Scientific Reports
StoryEditor

Bachyňa vyslobodila ostatné diviaky z pasce. Môže ísť o prvý dôkaz empatie u divých svíň

ČTkred27.08.2021., 08:00h
Českí vedci zaznamenali doteraz nepozorované správanie divokých prasiat.
Lajkuj Brainee.sk na

To, že prasatá patria k najinteligentnejším zvieratám, je dávno známe. Vedci z Českej zemědělské univerzity v Prahe (ČZU) zaznamenali na fotopascu doteraz nepozorované správanie divej svine. Poznatky zverejnili v štúdii v renomovanom magazíne Nature. Snímky zachytili, ako dospelá samica manipulovala s kladou, ktorá istila pascu a vyslobodila z nej „uväznené“ prasatá. Jej správanie by podľa vedcov malo svedčiť nie len o vynikajúcich kognitívnych schopnostiach divých svíň, ale aj o ich schopnosti vcítiť sa do druhého - o empatii.

Veľký prejav prosociálného správania

Vedci chceli ošípané pôvodne odchytiť kvôli následnému telemetrickému výskumu. „Toto správanie sa označuje, voľne preložené, ako záchranné správanie. Je to situácia, kedy jedinec pomôže inému jedincovi, ktorý sa nachádza v nebezpečnej alebo stresujúcej situácii, čím sám veľmi riskuje. Ide tak o extrémny prejav prosociálneho správania alebo altruizmu,“ uviedla pre ČTK výskumníčka Michaela Másílková z katedry poľovníctva a lesníckej zoológie.

Motivovaná empatiou

„Záchranné správanie sa dá len ťažko študovať a bolo pozorované len u veľmi málo druhov zvierat, ako sú napríklad primáty alebo veľryby, ale doteraz ešte nebolo pozorované u ošípaných,“ upozornil Hynek Burda, ktorý pôsobí na tom istom pracovisku.

Másílková zdôraznila, že celá situácia bola veľmi rýchla a správanie samice diviaka presné a komplexné .

„Inak povedané samica diviaka veľmi dobre vedela, čo robiť, aby pascu otvorila. Je to jeden z mnohých prípadov, ktorý dokazuje inteligenciu a kognitívne schopnosti ošípaných. Existujú navyše náznaky, že toto správanie by mohlo byť motivované empatiou, tj. schopnosťou vcítenia sa do druhého,“ povedala vedkyňa a dodala: „empatia bola preukázaná u domácich prasiat, ale ak by skutočne záchranné správanie bolo motivované empatiou, išlo by o prvý dôkaz empatie u diviakov.“

Scientific Reports

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 15:55