Autorka blogu „Ako zabiť manžela“, zavraždila svojho muža.Twitter/PRAYING BEAVER
StoryEditor

Toto nevymyslíš. Napísala blog „Ako zabiť svojho manžela“, odsúdili ju za zabitie svojho muža

Lukáš KovalčíkČTK30.05.2022., 14:00h

Desivý prípad otriasol spoločnosťou. Spisovateľka si vraždu chladnokrvne naplánovala.

Lajkuj Brainee.sk na

Spisovateľka Nancy Crampton Brophyová na blogu ľuďom„radila“ ako zabiť manžela a neskončiť vo väzení. Iróniou osudu, len nedávno ju porota v Portlande uznala vinnou za vraždu jej manžela, šéfkuchára Daniela Brophyho.

71-ročná spisovateľka Crampton Brophyová bola odsúdená za vraždu druhého stupňa po tom, čo takmer pred štyrmi rokmi zastrelila svojho muža. Už tri mesiace po incidente bola autorka zatknutá a obvinená z jeho vraždy, avšak na odsúdenie chýbali dôkazy a motív.

Ako zabiť manžela

Známa autorka napísala najmenej sedem kníh o zatajovaných vzťahoch medzi „drsnými mužmi a silnými ženami". Obálky jej diel často zdobia muži s odhalenou hruďou a hlavní hrdinovia sa takmer bez výnimky regrutujú z radov amerického námorníctva. 

Spisovateľka je autorkou kníh ako The Wrong Lover (Zlý milenec), Hell of the Heart či dokonca The Wrong Husband (Zlý manžel). V knihe Zlý policajt opísala Cramptonová Brophyová ženu, ktorá „každý deň manželstva sníva o vražde" svojho muža.

V románe The Wrong Husband (Zlý manžel) zase autorka vykresľuje príbeh ženy, ktorá sa násilníckemu manželovi pokúsi uniknúť tak, že pri stroskotaní lode predstiera svoju smrť. 

image

Mužovi kvôli infekcii odpadol penis. Nový si pestoval šesť rokov na predlaktí

V krátkej eseji  s názvom Ako zabiť manžela sa Cramptonová Brophyová zaoberá tým, ako taký zločin spáchať a neskončiť potom za mrežami. Publikovala ju v novembri 2011 na svojom internetovom blogu. Rozoberá v ňom hlavné motívy, ktoré by prípadnú hrdinku jej knihy k takému činu mohli viesť - chamtivosť, nevera, alebo domáce násilie - a vražednú zbraň, po ktorej by siahla. 

„Ako spisovateľka napínavých románov som strávila veľa času premýšľaním o vražde, a teda aj o policajnom postupe pri vyšetrovaní. Koniec koncov, aj keby ma mala vražda oslobodiť, rozhodne nechcem stráviť ani chvíľu vo väzení,“píše podľa DailyMail Brophyová vo svojej eseji. 

Desivo však pôsobí fakt, že to o čom autorka v tejto eseji napísala, nakoniec aj vykonala v realite.

Najprv o vražde písala, potom ju vykonala

Ráno 2. júna 2018 odišiel Daniel Brophy do práce v kuchárskej škole v Oregone, kde bol učiteľom. Študenti prišli o čosi neskôr a našli jeho mŕtve telo v kaluži krvi. Vyšetrovanie odhalilo, že skonal po dvoch strelných ranách.

image

Autorka blogu „Ako zabiť manžela“, zavraždila svojho muža.

Twitter/PRAYING BEAVER

Brophyová bola od začiatku podozrivou z vraždy, ako aj predpokladala vo svojeje eseji, avšak na usvedčenie z vraždy nebol dostatok dôkazov. Veľmi podozrivo pôsobil už fakt, že krátko pred smrťou svojho manžela si zaobstarala ručnú zbraň. Autoka kníh však tvrdila, že zbraň si kúpila v rámci výskumu pre písanie nového románu. 

Krátko po vražde v roku 2018 vyšetrovateľom počas počiatočného vyšetrovania povedala, že ráno v deň incidentu bola len na prechádzke so psami a osprchovala sa, čo sa neskôr ukázalo ako klamlivé tvrdenie.

V roku 2020 našli vyšetrovatelia záznam z dopravnej kamery, ktorý ukazuje, ako Nancy prichádza do kuchárskej školy a neskôr z nej odišla, práve počas 13-minútového okna, kedy došlo k vražde.

Nancy svoju výpoveď potom upravila a povedala, že si na takú jazdu nepamätá a že bola pravdepodobne na káve, na ktorú zabudla kvôli stresu z udalostí dňa. 

Na súde bola obžaloba zostavená z nepriamych dôkazov, pretože vražedná zbraň sa nikdy nenašla. Spisovateľkina chybná prvá výpoveď však naznačovala, že jej popis udalostí bol nedôveryhodný.

Prokuratúra z motívu tvrdila, že Brophyová zabila svojho manžela pre niekoľko životných poistiek v celkovej hodnote okolo 1,5 milióna dolárov, pretože bola vo finančnej tiesni. Kľúčovým bolo aj svedectvo jej bývalej spolužiačky, ktorá na súde vypovedala, že sa jej Brophyová k vražde priznala, a nevynechala ani detaily, ako počet rán či vzdialenosť, na ktorú zastrelila svojho manžela.

Nancy Crampton-Brophyová bola odsúdená 25. mája 2022.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 18:03