Bill Gates.TASR/AP/Gian Ehrenzeller/
StoryEditor

Konšpiráciám sa smeje, no zároveň ho desia. Bill Gates predpovedá, čo ľudstvu hrozí v blízkej budúcnosti

kov01.06.2022., 15:00h

„Je to na smiech, pokiaľ ale kvôli týmto fámam existujú ľudia, ktorí sa nenechajú očkovať, má to príšerné následky,“ tvrdí spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft.

Lajkuj Brainee.sk na

Osoba jedného z najbohatších ľudí sveta je dlhodobo predmetom rôznych konšpirácií. Extrémnu eskaláciu týchto fám podporila najmä pandémia covidu-19 a fakt, že multimiliardár sa aktívne angažoval v boji proti nej, dokonca pred pandémiou aj varoval.

U konšpirátorov, ktorých je požehnane aj na Slovensku však Gatesova snaha o podporenie vakcinácie vyvolala dojem, že im chce do tiel „implantovať mikročipy“. Gates sa na týchto konšpiráciách smeje, zároveň mu však prídu aj desivé, píše portál CNN Prima News.

Konšpirácie o mikročipoch sú smiešne

„Je to na smiech, pokiaľ ale kvôli týmto fámam existujú ľudia, ktorí sa nenechajú očkovať, má to príšerné následky,“ hovorí Gates v rozhovore pre web El Diario.

Gates v rozhovore opisuje, že nečakal, že sa okolo toho strhne taký humbuk, ale svojim spôsobom si už na to zvykol. Tvrdí, že mu to príde smiešne, no zároveň ho to aj desí.

{embed_photo}35326{/embed_photo}

„Dobre, míňam miliardy, aby som vakcínami zachraňoval životy ľudí. Ale to, že to niekto celé otočí a začne hovoriť, že v skutočnosti míňam miliardy, aby som vakcíny používal na to, aby som zabíjal ľudí, je naozaj veľmi smutné.“

Gates zdôraznil, že fámy sú úplným opakom toho, ako to v skutočnosti je. Vytáčajú ho aj konšpirácie o tom, že chce pomocou mikročipov sledovať ľudí.

{article}69174{/article}

„Ako keby ma snáď malo zaujímať, kde sa pohybujú miliardy ľudí! Čo by som s tými údajmi asi tak robil? Nezaujíma ma to. Musím sa smiať,“ prezradil jeden z najbohatších ľudí sveta.

Rozhovor poskytol pri príležitosti vydania svojej novej knihy nazvanej Ako zabrániť budúcej pandémii (How to Prevent the Next Pandemic). 

„Problém je, že kvôli týmto fámam sa niektorí ľudia nenechajú očkovať a ani nenosia rúška, čo má strašné následky. Ľudia umierajú, pretože je pre nich jednoduchšie pevne sa držať teórie o „zlom Gatesovi'“ namiesto toho, aby si pripustili fakt, že taká je jednoducho biológia a takto vznikajú choroby,“ uviedol spoluzakladateľ spoločnosti Microsoft.

{embed_photo}35324{/embed_photo}

Jeho nadácia každoročne investuje do verejného zdravia 6,7 miliardy dolárov, zaisťuje tak desatinu celkového rozpočtu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO). 

Varuje pred pandémiou, ktorá by mohla byť aktom bioterorizmu

Gates varuje, že potencionálna ďalšia pandémia by mohla vzniknúť z vírusu, ktorý už poznáme. Podľa neho by to mohol byť druh chrípky alebo ďalší typ koronavírusu. Zároveň však pripúšťa možnosť, že by mohlo ísť aj o niečo úplne iné. Upozornil, že vírus by mohol byť vytvorený človekom, bioteroristom, ktorý by ho zámerne pustil medzi ľudí. Tento scenár je podľa Gatesa veľmi desivý, pretože by sa bioteroristi mohli snažiť rozšíriť naraz na rôznych miestach planéty, píše CNN Prima News.

Multimiliardár si myslí, že existuje až päťdesiatpercentná pravdepodobnosť, že v nasledujúcich dvadsiatich rokoch ľudstvo zasiahne ďalšia pandémia, ktorá vznikne následkom klimatických zmien.

Covid si podľa Gatesa vyžiadal toľko obetí na životoch ako druhá svetová vojna, a preto ľudí vyzýva k ostražitosti. „Bohužiaľ musíme mať pandémie na zozname vecí, na ktoré vlády musia byť pripravené, ak chcú účinne chrániť svojich občanov,“ uviedol.

Gates sa vyjadril aj k aktuálnom zvýšenému výskytu opičích kiahní, nemyslí si však, že sa táto choroba bude masovo šíriť. „Je fantastické, že sme stále v strehu. Ale nebyť pandémie koronavírusu, nedostali by sa opičia kiahne ani do správ,“ tvrdí.

Za dôležité považuje vyhodnotiť, prečo sú v Európe, kde sa predtým takmer nevyskytovali. „Zdá sa, že je to kvôli nejakej zmene prenosu vírusu. Je to znepokojujúce, ale nemyslím, že z toho vznikne ďalšia pandémia,“ uzatvára Gates

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 13:13