Sopka sa prebudila po 40 rokoch (ilu)Twitter.com/Jacopo K. Natale
StoryEditor

FOTO Nevídané divadlo ohnivých oblakov. Ľudia pred výbuchom sopky húfne opúšťali svoje domovy

Radka Rosenbergová20.09.2021., 11:00h
Obyvatelia piatich blízkych dedín už boli v pohotovosti, aby v prípade výbuchu opustili svoje domovy.
Lajkuj Brainee.sk na

V nedeľu vybuchla na španielskom ostrove La Palma sopka. Stalo sa tak po viac ako štyridsiatich rokoch. Jej ničivá láva prinútila tisíc ľudí, aby opustili svoje domovy, informuje portál Metro. Južný koniec ostrova pohltili obrovské červené oblaky s čiernobielym dymom, ktorý vychrlil sopečný hrebeň Cumbre Vieja v oblasti známej ako Cabeza de Vaca.

Naposledy vybuchla v roku 1971, pričom odvtedy ju pozorne sledovali odborníci. Mariano Hernandez, prezident ostrova La Palma uviedol, že zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne bezprostredné správy o úmrtiach alebo zranených. 

Niektorí chceli výbuch pozorovať

Pred erupciou bolo zaznamenané zemetrasenie s magnitúdom 3,8. Vedecký výbor pre prevencie rizík pri erupciách sopky uviedol, že silnejšie zemetrasenia môžu byť častejšie. Rátajú s tým, že môžu spôsobiť aj škody na budovách“. Výbor expertov tiež poznamenal, že na úseku juhozápadného pobrežia ostrova hrozia zosuvy pôdy a pády kameňov.

Prezident vyzval obyvateľov, aby sa k miestu erupcie nepribližovali. „Máme vážne problémy s evakuáciou, pretože cesty sú preplnené ľuďmi, ktorí sa pokúšajú dostať dostatočne blízko, k miestu činu, aby to mohli pozorovať,“ uviedol. 

Itahiza Domínguez, vedúci oddelenia seizmológie španielskeho Národného geologického ústavu, pre miestnu televíznu stanicu RTVC uviedol, že je príliš skoro povedať, ako dlho táto situácia bude trvať. Dodal, že predchádzajúce „erupcie na Kanárskych ostrovoch trvali týždne alebo dokonca mesiace“.

Posledná erupcia na La Palme pred 50 rokmi trvala niečo vyše troch týždňov. Najnovšia, na všetkých Kanárskych ostrovoch, ktorá sa v roku 2011 vyskytla pod vodou pri pobreží El Hierro, trvala päť mesiacov.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 03:01