Najväčšie tajomstvá egyptských pyramíd.Unsplash/Joshua Michaels
StoryEditor

Kliatba faraóna či anomália Cheopsovej hrobky. Toto sú najväčšie tajomstvá egyptských pyramíd

kovČTK05.06.2022., 15:00h

Stoja tu už tisícky rokov, no napriek tomu dodnes ukrývajú mnohé záhady.

Lajkuj Brainee.sk na

Starovekí Egypťania ovládali významný kus sveta takmer 3000 rokov a zanechali po sebe bohaté dedičstvo umenia, architektúry a mytológie. Okrem toho však po sebe zanechali aj niekoľko záhad, ktoré archeológovia a učenci stále nedokázali vyriešiť ani po tisíckach rokov.

Brainee ti prináša najväčšie tajomstvá egyptských pyramíd.

Ako presne boli pyramídy postavené?

Mohutné pyramídy starovekého Egypta sú záhadou, ktorá už dlho máta odborníkov. Ako presne spoločnosť bez moderného stavebného vybavenia dokázala prepraviť obrovské, ťažké kamene potrebné na stavbu obrovských pyramíd? Na to asi nikto nemá úplne jasnú odpoveď, no podľa nedávneho výskumu fyzikov z Amsterdamskej univerzity za tým môže byť mokrý piesok.

image

Najväčšie tajomstvá egyptských pyramíd.

Unsplash/Joshua Michaels

„Ukazuje sa, že navlhčenie egyptského púštneho piesku môže o dosť znížiť trenie, čo znamená, že na ťahanie strojov na mokrom piesku potrebujete iba polovicu ľudí, v porovnaní so suchým pieskom,“ povedal pre LiveScience hlavný autor štúdie Daniel Bonn. Zdá sa, že viaceré starodávne nástenné maľby zobrazujú Egypťanov, ktorí zmáčajú piesok, keď ťahali svoje stroje s obrovskými kameňmi, čo ponúka ďalší dôkaz, že voda mohla byť súčasťou namáhavého a komplikovaného procesu stavby starovekých pyramíd.

image

Tajomné mesto pod riekou prekvapilo aj archeológov. Bolo hlavným centrom impéria

Ako zomrel kráľ Tutanchamón?

Mladý kráľ Tutanchamón fascinuje historikov od objavenia jeho hrobky v roku 1922, no špecifiká jeho života – a smrti vo veku 19 rokov – zostávajú do istej miery záhadou. Dlhoročná teória, že zomrel pri havárii na voze, však vyzerá byť vyvrátená, keď skenovanie jeho mumifikovaného tela odhalilo, že mal „čiastočne paličkovité chodidlo“, ktoré by mu znemožnilo samému stáť a riadiť voz, informoval v roku 2014 Independent

image

Najväčšie tajomstvá egyptských pyramíd.

Facebook/Výstava Tutanchamon Brno

Nový výskum tiež prostredníctvom genetickej analýzy odhalil, že Tutanchamónovi rodičia boli pravdepodobne brat a sestra, a že mohol zomrieť „v dôsledku genetických porúch“.

Čo sa skrýva v Cheopsovej pyramíde?

Chufuova pyramída, známa aj pod menom Cheopsova pyramída, je najväčšia zo všetkých egyptských pyramíd, a dodnes v niektorých ohľadoch zostáva zahalená rúškom tajomstva.

Pyramída leží na okraji egyptskej metropoly Káhiry a je hlavným lákadlom miestneho turistického ruchu. Postavená bola v období štvrtej dynastie v 3. tisícročí pred naším letopočtom.

Pred pár rokmi v nej vedci namerali odlišné teploty, a to vyvolalo podozrenie, že sa v pyramíde môžu nachádzať skryté miestnosti. Pri niektorých kamenných blokoch výskumníci namerali teploty až o šesť stupňov vyššie ako u kvádrov susedných. „Obzvlášť pôsobivú“ teplotnú anomáliu zaznamenali pri troch susedných kameňoch pri päte východnej časti Cheopsovej pyramídy.

Odlišná teplota kameňov by podľa vedcov mohla naznačovať existenciu skrytých priestorov, ale mohla by byť aj dôkazom zvláštneho spôsobu vnútorného prúdenia vzduchu či rozdielnych materiálov použitých pri výstavbe hrobiek faraónov.

Termálny prieskum pyramíd sa konal dva týždne počas všetkých častí dňa, keď slnko stavebné kamene pyramíd rôzne ohrieva.

Kliatba

Keď v roku 1922 objavil archeológ Howard Carter Tutanchamónovú hrobku, išlo o jeden z posledných naozaj veľkých nálezov z egyptského faraónskeho obdobia. Bola to zároveň prvá hrobka panovníka, ktorú našli archeológovia nevykradnutú. 

S obrovským úspechom sa však spája aj tzv. „faraónova kliatba“, známa aj ako kliatba kráľa Tutanchamóna. Toto prekliatie by podľa niektorých ľudí malo prenasledovať tých, ktorí sa odvážili narušiť miesto posledného odpočinku kráľa.

image

Najväčšie tajomstvá egyptských pyramíd.

TASR/AP

Legenda získala na popularite, pretože niekoľko ľudí, ktorí sa podieľali na nájdení hrobky, v skutočnosti zomrelo krátko po jej otvorení. 

Prvým bol lord Carnarvon, ktorý bol sponzorom Carterovej výpravy. Lord zomrel vo veku 57 rokov v Káhire, po uštipnutí moskytom na rovnakom mieste na hlave, kde bol zranený aj Tutanchamón. Po lordovi nasledoval jeho nevlastný brat, ktorý zomrel pri páde do odkrývaného hrobu. 

Z 22 osôb, ktoré pri otvorení Tutanchamónovej hrobky boli, však zomreli neprirodzenou smrťou len dve.

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
10. apríl 2024 04:58