Saddám Hussajn s rodinou v Bagdade.Profimedia/Profimedia - Standardni Obsah
StoryEditor

Osudy Saddámových dcér: Manželov im zavraždil vlastný otec. Kde sa dnes nachádzajú?

som06.06.2022., 17:00h

Jeden z najkrutejších diktátorov sveta Saddám Husajn nešetril ani svoje deti.

Lajkuj Brainee.sk na

Iracký diktátor Saddám Husajn mal päť detí a do svojich potomkov vkladal naozaj veľké nádeje. Jeho prvorodený syn menom Udaj mal od ideálneho vládcu veľmi ďaleko. Keďže si jeho otec uvedomoval, že raz zaujme jeho miesto, adekvátne ho rozmaznával. Udaj bol však obvinený z viacerých trestných činov, vrátane vraždy, znásilnenia či mučenia.

Pred jeho krutosťou neboli v bezpečí ani jeho blízki priatelia. Veľa pil a bol známy, že k excesívnemu pitiu nútil aj hostí na svojich okázalých párty. Kto piť odmietol, bol vystavený fyzickým trestom, vrátane bičovania. Raz na večierku dokonca postrieľal niekoľko hostí, vrátane svojich príbuzných.

Krutý syn ešte nemilostivejšieho otca prišiel o miesto následníka trónu po tom, čo bol naňho spáchaný atentát. Prežil, ale kvôli zraneniam mal zdravotné následky a kríval. Podľa Saddáma Husajna nebolo prípustné, aby takto budúci vládca vystupoval.

Napokon bol v roku 2003 spolu so svojim mladším bratom Kusajom a 14-ročným synom Mustafom zavraždený po troj hodinovej prestrelke americkými vojakmi.

image

Saddám Hussajn v mladosti.

Wikimedia/ в источнике не указан;/

Popravil manželov dcér

Diktátor tak svoje nádeje začal vkladať do troch mladších dcér. Raghad, Rana a Hala však napokon boli nútené v roku 2003 po páde otcovej vlády z Iraku utiecť.

Ešte pred tým boli Raghad a Rana vydaté za dvoch bratov, Saddámovych bratrancov z druhého kolena, Hussejna Kamela al-Majidu a Saddáma Kamela. Obe sestry boli väznené vo svojom dome, kvôli zapojeniu do spiknutia, ktoré malo za cieľ odstrániť brata Udaja.

Ich manželia, bratia Kamelovi utiekli v 90. rokoch z Iraku. Údajne mali prezradiť CIA, M16 a UNSCOM-u detaily o irackých zbraniach hromadného ničenia. Saddám Husajn ich vyhlásil za zradcov. Neskôr ich mal omilostiť, keď sa však vrátili do rodnej krajiny, čakala ich poprava.

image

George Bush povedal, že invázia do Iraku bola úplne neoprávnená a brutálna. Pomýlil sa, myslel Ukrajinu

Nový život v Jordánsku

V roku 2003 sestry utiekli do Jordánska, ktoré im poskytlo azyl. Odvtedy sú považované za hostí kráľovskej rodiny. Začali tam nový život v totálnej anonymite a bez akejkoľvek pozornosti. Irak však od Jordánska odvtedy požaduje vydanie najstaršej 53-ročnej Raghad, ktorá mala finančne podporovať vzburu, ktorá vznikla ako následok otcovho zosadenia.

V auguste 2007 medzinárodná policajná agentúra Interpol oznámila, že na ňu vydala zatykač pre podozrenie, že ona a jej pomocníci pomáhali povstalcom v Iraku. Tieto podozrenia sa odrazili v článku z augusta 2014 v Spiegel Online. Článok uvádzal, že kým ona žije v blahobyte v Jordánsku, majetok v dvojciferných miliónoch sa používa na podporu Islamského štátu v Iraku a Levante (ISIL), s konečným cieľom pomstiť sa a opäť sa chopiť moci v Bagdade.

Najstaršia dcéra Saddama v špeciálom šesťdielnom programe Al Arabiya pred vyše rokom nevylúčila, že by sa zapojila do politiky v Iraku. „Všetko je možné,“ odpovedala na otázku moderátora, či sa plánuje zapojiť v blízkom čase do irackej politiky. Okrem toho v programe hovorila o vzťahu s otcom, ale aj o vzťahu so zosnulým manželom, ktorého si vzala, keď mala 15 rokov. Mali spolu 5 detí.

Hala, o ktorej sa vie iba málo, je vydatá za generála Džamala Mustafu Abdalláha Sultána al-Tikrítího, ktorý bol na desiatom mieste na americkom zozname hľadaných irackých pohlavárov. Hala bola vraj Husajnovou najobľúbenejšou dcérou, na rodinných videách zo 70. rokov si ju iracký vodca držal stále pri sebe.

Tretí syn?
Rod Saddáma Husajna pokračuje už iba po praslici. Dva týždne po odvysnutí bývalého irackého diktátora iracký súd popravil obesením aj jeho nevlastného brata Barzána al-Tikrítiho. V Iraku kolovali fámy, že Alí Husajn, ktorého mal mať Saddám so svojou druhou manželkou Samírou, bol otcom prísne chránený a utajovaný ako posledná nádej husajnovskej dynastie.

Prvá manželka Sadžíba a jej deti Saddámovu druhú ženu Samíru nenávideli, aj preto vraj mal diktátor dôvod svojho tretieho syna skrývať. Doteraz nikto nepotvrdil existenciu Saddámovho tretieho syna a tak vládne presvedčenie, že Alí je iba politicky vymyslená postava.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 19:41