Súdny proces je na konciTasr/ap Photo, Reuters/
StoryEditor

Vysvetľujeme: Súd dal za pravdu Deppovi. V čom vyhrala Amber a prečo sú obaja herci v tomto procese porazení?

Miroslav KamodyTASRČTK02.06.2022., 11:00h

Ostro sledovaný súdny proces je na konci. Porota dala za pravdu Deppovi, čo Amber Heard považuje za stratu práva hovoriť slobodne. Súd má síce víťazov a porazených, no ich herecké kariéry môžu byť v troskách.

Lajkuj Brainee.sk na

Porota v súdnom spore medzi Johnnym Deppom a Amber Heard včera večer uznala herečku vinnú z ohovárania jej bývalého manžela a zároveň čiastočne uznala jej protisťažnosť týkajúcu sa vyjadrenia Deppovho právnika. Porotcovia uložili Heardovej za výroky o domácom násilí zaplatiť odškodné v celkovej výške 15 miliónov dolárov (viac ako 14 miliónov eur), čo sudkyňa následne znížila na 10,35 milióna (9,6 milióna eur). Depp má naopak vyplatiť dva milióny (1,8 milióna eur). 

Depp tvrdí, že porota mu po rokoch vrátila život

Proces sledovaný v priamom prenose po celom svete tak vyznel úplne inak ako skorší spor v Británii, kde sa súd priklonil k obvineniu, že Depp svoju exmanželku bil. „Po šiestich rokoch mi porota vrátila život,” reagoval na verdikt Depp, ktorý dnes nebol v súdnej sieni a rozsudok si vypočul s priateľmi pri pive v Spojenom Kráľovstve.

image

Najkrajší a najdrogovejší pár svojej doby. Vzťah Deppa a Kate Moss, ktorá práve zásadne ovplyvnila súd s Amber

„Moje rozhodnutie pokračovať v tomto prípade, veľmi dobre si uvedomujúc výšku právnych prekážok, ktorým budem čeliť, a nevyhnutnú celosvetovú predstavu do môjho života, som urobil až po dôkladnom premýšľaní. Od samého začiatku bolo cieľom tohto prípadu odhaliť pravdu bez ohľadu na výsledok. Hovoriť pravdu bolo niečo, čo som dlžil svojim deťom a všetkým, ktorí ma neochvejne podporovali. Cítim sa pokojne s vedomím, že som to konečne dosiahol,” odkázal Depp fanúšikom.

V vyhlásení dodal, že jeho cieľom bolo odhaliť pravdu a že „falošné” obvinenia otriasli jeho životom aj jeho kariérou. Heard zase uviedla, že jej sklamanie nemožno vyjadriť slovami. „Som zdrvená z toho, že ani to množstvo dôkazov nestačilo na to postaviť sa neúmernej moci, vplyvu a postaveniu môjho exmanžela,” píše sa v jej vyjadrení.

Amber hovorí, že stratila právo hovoriť slobodne

Rozsudok podľa nej poškodí aj ďalšie ženy. „Moje rozčarovanie je ešte väčšie, keď si pomyslím, čo tento verdikt znamená pre iné ženy. Ide o krok späť. Vracia nás do časov, keď žena, ktorá verejne prehovorila (o násilí), mohla byť verejne potupená,” napísala vo vyhlásení zverejnenom na Twitteri.

„Verím, že Johnnyho právni zástupcovia uspeli v tom, že porota prehliadla kľúčový problém slobody prejavu a ignorovala dôkazy, ktoré boli také presvedčivé, že sme vyhrali v Spojenom kráľovstve,” pokračovala herečka. „Som smutná, že som tento prípad prehrala. Ale ešte smutnejšia som z toho, že som zrejme stratila právo, o ktorom som si myslela, že som ho ako Američanka mala - hovoriť slobodne a otvorene.”

image

Ak by som bral toľko drog, už dávno by som bol mŕtvy, hovorí Depp. Amber na súde viditeľne prehráva

Celý šesť týždňov trvajúci proces, ktorého súčasťou boli televízne prenosy z pojednávaní, sledovali fanúšikovia Johnnyho Deppa po celom svete, mnohí aj priamo v súdnej sieni. V jeho priebehu vypovedali desiatky svedkov vrátane telesných strážcov, predstaviteľov Hollywoodu, agentov, expertov, lekárov, priateľov a príbuzných oboch bývalých manželov.

Problémový článok

Jadrom občianskoprávneho sporu v americkom štáte Virgínia bol štyri roky starý komentár publikovaný denníkom The Washington Post, v ktorom sa Heardová označila za „verejne známu tvár domáceho násilia”. Depp v ňom nie je menovaný, podľa jeho právnikov ale vyjadrenie vyznievalo jasne, pretože obvinenia zo strany americkej herečky už boli verejnosti známe.

Heard v roku 2020 na žalobu svojho exmanžela reagovala vlastnou sťažnosťou kvôli tvrdeniam Deppovho právnika, že všetky jej obvinenia sú falošné. Sedemčlenná porota po zhruba 12 hodinách rokovaní dala Deppovi za pravdu ohľadom všetkých troch výrokov zo spomínaného článku, ktoré právnici hollywoodskej hviezdy napadli.

image

Amber Heard

Tasr/ap/evelyn Hockstein/

Porotcovia pri tom dospeli k záveru, že Heard jednala so zlým úmyslom, keď sa vo svojom texte okrem iného sťažovala na „inštitúcie“ chrániacich mužov obvinených z domáceho násilia. Depp všetky obvinenia z fyzických útokov na svoju bývalú manželku odmieta a naopak na súde vykresľoval o 22 rokov mladšiu herečku ako agresora.

