Zatiaľ čo priaznivci Johnnyho Deppa sa tešia z jeho víťazstva, niektoré americké feministky prepadajú skepse.Scott Heppell/Reuters
StoryEditor

Koniec hnutia MeToo? Deppovo víťazstvo na súde rozhorčilo feministky

iDnes.cz04.06.2022., 16:00h

Feministky sa obávajú, že posmech, ktorému čelila Heardová počas procesu v online prostredí, môže otriasť sebavedomím obetí.

Lajkuj Brainee.sk na

Zatiaľ čo priaznivci Johnnyho Deppa sa tešia z jeho víťazstva, niektoré americké feministky prepadajú skepse. Obávajú sa, že víťazstvo hollywoodskeho herca v ostro sledovanom spore s exmanželkou Amber Heardovou odradí obete domáceho násilia či sexuálneho obťažovania prehovoriť. Píše portál iDnes.cz.

Čelila vlne posmechu a opovrhnutia

Správy zo súdneho sporu z Fairfaxu sa nedalo prehliadnuť. Pochopiteľne, keď sa znepriatelené celebrity rozhodnú rozoberať tie najpikantnejšie detaily svojho života na verejnosti. Pre bulvár je to doslova dar z nebies.

image

Johnny Depp verzus Amber Heard. Vyberáme najpamätnejšie a najzásadnejšie výroky zo súdneho procesu

Takú výživnú tému však nemohli prehliadnuť ani serióznejšie médiá. Niektorí komentátori sa preto pokúšajú zasadiť proces do kontextu spoločenských fenoménov, predovšetkým celoamerickej debaty o sexuálnom násilí na ženách.

Napríklad CNN vo svojej analýze poukazuje na fakt, že používatelia sociálnych sietí v prevažnej väčšine stáli na strane Deppa, zatiaľ čo jeho exmanželka čelila vlne posmechu a opovrhnutia. „Je jasné, že tento súd nebol len o tom, ktorému z hollywoodskych hercov máme veriť, bol aj súčasťou kultúrnej vojny týkajúcej sa hnutia MeToo.“

Hviezda Pirátov z Karibiku zažalovala svoju exmanželku kvôli komentárom z decembra 2018 pre denník The Washington Post, v ktorom sa označila za verejne známu obeť domáceho násilia. Hoci Deppovo meno nespomenula, 58-ročný herec tvrdil, že kvôli jej krivým obvineniam prišiel o lukratívne roly. Proces vyvrcholil Deppovým víťazstvom v stredu. Heardová mu musí zaplatiť 15 miliónov dolárov, on jej „len“ dva milióny.

Obavy feministiek

Niektorí konzervatívni komentátori oslavujú verdikt ako koniec hnutia MeToo, ktoré pred niekoľkými rokmi rozprúdilo vlnu svedectva o násilí na ženách. „#MeToo je mŕtve. Dobrá práca, ACLU,“ upozornila komentátorka Meghan McCainová na fakt, že stĺpček Heardovej pre The Washington Post pomáhala spísať nezisková organizácia Americký zväz pre občianske slobody.

Na druhej strane, liberáli vypichujú fakt, že v sedemčlennej porote sedelo päť mužov a len dve ženy. Feministky sa obávajú, že posmech, ktorému Heardová čelila počas procesu v online prostredí, môže otriasť sebavedomím obetí a ovplyvniť ich rozhodnutie oznámiť zneužívanie a domáce násilie.

„Z pohľadu žien tento proces nedopadol vôbec dobre. Objavia sa kvôli tomu prípady žien, ktoré zostanú ticho, ich hlas bude umlčaný, budú zranené a niektoré možno aj zomrú,“ okomentovala verdikt Michele Dauberová, progresívna sociologička pôsobiaca na Stanfordovej univerzite.

image

Vysvetľujeme: Súd dal za pravdu Deppovi. V čom vyhrala Amber a prečo sú obaja herci v tomto procese porazení?

Kritika médií a toxická katastrofa 

Iné odborníčky zas kritizujú mainstreamové médiá. „Proces medzi Deppom a Heardovou sa nakoniec zvrhol na čarodejnícky proces digitálnej éry,“ poznamenala právnička Mary Anne Franksová. Niektoré komentátorky dokonca posmech namierený proti Heardovej označujú za orgie mizogýnie a vyvrcholenie „jedovatého ťaženia proti feminizmu“.

„Aj keď väčšina zločineckých poznámok bola namierená proti Heardovej, nemôžem sa zbaviť dojmu, že patrili všetkým ženám a predovšetkým tým, ktoré prehovorili o rodovom násilí a sexuálnom zneužívaní vo vrcholných okamihoch MeToo,“ zamýšľa sa Doneganová, komentátorka denníka The Guardian Doneganov.

Samotné hnutie je predovšetkým nešťastné z toho, v akej súvislosti sa používa jeho hashtag. „Spôsob, akým bolo #MeToo zavlečené do procesu medzi Johnnym Deppom a Amber Heardovou, predstavuje toxickú katastrofu a jedno z najväčších zhanobení nášho hnutia,“ uviedlo na Twitteri.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo MAFRA, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 02:44