Laserová zbraň Peresvet.Wikipedia/Mil
StoryEditor

Rusko vraj na Ukrajine používa nové laserové superzbrane. Zelenskyj sa im vysmial

Lukáš KovalčíkTASR19.05.2022., 15:00h

Použitie laserov na oslepenie satelitov bolo kedysi fantáziou z oblasti sci-fi, ale Spojené štáty, Čína a Rusko už na takýchto zbraniach roky pracujú.

Lajkuj Brainee.sk na

Rusko v stredu vyhlásilo, že nasadilo na Ukrajine sofistikované laserové zbrane, ktoré sa používajú na likvidáciu dronov. Podľa ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského takéto vyhlásenia svedčia o „úplnom krachu invázie", ktorý núti Moskvu k tvrdeniam o nasadení nových „zázračných" zbraní. 

Ruský prezident Vladimir Putin už v roku 2018 predstavil medzikontinentálnu balistickú strelu, podvodné jadrové drony, nadzvukovú zbraň a laserovú zbraň. 

Laserové zbrane

O špecifikách nových laserových zbraní sa však vie len málo. Putin v minulosti spomínal jednu s názvom Peresvet, pomenovanú po stredovekom ortodoxnom bojovníckom mníchovi Alexandrovi Peresvetovi, ktorý zahynul v boji, píše web Uractiv.

O údajnom nasadení vysokovýkonných laserových zbraňových systémov na Ukrajine hovoril na stredajšej tlačovej konferencii v Moskve ruský vicepremiér Jurij Borisov, ktorý má na starosti ruský vojensko-priemyselný komplex. 

Podľa jeho slov sa počas bojov na Ukrajine využívajú aj „prvé prototypy" novej generácie laserových zbraní s označením Zadira, ktoré sú výkonnejšie ako Peresvet. Tie sú napríklad schopné spáliť a zneškodniť nepriateľské drony. Agentúra Reuters uvádza, že o tomto type zbrane nie sú verejne známe takmer nijaké informácie. 

„Ak Peresvet oslepí, potom nová generácia laserových zbraní povedie k fyzickému zničeniu cieľa – tepelnému zničeniu, zhoria,“ povedal Borisov pre ruskú štátnu televíziu. 

O Zadire nie je verejne známe takmer nič, ale v roku 2017 ruské médiá uviedli, že štátna jadrová korporácia Rosatom ju pomohla vyvinúť ako súčasť programu na vytvorenie nových fyzikálnych princípov založených na zbraniach. 

Invázia na Ukrajinu odhalila v plnom rozsahu limity ruských konvenčných ozbrojených síl, hoci Putin stále opakuje, že „špeciálna vojenská operácia“ ide podľa plánu.

Ak by Borisovove poznámky o nasadení laserových zbraní boli pravdivé, znamenalo by to, že Rusko dosiahlo významný pokrok v oblasti laserových zbraní, čo je trend, o ktorý majú veľký záujem ďalšie jadrové mocnosti, ako sú Spojené štáty a Čína.

Použitie laserov na oslepenie satelitov bolo kedysi fantáziou z oblasti sci-fi, ale Spojené štáty, Čína a Rusko už roky pracujú na týchto zbraniach.

Zelenskyj sa im vysmial

„Vidíme, že v treťom mesiaci totálnej vojny sa Rusko snaží nájsť svoju zázračnú zbraň. Vraj laser. To jasne naznačuje úplný krach invázie," vyjadril sa ku zbraniam Zelenskyj v noci na štvrtok vo svojom pravidelnom večernom videopríhovore k národu. 

image

Volodymyr Zelenskyj.

TASR/AP

Prirovnal pritom počínanie Kremľa k propagande hitlerovského Nemecka, ktorá v posledných rokoch druhej svetovej vojny sľubovala tzv. „wunderwaffe". Malo ísť o zázračnú superzbraň, ktorá by náhle zvrátila nepriaznivý vývoj vojny v prospech nacistov. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 04:07