Ukrajinský vojak v Donecku.Serhii Nuzhnenko/Reuters
StoryEditor

Ruskej armáde sa zatiaľ darí postupovať. Americký generál vysvetľuje, čo sa deje a kedy Ukrajina zasiahne

Ľubomíra Somodiová30.05.2022., 12:19h

Ruská armáda podľa Moskvy obsadila strategické ukrajinské mesto Lyman a zintenzívnilo svoj útok na mesto Severodoneck. Bývalý vrchný veliteľ amerických pozemných síl v Európe Ben Hodges v rozhovore pre Aktuálně.cz vysvetľuje, prečo sa Rusom momentálne darí vytláčať ukrajinskú obranu.

Lajkuj Brainee.sk na

Rusko pokračuje v ofenzíve na východe Ukrajiny s cieľom získať plnú kontrolu nad Doneckou a Luhanskou oblasťou. Podľa posledných správ  sa ruské jednotky pripravujú na rozsiahly útok na územie okolo mesta Sloviansk. Okrem Slovianska je však cieľom ruských útokov na Donbase aj územie v okolí miest Severodonecka, kde sa im darí obrancov na niekoľkých miestach nútiť k ústupu. 

Rusi majú stále dostatok delostrelectva

Americký generál Ben Hodges v rozhovore pre Aktuálně.cz tvrdí, že je možné, že Rusom sa v oblasti podarí dobyť niektoré väčšie mestá. „Vybavenie a munícia, ktoré Západ Ukrajine sľúbil a snaží sa ich doručiť, sa na bojisko dostávajú až teraz. Rusi majú problémy, ale stále disponujú dostatkom delostrelectva, ktorým na Donbase búšia do ukrajinských pozícií,“ ozrejmuje generál.

image

Miesto po útoku ruských jednotiek

Reuters/Stringer

Podľa jeho slov Ukrajinci stále nemajú dostatok delostrelectva, ktorým by ruské útoky zastavili: „Myslím, že v nasledujúcich niekoľkých týždňoch budeme svedkami toho, čomu hovoríme lokálne taktické úspechy. Rusi budú postupovať ďalej do chvíle, kým sa k Ukrajincom nedostane vybavenie v dostatočnom množstve.“

 

Systém MLRS

Spojené štáty uvažujú, že Ukrajine dodajú moderný delostrelecký salvový raketový systém MLRS, ktorý Kyjev žiada. Má ísť o súčasť nového balíka vojenskej pomoci, ktorý by Washington mohol ohlásiť budúci týždeň. Informovala o tom stanica CNN s odvolaním sa na viacerých predstaviteľov.

Uvedené systémy vyrobené v USA dokážu vystreliť rakety do vzdialenosti stoviek kilometrov, čo je omnoho ďalej než sú schopné zbrane, ktoré majú ukrajinské sily aktuálne k dispozícii. Kyjev z tohto dôvodu tvrdí, že by mohli zmeniť priebeh vojny voči Rusku. 

 

Distribučná sieť

Generál tvrdí, že na to, aby, ukrajinská armáda bola schopná zastaviť ruské rakety a delostrelectvo, toho potrebuje oveľa viac, než momentálne má. Ďalej zdôrazňuje, že Ukrajina tiež zápasí s distribučnou sieťou vo vnútri vlastnej krajiny. „Mám tým na mysli, ako dostávať zbraňové dodávky z Poľska na stovky kilometrov vzdialenú frontovú líniu. Neexistuje žiadny Amazon alebo DHL, ktoré by to tam dopravili. Munícia a armádna technika je ťažký a objemný náklad a Rusi sa tento proces snažia narušiť,“ hovorí.

image

Na Donbase je až 8 000 ukrajinských zajatcov, tvrdia separatisti

Kulminačný bod

Podľa Hodgesa sa Rusi dostanú do kulminačného bodu v auguste – kvôli vysokým stratám, nedostatku munície alebo únave nebude ruská armáda schopná naplniť ciele misie. Ako hlavný dôvod uvádza logistiku. „Rusi nemajú nekonečné zásoby munície, ich zásobovací systém je skorumpovaný a pre moderné vedenie boja neadekvátny. Majú tiež vážne problémy s vojakmi v službe, už skôr napríklad regrutovali sýrskych dobrovoľníkov,“ myslí si a dodáva, že ruskí vojaci nemajú veľkú vôľu bojovať. Navyše kvôli západným sankciám ruská armáda nemôže vyrábať nové moderné presné zbrane.

image

Ruský vojak prehovoril o ukrajinskom zajatí. Žiadne násilie, toto bolo podľa neho najhoršie

„Áno, v tejto chvíli na niektorých miestach Donbasu Ukrajinci strácajú pozície. V nasledujúcich dvoch mesiacoch ale bude vo výhodnejšom postavení Ukrajina, pokiaľ – a to znovu podotýkam – jej Západ dodá to, čo sľubuje. Ak nestratí záujem Ukrajinu podporovať,“ uzatvára. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 21:48