Reuters
StoryEditor

Slovensku sa podarilo evakuovať ďalších ľudí z Afganistanu, prevažne ženy a deti

cho30.08.2021., 14:12h
Na kábulskom letisku Hamída Karzaja bola prítomná aj slovenská špeciálna jednotka, ktorá tam strávila dve noci.
Lajkuj Brainee.sk na

Aj druhá slovenská záchranná operácia v Afganistane bola úspešná, informuje Úrad vlády. Dnes na Slovensko z tejto ázijskej krajiny priletí lietadlo Spartan, v ktorom sú evakuovaní ľudia s priamymi väzbami na Slovensko. Prevažne ide o ženy a deti, v skupine sú tiež študenti.

Záchranná operácia sa podľa stanoviska úradu odohrávala v mimoriadne zložitých podmienkach. Na kábulskom letisku Hamída Karzaja bola od soboty 28. augusta prítomná aj slovenská špeciálna jednotka, ktorá tam strávila dve noci.

Poďakovanie Naďovi a Korčokovi

„Skupina ľudí z rezortov obrany, zahraničia, ale aj vnútra, ktorá sa na tejto akcii podieľala, pracovala bez prestávky niekoľko dní s obrovským nasadením. Vďaka ich vytrvalosti a dobrým medzinárodným kontaktom bola evakuácia úspešná. Osobitné poďakovanie patrí aj ministrovi obrany Jaroslavovi Naďovi a ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivanovi Korčokovi,“ uviedol premiér Eduard Heger.

Situácia v uplynulých dňoch v okolí letiska bola dramatická a menila sa z hodiny na hodinu. Nesmierne náročnou úlohou bolo dostať ľudí cez kontroly Talibanu. „Preto naše veľké poďakovanie patrí aj americkej strane, ktorá nám po celý čas vychádzala v ústrety a bez jej podpory by evakuácia týchto ľudí na úteku nebola možná,“ uzavrel Heger.

Ďalšie detaily záchrannej operácie poskytnú premiér a ministri zahraničia a obrany v utorok.

Horúčkovitá evakuácia

Prvá evakuáca z afganského hlavného mesta na Slovensko prebehla pred necelými dvomi týždňami, keď na Slovensku 19. augusta pristálo lietadlo ozbrojených síl, ktoré priviezlo 18 ľudí.

Takto prebehlo oceňovanie vojakov za úspešnú evakuáciu:

​​Afganistan v priebehu necelých dvoch týždňov v prvej polovici augusta ovládlo radikálne islamské hnutie Taliban po tom, ako sa z krajiny stiahli západné vojská na čele s USA. Hlavné mesto Kábul a s tým aj vláda padli bez boja 15. augusta, prezident v ten deň opustil krajinu.

Pred Talibanom, ktorého krútu vládu z rokov 1996 až 2001 si ešte mnohí v krajine pamätajú, sa snažia utiecť desaťtisíce Afgancov. Najmä tých, ktorí spolupracovali so západnými štátmi alebo pracovali pre vládu. Vojaci USA a ďalších krajín zostali prítomní len na kábulskom letisku, odkiaľ prebieha horúčkovitá evakuácia ich občanov alebo ohrozených Afgancov. Koniec operácie je naplánovaný na posledný augustový deň.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 13:41