Vladimir PutinReuters/Sputnik
StoryEditor

Putin je osobne zapojený do plánovania vojenských operácií. Jeho plány zlyhávajú, hovorí britský admirál

TASR17.05.2022., 09:45h

Vladimir Putin je osobne zapojený do vojny na Ukrajine až takým spôsobom, že podľa západných vojenských zdrojov robí operačné a taktické rozhodnutia na úrovni plukovníka alebo brigádneho generála. Informoval o tom britský denník The Guardian.

Lajkuj Brainee.sk na

„Ruský prezident pomáha určovať pohyb síl v Donbase, kde minulý týždeň (ruskí) útočníci utrpeli krvavú porážku, keď sa pri viacerých príležitostiach pokúšali prekročiť strategickú rieku Severský Donec na východe Ukrajiny,” uviedol prestížny denník s odkazom na nemenované zdroje.

image

Elitný sniper prehovoril o vojne: Páchlo to smrťou, zuhoľnatený zápach ľudského mäsa je strašidelný

Západní vojenskí predstavitelia dodali, že Putin stále úzko spolupracuje s náčelníkom generálneho štábu ruskej armády Valerijom Gerasimovom, aj keď ukrajinskí predstavitelia minulý týždeň tvrdili, že Gerasimov bol odsunutý na vedľajšiu koľaj. „Myslíme si, že Putin a Gerasimov sú zapojení do taktického rozhodovania na úrovni, ktorú by sme obvykle očakávali od plukovníka alebo brigádneho generála,” uviedol vojenský zdroj s odkazom na prebiehajúcu vojnu.

The Guardian pripomenul, že Rusom sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť prielom v Donbase, kde už mesiac uskutočňujú ofenzívu. Vojenské operácie Moskvy tam už niekoľkokrát zlyhali po tom, ako ich obkľúčili menej početné ukrajinské sily, dodal denník.

image

Vladimir Putin

Reuters/Sputnik

„Šéf (Kremľa) by mal mať na práci iné veci než robiť vojenské rozhodnutia. Mal by určovať politickú stratégiu, a nie utápať sa v každodenných (vojenských) aktivitách,” uviedol bývalý britský generál Ben Barry, ktorý v súčasnosti pôsobí v Medzinárodnom inštitúte pre strategické štúdie (IISS).

Najvyššie postavený britský námorný veliteľ, admirál Tony Radakin, verí, že Ukrajina teraz vojnu vyhráva, pretože Putin si chcel „podmaniť celú Ukrajinu” a „vnútiť tejto krajine svoju vlastnú vládu”. Jeho plán však zlyhal, dodal admirál.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 08:27