Heard porota priznala len to, že ju jeden z Deppových právnikov nepravdivo očiernil tvrdením, že spoločne so svojimi priateľmi zámerne urobila neporiadok v byte, kde manželia vtedy bývali, a potom privolala políciu.

Porotcovia však uznali ako ohováračské aj vyjadrenie jeho právnika Adama Waldmana, ktorý označil obvinenia Heard za „hoax“. Ďalšie dva body jej žaloby porota odmietla. Agentúra AP vysvetľuje, že Depp potreboval pre úspech presvedčiť porotu nielen o tom, že nikdy Heardovú nenapadol, ale aj o tom, že Heardová článok z roku 2018 publikovala s nekalými úmyslami a že tým poškodila jeho povesť.

image

Johnny Depp

Evelyn Hockstein/Reuters

Nie až tak tučné odškodné

Porotcovia zjavne dospeli k názoru, že tieto podmienky boli splnené, a hercovi prisúdili „kompenzačné“ odškodné desať miliónov dolárov a ďalších päť miliónov ako „trestné“ odškodné. Sudkyňa Penney Azcarate však druhú zložku znížila na 350-tisíc dolárov, čo je strop stanovený virginskými zákonmi. Pôvodne Depp požadoval 50 miliónov dolárov, zatiaľ čo Heardová dokonca dvojnásobok.

Denník The New York Times hodnotil výsledok ako víťazstvo 58-ročného Deppa, ktorý predtým neuspel so žalobou proti britskému bulvárnemu denníku The Sun. Ten ho v istom texte označil za človeka, ktorý bije svoju manželku, a súd v novembri 2020 hercovu žalobu za ohováranie odmietol. Sudca pri tom uviedol, že 12 z popísaných 14 incidentov domáceho násilia zo strany Deppa sa pravdepodobne stalo.

Hviezda filmovej série o Pirátoch z Karibiku počas amerického procesu prezentovala viacero vlastných obvinení týkajúcich sa zjavne búrlivého manželstva, ktoré skončilo v roku 2016 po asi 15 mesiacoch. Depp okrem iného tvrdil, že dostal od Amber rany päsťou do tváre alebo že po ňom vtedajšia manželka hodila fľašu od alkoholu, čo mu spôsobilo zranenie prsta.

image

Johnny Depp: Ako sa z amerického sna stala nočná mora

Heard odmieta, že by na Deppa útočila, a tvrdí, že údery od nej prichádzali len ako sebaobrana alebo obrana jej sestry. Na súde prezentovala cez tucet prípadov, kedy sa údajne Depp dopustil násilia na nej. Jej právnici tvrdenia podporili fotografiami údajných zranení, či textovými správami z danej doby, v ktorých sa Depp ospravedlňoval za svoje správanie, svoju ženu označil za „bezcennú štetku“ a napísal, že ju chce „upáliť“.

Ako píše AP, spor bývalého páru bol predovšetkým o trestnom čine ohovárania, väčšina výpovedí v priebehu niekoľkých týždňov trvajúceho súdneho pojednávania sa však týkala chúlostivých detailov ohľadom údajného manželského násilia či užívania drog. Proces pritiahol enormnú pozornosť verejnosti a obsah o ňom zaplavil sociálne siete, pričom najmä Heardová podľa médií čelila vlne až nenávistných reakcií.

Pri budove súdu sa zase počas procesu tvorili davy prevažne Deppových fanúšikov. Desiatky ich dorazili aj dnes, pričom po oznámení verdiktu začali skandovať „Johnny, Johnny“. Podľa AP sú však po skončení procesu reputácie oboch strán „na cucky“ a kariérne vyhliadky Deppa aj Heard sú neisté.

image

Fanúšikovia pred súdom

Tasr/ap/craig Hudson/

Podpora celebrít

Okrem faktu, že v tomto spore takpovediac vyhral internet, kde ľudia držali palce hlavne Deppovi, sa na jeho stranu stihlo prikloniť množstvo hviezd. Ashley Benson z Pretty Little Liars oslávila rozsudok zverejnením fotografie Deppa na Instagrame a jej jednoduchým popisom: „YESSSSS 🖤🖤🖤🖤🖤🖤“. Sharon Osbourne v relácii Piersa Morgana TalkTV poznamenala: „Wow, nebolo to to, čo som očakával. Chcel som, aby Johnny vyhral, ​​ale nečakal som, že sa mu to podarí.“

Hudobník Ryan Adams, ktorého v roku 2019 obvinilo množstvo žien z fyzického a emocionálneho týrania, reagoval na Deppove vyjadrenie srdiečkom, chválou a emotikonmi plameňa. Komici Chris Rock, Joe Rogan a Bill Burr obhajovali Deppa a nazvali Heard „bláznivou dámou“ a klamárkou.

Eva Green dokonca na Instagrame vyhlásila, že „nepochybuje“, že „očistí svoje meno a život bude pre neho a jeho rodinu lepší ako kedykoľvek predtým.“ Na druhú stranu, herečka a komička Amy Schumer sa postavila na stranu Amber Heard.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 09:31