Vladimir PutinTASR/AP/Brainee
StoryEditor

Putin je had, ktorý čaká, kým niekoho uhryzne. Expert zároveň prezradil, čo by jadrový útok spravil s Ruskom

Lukáš KovalčíkTASR19.05.2022., 10:30h

Britský expert na zahraničnú politiku upozorňuje, že spustenie ruského jadrového útoku na Západ „by bol koniec Ruska“. Zároveň si však myslí, že Putin môže byť najnebezpečnejší, keď sa mu plány na dobytie Ukrajiny rozpadajú pred očami, a že bude plánovať pomstu.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruská dobyvačná agresia na Ukrajine neprebieha podľa plánov Moskvy. Putin chcel na začiatku „rýchlu vojnu“, no v skutočnosti sa bojuje už takmer tri mesiace. Ruské jednotky sa stretávajú s odvážnym odporom Ukrajincov, a utrpeli pritom veľké straty na životoch.

Zabití boli bežní vojaci, ale aj množstvo vysokopostavených generálov. Situácia postupne stavia ruského vodcu do kúta. To však vyvoláva obavy, že „Putin zahnaný v kúte“ by mohol siahnuť na jadrové zbrane. Vyhrážal sa tým totiž už viackrát, podobne ako jeho minister zahraničia Lavrov.

Jadrový útok by bol koniec Ruska

Avšak Nile Gardiner, britský expert na zahraničnú politiku a bývalý poradca Margaret Thatcherovej, Putina varuje, že spustenie jadrového útoku na Západ „by bol koniec Ruska“. 

image

Bývalý žoldnier Vagnerovcov otvorene o Putinovi: Je uzavretý vo vlastnom svete, Rusko prehrá

„Realitou je, že použitie jadrových zbraní Ruskom by znamenalo koniec Ruska a oni to vedia,“ hovorí expert pre britský Express.

image

Jadrový výbuch

Brainee/Canva

„Taký je stav od druhej svetovej vojny a odvtedy každý ruský vodca chápe, že prvý krok Ruska s jadrovým útokom by bol koniec Ruska," tvrdí Gardiner.

„Dokonca aj Spojené kráľovstvo samo o sebe má schopnosť ochromiť Rusko svojím jadrovým arzenálom, nehovoriac o tom, čo majú k dispozícii USA. V skutočnosti len obrana zo strany Spojeného kráľovstva, ak by Rusi zaútočili na Britániu, by znamenala koniec Ruska."

Zároveň si však myslí, že Putin môže byť najnebezpečnejší, keď sa mu plány na dobytie Ukrajiny rozpadajú pred očami, a že bude plánovať pomstu. 

Expert vyzýva svet, aby Rusko nepodceňoval a zostal v pozornosti. Ruského vodcu prirovnal k „hadovi, ktorý sa mláti vo vreci a čaká, kým niekoho uhryzne.“

image

Vladimir Putin

TASR/AP/Mikhail Metzel

Predpokladá sa, že ruská armáda má vo svojom arzenáli približne 2000 taktických jadrových zbraní, pričom niektoré sú dokonca také silné, že jediným úderom dokážu zabiť desaťtisíce ľudí. 

„Putin je v dnešnej dobe veľmi nahnevaný muž, ktorý vždy myslí na pomstu a na všetky jej možnosti,“ varuje Gardiner.

„Nikdy by sme nemali podceňovať Putina a to, čoho je schopný. Zostáva nebezpečný, takže sa musíme mať na pozore,“ dodáva. 

Rusko s jadrovými zbraňami blufuje

Podľa americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) nič nenasvedčuje tomu, že by Rusko pripravovalo nasadenie taktických jadrových zbraní vo vojne na Ukrajine. Vyhlásil to nedávno riaditeľ CIA William Burns, ktorého citovala tlačová agentúra AFP. 

„Ako spravodajská komunita v tejto chvíli nemáme praktické dôkazy o tom, že by Rusko plánovalo nasadenie alebo potenciálne použitie taktických jadrových zbraní. Vzhľadom na predvádzanie svojej vojenskej sily zo strany Kremľa však nemôžeme brať tieto možnosti na ľahkú váhu," upozornil Burns. 

Rusko uviedlo svoje jadrové sily do stavu vysokej pohotovosti krátko po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin 24. februára vyslal vojakov na Ukrajinu. Putin odvtedy naznačuje ochotu nasadiť taktické jadrové zbrane a varuje pred „bleskovou" odvetou, ak Západ priamo zasiahne do konfliktu na Ukrajine. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 02:00