Najbežnejšie ochorenie prenášané kliešťami je lymská borelióza.Pexelst/erik Karits/
StoryEditor

Neuveríš, koľko ľudí nakazia kliešte zákernou chorobou. Slovensko a okolie patrí k najnebezpečnejším krajinám

TASR14.06.2022., 11:30h

Najbežnejšie ochorenie prenášané kliešťami postihlo už viac než 14 percent svetovej populácie. Sme ním ohrození aj my.

Lajkuj Brainee.sk na

Stredná Európa má najvyššiu mieru infekcie, a to až 20 percent prípadov.  Najviac ohrození sú muži vo veku nad 50 rokov žijúci na vidieku. Ukazujú to výsledky štúdie uverejnenej vo vedeckom časopise BMJ Global Health.

S cieľom zistiť, aká bežná je lymská borelióza na celom svete, vedci zhromaždili údaje z 89 štúdií. Baktériu Borrelia burgdorferi, ktorá toto ochorenie spôsobuje, našli v krvi 14,5 percenta z celkového počtu takmer 160-tisíc účastníkov štúdie.

„Ide o najkomplexnejšie a najaktuálnejšie systematické posúdenie celosvetovej“ prevalencie choroby, uviedli vedci. Po strednej Európe bol najvyšší výskyt protilátok zistený vo východnej Ázii (15,9 percenta), západnej Európe (13,5 percenta) a východnej Európe (10,4 percenta). Medzi regióny s najnižšou mierou prípadov patrí Karibik.  

image

Účinky nikotínu sú ešte horšie, než sme si mysleli. Okrem pľúc extrémne trpí aj tvoja pokožka

Môže za to aj klimatická zmena

Predchádzajúci výskum ukázal, že prevalencia chorôb prenášaných kliešťami sa za posledných 12 rokov zdvojnásobila. Dôvodom sú dlhšie a suchšie letá v dôsledku klimatickej zmeny, migrácia zvierat, strata biotopov a „čoraz častejší kontakt s domácimi zvieratami“, uviedla štúdia.

Podľa autorov štúdie sú najviac vystavení riziku uštipnutia infikovaným kliešťom farmári a pracovníci, ktorí sú v kontakte s hostiteľskými zvieratami, ako sú psy a ovce.

image

Podľa autorov štúdie sú najviac vystavení riziku uštipnutia infikovaným kliešťom farmári a pracovníci, ktorí sú v kontakte s hostiteľskými zvieratami, ako sú psy a ovce.

Pexels/trinity Kubassek/

Vedci zároveň upozornili, že údaje môžu byť skreslené v regiónoch, kde je lymská borelióza endemická, pretože zdravotníci tam častejšie vykonávajú pravidelné testy na zistenie protilátok v porovnaní s regiónmi, kde je borelióza menej bežná.

Ochorenie je zriedkavo smrteľné. Prejavuje sa vyrážkou a príznakmi podobnými chrípke, ako sú bolesti svalov a kĺbov, bolesti hlavy či nevoľnosť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 13:28