Pápež František bol kedysi dokonca aj vyhadzovačom v nočnom klube (ilu)TASR/AP
StoryEditor

V mladosti sa zamiloval, ona ho odmietla. Bola žena dôvodom, aby pápež František zasvätil život Bohu?

Radka Rosenbergová13.09.2021., 13:00h
Možno si o tom netušil, že pápež František bol kedysi dokonca vyhadzovačom v nočnom klube.
Lajkuj Brainee.sk na

Tesne pred Vianocami 1936 porodila Regina Bergoglio svoje prvé dieťa, ktoré pomenovala Jorge, čo je španielsky výraz pre Juraja. Keď kočíkovala svojho chlapčeka počas horúcich slnečných lúčov, ani len netušila, že vychováva budúceho pápeža, uvádza portál crossroadsinitiative.com.

V roku 1929 Regina a jej manžel Mario emigrovali z Piemontu v severnom Taliansku a usadili sa v Argentíne. Mario ťažko pracoval na železnici, zatiaľ čo Regina bola ženou v domácnosti na plný úväzok a zasvätila život svojim piatim deťom. Žili naozaj veľmi skromne, boli tak šetrní, že nové oblečenie považovali za honosné. Dokonca ani raz nešli na dovolenku a nemali ani auto. Neboli chudobní, no boli to nenároční Taliani z vyššej robotníckej triedy.

V tej dobe sa migranti z rôznych častí Argentíny a Európy pokúšali nájsť si aspoň podradnú prácu v Buenos Aires. Spoločnosť odsudzovala ľudí z nižšej vrstvy. Bohatí a chudobní tvrdo bojovali proti sebe. Bergogliovci však boli odlišní. Neboli posadnutí peniazmi ako mnohí iní. Práve vďaka tejto výchove pápež už v detstve odmietal snobstvo. 

Pápež František na návšteve Slovenska Pápež František na návšteve Slovenska TASR/Martin Baumann

Nikdy neplánoval byť pápežom

Zbožňoval čítanie kníh a vyštudoval chémiu. V mladosti mal široký okruh priateľov a priateľku, s ktorou tancoval argentínske tango, až kým s touto vášňou k tangu neprestal. Rozhodol sa totiž zasvätiť svoj život Bohu. Zamiloval sa do ženy menom Amalia, no keď odmietla jeho ponuku na sobáš, zdrvilo ho to. „Ak si ťa nemôžem vziať, stanem sa kňazom,“ vyhlásil vtedy pápež František. Amalia však priznala, že tento vzťah stroskotal kvôli jej prísnym rodičom. „Keď sme boli mladí, napísal mi list a ja som mu neodpovedala. Chcela som, aby zmizol z môjho života. Otec ma udrel, pretože som sa odvážila napísať chlapcovi,“ spomínala na krušné chvíle. 

Sestre sa vraj zdôveril s tým, že nikdy netúžil byť pápežom. María Elena Bergoglio, ktorá je o dvanásť rokov mladšia ako jej 76-ročný brat, sa vyjadrila, že teraz jej súrodenec čelí celoživotnej „nekonečnej samote“.

Novinárom však prezradila, že je na svojho brata nesmierne hrdá. Vraj „mať brata, ktorý je pápežom, je požehnaním od Boha“. Dodala, že jej brat bol z tejto funkcie šťastný. „Výraz v jeho tvári odzrkadľoval jeho dobré srdce,“ tvrdila po tom, čo sa ujal funkcie.

Pri prvej omši ho opantal stres

Pápež v mladosti pracoval aj ako vyhadzovač nočného klubu v rodnej Argentíne, píše portál newssky. Istý čas vraj dokonca zametal podlahy. O tejto práci však odmietol verejnosti prezradiť podrobnosti. Jeho úlohou bolo nevpustiť dovnútra podnapitých a agresívnych jedincov. Okrem toho vraj vyučoval literatúru a psychológiu, vďaka čomu sa študentov snažil naviesť k Bohu. Svoje povolanie pre duchovenstvo objavil po spovedi s kňazom, ktorého videl prvýkrát v živote.

Jeho bežný deň vyzerá tak, že sa ráno začne modliť a potom slávi omšu, neskôr pracuje. Práca najvyššieho predstaviteľa rímskokatolíckej cirkvi zahŕňa čítanie listov a správ, ako aj stretnutie s biskupmi, kňazmi a laikmi. Keď slúžil svoju prvú omšu, mal neuveriteľnú trému. „Bol som nervózny? Trochu áno, ale všetci boli milí. Ale je pravda, že mať pred sebou veľa ľudí je trochu desivé,“ spomína.

Tolkiena vyzdvihoval ako vplyvného spisovateľa, ktorý stojí za prečítanie vo svojom veľkonočnom posolstve (ilu) Tolkiena vyzdvihoval ako vplyvného spisovateľa, ktorý stojí za prečítanie vo svojom veľkonočnom posolstve (ilu) TASR/Michal Svítok

Okrem toho je vraj aj obrovským fanúšikom Tolkiena, čo si si mohol všimnúť v roku 2008, keď v kázni - ešte ako kardinál Bergolio - použil ako príklad príbehy Bilba a Froda na opis „ciest nádeje“ a boja medzi dobrom a zlom. Tolkiena vyzdvihoval ako vplyvného spisovateľa, ktorý stojí za prečítanie vo svojom veľkonočnom posolstve

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 16:34