Ilustračná foto.Reprofoto Youtube/1420/
StoryEditor

„Bolo by mi jedno, aj keby bola základňa NATO v mojej toalete,“ hovorí Rus vo videu

som24.05.2022., 11:30h

Mladý youtuber zisťuje v uliciach Moskvy, či si ľudia za ďalšie "špeciálne operácie" a či sa obávajú základní NATO vo Fínsku a Švédsku.

Lajkuj Brainee.sk na

Youtuber Daniil Orain z Ruska, ktorý stojí za kanálom 1420, sa od roku 2019 vydáva do ulíc a pýta sa ľudí rôzne otázky. S tvorbou neprestal ani po tom, čo Rusko napadlo Ukrajinu. Ľudí v uliciach sa pýta aj nepohodlné politické otázky. Tentokrát ho zaujímalo, či by obyvatelia Ruska chceli, aby začala "špeciálna operácia" aj v Švédsku a Fínsku, ktoré odpovedali na ruskú agresiu na Ukrajine žiadosťou o vstup do NATO.

Zločin proti ľudskosti

Väčšina respondentov bola proti. „Úprimne, jedna špeciálna operácia je pre mňa dosť. Je to operácia, ktorá môj život už dosť zmenila,“ hovorí vo videu mladý muž v šiltovke.

„Som etnicky Ukrajinec. Odpoveď na túto otázku je teda zrejme jasná, navyše som z Podnesterska, my sme už čelili špeciálnej operácii, mali sme asi štyri teroristické útoky. Keď to chcete volať špeciálna operácia, tak to tak volajte, môj postoj je k nej veľmi negatívny,“ myslí si iný respondent.

Podľa ďalšieho muža, ktorý je proti, by to bolo absurdné. „Už len samotné slovo špeciálna operácia je veľká absurdita,“ myslí si. Ďalší hovorí, že ide o „zločin proti ľudskosti".

Ak to bude nevyhnutné

Niektoré odpovede neboli jednoznačné a niektorí Rusi radšej neodpovedali. „Zaujímavá otázka, neviem, ako mám odpovedať. Možno som za." Na to sa ho Youtuber vo videu pýta - prečo? „Neviem, možno je potrebné začať niečo nové,“ odvetí mladík.

„Ak hovorím za seba – nie som za špeciálnu operáciu. Ak tak rozhodnú autority, nie je to moja vec,“ hovorí iný respondent. Iba jeden mladý muž odpovedá bez váhania: „Keď to bude nevyhnutné, áno.“

Základne NATO 

Youtuber sa ďalej pýtal, čo ak vo Švédsku a Fínsku postavia základne NATO, vnímali by to ako hrozbu? „Je to suverénny štát, môžu si robiť, čo chcú,“ myslí si jeden z respondentov.

„Je mi to jedno. Keby bola základňa NATO postavená aj v mojom dome. Aj keby bola priamo v toalete, je mi to jedno," hovorí muž, ktorí v predchádzajúcej otázke označil špeciálnu operáciu za absurdnú.

„Nie som v tomto dobrý, neviem povedať, či by to bolo dobré alebo zlé. Aké sú záujmy NATO. Možno vidíme iba špičku ľadovca,“ myslí si ďalší.

Viac odpovedí nájdeš vo videu.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 06:03