Hviezda ruskej propagandy a anime ikona označila inváziu za katastrofu. Putin ju vyhodil.Facebook/Natalia Poklonskaya
StoryEditor

Anime ikona a hviezda ruskej propagandy označila inváziu za katastrofu. Putin ju okamžite vyhodil

jhriDnes.cz15.06.2022., 14:00h

Ruský prezident Vladimír Putin prepustil z vládnej agentúry bývalú krymskú prokurátorku a svojho času hviezdu ruskej propagandy Natalju Poklonskú po tom, čo sa vyjadrila o vojne na Ukrajine ako o „katastrofe“. Poklonská tiež kritizovala všadeprítomnosť písmena Z, symbolu ruskej invázie.

Lajkuj Brainee.sk na

Z rozhodnutia šéfa Kremľa Poklonská skončila na poste zástupkyne šéfa Rossotrudničestva, ruskej federálnej agentúry pre medzinárodný dosah. Prezidentovi napriek tomu na Telegrame, kde oznámila prechod „do inej práce", poďakovala za jeho „podporu a dôveru", píše portál iDnes.cz

Putin ju prepustil

Poklonská v utorok na sociálnej sieti VKontakte napísala, že bola menovaná do funkcie poradkyne ruského generálneho prokurátora. Doplnila, že ukončí všetky svoje verejné aktivity a prestane prevádzkovať stránky na sociálnych sieťach, pretože odteraz sa zameria na „plnenie úloh zadaných generálnym prokurátorom“. Dôvod, prečo zmenila prácu, ale neuviedla.

image

Chlapec sa stal hrdinom Ukrajiny. Hračkárskym dronom pomohol armáde zastaviť Rusov

Príčinou odchodu bol zrejme jej nesúhlas s ruskou inváziou na Ukrajinu. „Ľudia umierajú. Domy a celé mestá sú zničené. Zanechávajú milióny utečencov. Telá a duše sú mrzačené. Moje srdce puká bolesťou,“ uviedla podľa denníka The Moscow Times Poklonská na videu zverejnenom na medzinárodnom fóre.

„Moje dve rodné krajiny sa navzájom zabíjajú. To som nechcela a nechcem,“ dodala bývalá ruská poslankyňa, ktorá je pôvodom Ukrajinka.

Svojimi výrokmi vyvolala v Rusku pobúrenie. Napríklad šéf Rossotrudničestva Jevgenij Primakov sa vymedzil proti jej kritike písmena Z, ktoré sa v Rusku kreslí na budovy, šije na vlajky alebo sa podľa neho robia aj torty. Podľa Primakova je Z symbolom „oslobodenia Ukrajiny od zrejmého zla teroristov a banditov“.

V Rusku je verejný nesúhlas s inváziou tvrdo trestaný. Niektorí ľudia sa sťažovali, že ich kvôli nemu vyhodili z práce. Ruskí poslanci v marci schválili zákon, podľa ktorého hrozí tým, ktorí šíria „dezinformácie a lživé správy“ o ruskej armáde či diskreditujú ozbrojené sily, až pätnásť rokov vo väzení. Samotný Putin a ďalší vrcholní ruskí predstavitelia sa o kritikoch invázie často vyjadrujú ako o „zradcoch“.

Anime ikona

To, že sa k odporcom invázie pridala aj Poklonská, je pomerne prekvapivé. Bývalá poslankyňa za vládnu stranu Jednotné Rusko bola hlasnou podporovateľkou ruskej anexie Krymu v roku 2014, po ktorej sa stala krymskou vrchnou štátnou zástupkyňou. Z funkcie odišla v roku 2016, kedy úspešne kandidovala do Štátnej dumy, v roku 2021 sa už o znovuzvolenie neusilovala.

Vďaka svojej pohľadnosti sa stala tvárou ruskej propagandy. Proruskí separatisti z Donbasu o nej dokonca natočili film, v ktorom si zahrala samu seba. Populárna bola predovšetkým v Japonsku, zrejme pre svoju podobnosť so ženskými anime postavičkami.

Počas svojho politického pôsobenia sa preslávila ako silná zástankyňa ruského pravoslávia a nacionalizmu. Bola napríklad jednou z najvýraznejších odporkýň „svätokrádežného“ filmu o vzťahu cára Mikuláša II. a baletky Matildy Kšesinskej.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
15. apríl 2024 21:27