Rusi v klavíri nastražili granátTwitter/euromaidanpress/
StoryEditor

Ruská armáda pácha ohavné činy. Do klavíra 10-ročného dievčatka v Buči nachystali granát

kam16.05.2022., 13:00h

Rusi v Buči zničili Tatiane celý byt, no klavíra sa ani nedotkli. Minimálne to tak malo vyzerať. V jeho útrobách bol totiž ukrytý granát, ktorý mohol zabiť jej dve malé deti.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruská okupačná armáda na Ukrajine pácha zverstvá, o ktorých sa svet dozvedá len postupne. Posledné správy z mesta Buča však priniesli mrazivé detaily o tom, čo po sebe Rusi zanechali. Okrem mŕtvych tiel na ulici sa totiž neštítili nastražiť výbušniny v obydliach civilistov, píše portál Vice.

Keď sa Tatiana Monko minulú sobotu po dvoch mesiacoch cesty vrátila do svojho bytu v Buči na okraji Kyjeva, našla ho v ruinách. Explózie rozbili okná a takmer všetko, čo sa nachádzalo vo vnútri, zničili ruskí vojaci, ktorí tu žili v čase okupácie mesta. „Vlámali sa nám do bytu, všetko bolo po byte rozhádzané, veľa vecí bolo poškodených a vykradnutých,“ povedala Tatiana pre Vice.

image

Prekliate miesta. Bojovalo sa v nich počas druhej svetovej vojny, pod paľbou sú aj teraz

Jedna vec v byte však zostala nedotknutá. Bol to kvalír, na ktorom hrávala jej 10-ročná dcéra Darinka. To však podľa Tatiany nebola jediná podozrivá vec. Množstvo medailí a trofeí, ktoré jej dcéra získala za hru na klavír, divadlo, spev a šach, bolo starostlivo usporiadaných na vrchu klavíra. Matka si však všimla, že aj keď sú starostlivo usporiadané, boli uložené v zlom poradí.

Keď Tatiana prechádzala prstami po klávesách, štyri alebo päť z nich sa nepohlo. „Muži zavolali špecialistov, prišli ženisti,“ povedala. „Kým kontrolovali klavír, my sme čakali pred bytom. Keď špecialisti odišli z bytu, oznámili nám, že v detskom klavíri bol zasadený granát.“

image

Rusi v klavíri nastražili granát

Twitter/euromaidanpress/

Po identifikácii sa prišlo na to, že ide o granát VOG-25P, ktorý používa ruská armáda. Hoci bol objav šokujúci, je sotva prekvapivý. Od začiatku ruskej invázie sa objavili početné správy o objavení mín a nástražných systémov v Buči a iných mestách, vrátane granátov nastražených v práčkach. 

„Niekoľko dní som nemohla pokojne spať a nechápem, ako mohli dať výbušniny do detského klavíra,“ povedala Tatiana. Podľa nej je jasne vidieť, že na klavíri hrá dieťa. Ak by si to matka nevšimla, mohlo to skončiť obrovskou katastrofou. Darinka má totiž mladšieho šesťročného brata, ktorý je stále pri nej, keď hrá na klavíri. „Je strašidelné čo i len pomyslieť, aký nenapraviteľný smútok Rusi pripravili pre našu rodinu,“ povedala Tatiana.

Na detaily incidentu ako prvá upozornila vo facebookovom príspevku Mariana Hlieva, huslistka a učiteľka hudby na Detskej umeleckej škole v Buči, ktorú Darinka navštevuje. Hlieva pre Vice povedala, že strach z mín a iných nástražných systémov je niečo, s čím musia žiť všetci vracajúci sa obyvatelia Buče, pričom poukázala na to, že len minulý týždeň bolo v meste objavených 1 200 mín. 

image

Peklo v oceliarni Azovstaľ. Rusi zhodili fosforové bomby. Reagovali na ukrajinské víťazstvo v Eurovízii

Ruské jednotky dorazili do Buče v prvých dňoch vojny koncom februára na ceste do Kyjeva. Stretli sa však s nečakaným odporom. BBC uviedla, že ukrajinské jednotky použili bezpilotné lietadlá na odstránenie vedúcich a zadných vozidiel v kolóne ruských jednotiek a uväznili všetkých ostatných.

V nasledujúcich týždňoch ruské jednotky ovládli mesto, obsadili domy a obytné domy a vykonali neznámy počet vojnových zločinov. Keď sa jednotky začiatkom apríla konečne stiahli, masové hroby a ďalšie dôkazy o zverstvách páchaných moskovskými jednotkami boli rýchlo odhalené. Mesto začiatkom apríla navštívil aj premiér Eduard Heger.

Nie je to prvýkrát, čo bolo Rusko obvinené z bezohľadného používania nástražných systémov. Počas konfliktu v Afganistane jednotky nastražili hračky určené na prilákanie detí. Nedávno, v roku 2020, keď sa ruské súkromné vojenské spoločnosti stiahli z Líbye, pripevnili výbušniny určené na detonáciu pri dotyku na záchodové dosky, dvere a plyšové medvedíky, informoval minulý rok Washington Post.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 05:04