Antonov A-40Wikimedia/hitechweb./
StoryEditor

Bizarné ruské tanky: Krídla na pancieri aj obrí velociped prinášajú viac otázok ako odpovedí

som17.06.2022., 09:00h

Pozri si päť najdivnejších bojových strojov, ktoré ruskí súdruhovia dali svetu, no nikdy neboli úplne využité.

Lajkuj Brainee.sk na

Car tank či Netopier

Hoci si vznik tankov spájame predovšetkým s anglickou armádou, na niekoľkých veľmi skorých modeloch pracovali aj inžinieri cárskeho Ruska. Toto obrovské monštrum bolo navrhnuté tak, aby vydesilo nepriateľských vojakov a prekonalo akúkoľvek prekážku na ceste. Car tank, tiež známy ako „Netopier“ alebo „Mamut“, sa mal počas prvej svetovej vojny stať ruskou super zbraňou – ale nikdy k tomu nedošlo.

Jeho konštruktér Lebedev sa inšpiroval ázijskými vojnovými vozidlami, ktoré vďaka veľkým kolesám ľahšie prekonávajú terénne nerovnosti. Tank mal dve deväťmetrové kolesá, jeden dvojmetrový valec a motor zo vzducholode. Podľa prvých prepočtov dosahovala jeho hmotnosť 40 ton. 

image

Youtuber ukazuje Rusom fotky zničenej Ukrajiny. Myslia si, že je to fake a na Ukrajine je všetko v poriadku

Keď bol však v roku 1915 pripravený a začali sa testy, ukázali sa veľké nedostatky. Napriek tomu, že tank svojimi obrovskými kolesami drvil stromy ako zápalky, mohol rýchlo uviaznuť v bahne a potreboval pomoc, aby sa mohol znova rozbehnúť.  

Kolesá boli jeho najslabšou stránkou - delostrelecký granát ich mohol vyradiť až príliš ľahko. Od projektu sa nakoniec upustilo a obor bol ponechaný vonkajším poveternostným vplyvom v lese až do roku 1923, kedy ho rozobrali na šrot. 

image

Car tank

Wikimedia/neznámy/

Vznášadlový tank

V tridsiatych rokoch prišli sovietski dizajnéri s myšlienkou vytvoriť ideálne bojové vozidlo, schopné prekonať púšte, ľad, hlboký sneh, rieky aj močiare. Obojživelný vznášadlový tank bol založený na prvom vznášadle na svete L-1. Mal byť dlhý 10 metrov, Projekt sa však z neznámych dôvodov nezrealizoval.

image

Hovercraft tank

Wikimedia

Antonov A-40 KT (Krylja Tanka)

Tento tank bol konštruovaný tak, aby sa mohol zavesiť za bombardér a následne vďaka krídlam doplachtiť na nepriateľskú líniu. Prvé testy nedopadli dobre a od jeho výroby sa upustilo. Vznikol počas druhej svetovej vojny. Vzdušnou prepravou ľahkého tanku sa začal zaoberať jeho konštruktér Oleg Antonov už roku 1941, kedy bola vznesená požiadavka na jeho použitie pri vzdušno-výsadkových operáciách.

Na vytiahnutie tohto lietajúceho tanku na oblohu bolo potrebné ťažké bombardovacie lietadlo Tupolev TB-3, ktorý ho mal vytiahnuť 20 až 25 kilometrov od zamýšľaného cieľového bodu. Po pristátí sa krídla stroja mali odpojiť a stroj mohol byť využitý v boji.

Pokusy o túto novú sovietsku zbraň však zlyhali. TB-3 nebol schopný zdvihnúť lietajúci tank ani len do výšky 40 metrov, a to ani po znížení jeho hmotnosti. Pretože žiadne lietadlo nebolo dostatočne výkonné na odtiahnutie bojového stroja, projekt bol zrušený.  

image

Antonov A-40

Wikimedia/hitechweb./

Object 279

Tento sovietsky ťažký tank vyzerá skôr ako UFO namontované na dvoch pároch pásov. Unikátny „Objekt 279“ navrhli Sovieti koncom 50-tych rokov 20. storočia, mali ho využiť v prípade jadrovej vojny. Jeho nezvyčajný elipsoidný tvar zabránil prevráteniu tanku napríklad po silnej rázovej vlne z jadrového výbuchu.

V dôsledku mnohých technických porúch bol projekt zmrazený. Boli vyrobené iba 3 prototypy, k sériovej výrobe z dôvodu vysokých nákladov nedošlo. Jediný zachovaný exemplár môžeme nájsť v ruskom tankovom múzeu v Kubinke.

image

Objekt 279

Wikimedia/numnine/

ZIL-2906

Počas sovietskej éry pred pádom železnej opony potreboval Sovietsky zväz špeciálne vozidlo na vyslobodenie astronautov a ich vesmírnych kapsúl, ktoré často pristávali v nedostupnom teréne bez ciest. Tanky mali obmedzený dosah a ich stopy sa mohli odlepiť alebo poškodiť, takže by záchranné posádky zostali uviaznuté. Nefungovalo by ani vznášadlo.

S riešením prišla spoločnosť s názvom ZIL, čo je skratka pre Zovad imeni Likhachova, výrobcu nákladných áut a ťažkej techniky. Vyvinuli vozidlo, ktoré má namiesto kolies dva veľké valce na oboch stranách v tvare skrutky. Fungujú presne ako lodná vrtuľa a tlačia vozidlo dopredu. Skrutky sú duté, čo umožňuje ZIL-2906 a jeho derivátom prechádzať vodou a následne plynule z otvorenej vody na breh. 

image

ZIL-29061

Wikimedia/mil.ru/

Terén, ako je piesok, špina a najmä rozbahnené močiare a mäkký alebo tvrdý sneh, umožňujú skrutkovému pohonu kĺzať sa takmer beztiažne po týchto vonkajších povrchoch. Jedným z mála miest, kde skrutkové pohony neponúkajú dobrý výkon, je cesta.

Výkon na ceste bol možno jednou z mála nevýhod, ktorým dizajn čelil. Problémom bol hluk aj rýchlosť. Na betóne alebo asfalte by kovové skrutky dosť hlasno škrípali. V bojovom scenári by to bolo podobné ako keby ste nepriateľovi jednoducho oznámili, že dorazili jednotky. Problémom bolo aj poškodenie vozovky, pretože závity skrutiek sa mohli zaryť do povrchu vozovky a roztrhať cesty.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 12:45