Následky ruskej invázie na UkrajineReuters/Gleb Garanich
StoryEditor

Youtuber ukazuje Rusom fotky zničenej Ukrajiny. Myslia si, že je to fake a na Ukrajine je všetko v poriadku

Ľubomíra Somodiová16.06.2022., 09:00h

Mladý YouTuber odhaľuje, čo si Rusi myslia o fotkách z Ukrajiny, ktoré ukazujú škody spôsobené ruskou armádou.

Lajkuj Brainee.sk na

V Brainee sme už niekoľkokrát písali o mladom odvážnom YouTuberovi Daniilovi Orainym z Ruska, ktorý si hovorí 1420 a pýta sa ľudí v uliciach Moskvy odvážne otázky.

S tvorbou neprestal ani po tom, čo Rusko napadlo Ukrajinu, a vďaka nemu môžu aj ľudia zo západu nahliadnuť do súčasného života v Moskve. Tentokrát ľuďom ukázal fotografie zdevastovanej Ukrajiny a pýtal sa ich, či si myslia, že takto vyzerá realita dnešných dní v susednej krajine, a či si myslia, že Rusi budú musieť škody, ktoré na týchto snímkach vidia, splácať. 

image

„Bolo by mi jedno, aj keby bola základňa NATO v mojej toalete,“ hovorí Rus vo videu

Aké boli odpovede?

Väčšina ľudí si myslela, že išlo o pravé snímky. Našli sa však aj takí, ktorí si mysleli, že ide o „fake news“. „Ó bože, myslím si, že ľudia sa zbláznili. S bratom o tom často diskutujeme. Priznám sa, že neviem. Pýta sa ma, čo si myslím, že kto to urobil. Ako to mám vedieť?“ Pýta sa mladá žena so skateboardom v ruke. Ona aj brat sú Ukrajinci. Neistý názor má aj muž na lavičke: „Nemôžem povedať, či je to fake, lebo som tam nebol.“

„Je to v ri** v najhoršom slova zmysle, koniec môže byť ešte pre každého veľmi zlý, nemuseli to robiť, je to veľké zlo,“ hovorí ďalší respondent.

image

Ilustračná foto.

Reprofoto: Youtube/1420/

Podľa niektorých je na Ukrajine všetko v poriadku

Ako si ďalší mladý muž v šiltovke listuje v albume s fotografiami zničených miest - Charkova, Mariupoľa a Kyjeva, hovorí, že ide o nepravdivé informácie. „Je to to, čo ukazujú médiá, ale videl si to v reálnom živote?“ Pýta sa muž YouTubera. „Je to fakeová informácia, pretože na Ukrajine je, vďakabohu, všetko v poriadku, prebiehajú negociácie, Vladimir Vladimirovič na tom pracuje,“ myslí si. 

„Všetci sme videli Donbas, Doneck v roku 2013, 2012, však? Zdá sa mi, že tieto snímky pochádzajú z tohto obdobia, preto si myslím, že s Ukrajinou prebiehajú rokovania a všetko bude fajn, predsa len sú to dva slovanské národy, všetko bude v poriadku.“ Muž ďalej hovorí, že má priateľov na Ukrajine. Podľa jeho slov mu hovoria, že Rusi im prišli pomôcť, pretože Ukrajina dostala veľa zbraní. A „ukrajinski koristníci už začali brať peniaze, vraždiť vlastných ľudí a profitovať z toho.“

image

Anime ikona a hviezda ruskej propagandy označila inváziu za katastrofu. Putin ju okamžite vyhodil

Splácať to budú ešte naše deti

„Nemyslím si, že ide o fake. Jednoducho povedané, mám kamarátku z Ukrajiny. Teraz je utečenkyňou v Európe. Žila v Záporoží. Je to zlé, čo viac môžem povedať,“ myslí si jeden z respondentov, ktorý tvrdí, že za to, čo sa deje, Rusi už platia. „Splácať to ešte budeme dlho, myslím, že budú za to platiť aj naše deti. Nie sú to vojaci, čo umierajú, ale civilisti, videl som mnohé fotky, videl som mŕtve rodiny a ich hroby popri domoch,“ tvrdí.

Podľa Úradu OSN pre ľudské práva zahynulo na Ukrajine do konca mája najmenej 4 031 ľudí vrátane takmer 200 detí. Od začiatku ruskej invázie 24. februára bolo na Ukrajine zabitých viac ako 4-tisíc civilistov, hoci skutočný počet je pravdepodobne oveľa vyšší, uviedol Úrad OSN pre ľudské práva (OHCHR).

Viac odpovedí nájdeš vo videu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 16:37