Brigantína Mary Celeste.Wikipedia/
StoryEditor

Záhada plná otáznikov. Podivný príbeh lode Mary Celeste s temnou minulosťou stále nemá vysvetlenie

Alexandra Ševčíková17.06.2022., 16:00h

Loď duchov našli opustenú v Atlantiku neďaleko Azorských ostrovov v roku 1872. Čo sa stalo s jej posádkou a aký bol jej osud?

Lajkuj Brainee.sk na

December 1872, drsné počasie trápi britskú brigu Dei Gratia. Posádka lode zrazu objaví niečo nevídané. Opustenú loď, ktorú unášal prúd v blízkosti Azorských ostrovov asi tisíc míľ západne od Portugalska, píše portál All That Interesting.

Keď posádka Dei Gratia nastúpila na loď Mary Celeste, všetko vyzeralo v poriadku. Žiadne známky násilia ani nič podobné. Dokonca aj oblečenie posádky bolo úhľadne zbalené. Jediné čo chýbalo boli ľudia a jeden záchranný čln. Týmto sa začal príbeh jednej z najväčších záhad mora.

Z New Yorku do Janova

V roku 1872 sa vydala 282-tonová brigantína Mary Celeste na plavbu z prístavu v New Yorku na cestu do talianskeho Janova. Na palube boli kapitán lode Benjamin S. Briggs, jeho manželka Sarah a ich dvojročná dcéra Sophia spolu s ôsmimi členmi posádky. Loď prevážala lieh, presnejšie dosť jedovatú formu denaturovaného liehu. Naložených bolo 1701 barelov.

image

Kapitán Benjamin Briggs.

Wikipedia/

Kapitán Briggs bol oddaný kresťan a dokonca sa preto rozhodol aj nepiť alkohol. Svojej posádke povedal, že loď neopustí, pokiaľ to nebude absolútne nevyhnutné. Teda v prípade, že by išlo o život. Prioritou pre neho bola v prvom rade plavba. Spoločnosť mu okrem rodiny robil aj jeho prvý dôstojník Albert Richardson. Ako uvádza portál Haunted Rooms, tak si ho vybral sám Briggs, pretože ho považoval za schopného námorníka.

V prípade, ak by sa mu niečo stalo, vedel, že Richardson bude dobrým kapitánom. Dôležité je spomenúť aj to, že celá posádka bola zložená z dobrých a talentovaných námorníkov. Takže aj bez kapitána by sa vedeli dostať bezpečne domov.

Objavenie lode duchov

Vyplávali 7. novembra a o necelý mesiac neskôr loď našla posádka Dei Gratia. Po kapitánovi, jeho rodine a posádke nebolo ani stopy. Okrem vody v nákladnom priestore a chýbajúceho záchranného člna bola nepoškodená. Ako uvádza portál History, tak na lodi našli zásoby jedla a vody na šesť mesiacov.

Posledný záznam v lodnom denníku bol z 25. novembra. Naznačovalo to, že sa muselo stať niečo strašné, keďže prešli necelé tri týždne od vyplávania. Posádka Dei Gratia sa rozhodla pre záchrannú misiu. Podľa vtedy platných zákonov mali nárok na odmenu za záchranu lode. Ale súdy mali podozrenie, že došlo k nejakej nečestnosti.

Začalo sa vyšetrovanie toho, čo sa stalo s posádkou a prečo. Trvalo tri mesiace, čo bolo na tú dobu neuveriteľne dlho. Nakoniec sa nenašli žiadne dôkazy o nečestnej hre. Posádka brigy Dei Gratia mala nakoniec dostať 46-tisíc dolárov, no úrady im vyplatili len šestinu. Naznačuje to, že úplne neverili ich vysvetleniu udalostí na palube Mary Celeste.

image

Vrahovia z močiarov: Sadistický pár, ktorí vraždil a znásilňoval deti dodnes desí Britániu

Temná minulosť

Mary Celeste mala temnú minulosť. Pôvodne brigantínu pokrstili ako Amazon. Po sérii nešťastí, vrátane náhlej choroby a smrti prvého kapitána či zrážky s inou loďou v Lamanšskom prielive, dostala nové meno.

Pod rôznymi vlastníkmi sa plavila potom ešte 12 rokov, teda predtým než ňou posledný kapitán nenarazil na plytčinu na Haiti. Mal to byť pokus o poistný podvod, uvádza portál History. Napríklad v roku 2001 tvrdil románopisec a dobrodruh Clive Cussler, že našiel vrak tejto záhadnej lode. Neskoršia analýza dreva zistila, že to bolo klamstvo.

Konšpiračné teórie

O tom, čo sa stalo s posádkou lode koluje viacero teórií. Od morských príšer, pirátov až po paranormálne javy, ako aj únosy a samovražda kapitána. Niektorí ľudia si myslia, že posádka bola zavraždená na mori. Iní tvrdia, že na vine bola posádka lode Dei Gratia.

Najznámejšiu z teórií preskúmala podrobnejšie dokumentaristka Anne MacGregorová. Podľa posledného záznamu v lodnom denníku sa zistilo, že Mary Celeste sa nachádzala len niekoľko míľ od Azorského ostrova Santa Maria. Noc pred posledným záznamom boli v denníku zmenky o zlom počasí. MacGregorová si myslí, že loď viezla uhlie a to poškodilo čerpadlo. Kapitán Briggs podľa nej nevedel, že či loď bude stopercentne schopná pokračovať. Preto mal spolu s posádkou opustiť loď a vydať sa na pevninu.

image

Loď Mary Celeste našli opustenú bez posádky a známok násilia.

Twitter/simply Strange/

Táto teória však nevysvetľuje, prečo po nich nezostali žiadne záznamy alebo prečo sa nikdy nenašla posádka. Verejnosť nachvíľku pomotala aj poviedka Sira Arthura Conana Doyla, v ktorej sa posádka lode stala obeťou bývalého otroka.

Loď duchov Mary Celeste

Ak si myslíš, že týmto sa príbeh lode konči, tak si na omyle. Ako píše portál Haunted Rooms, tak od osudného konca plavby mali vidieť námorníci široko-ďaleko strašidelný obraz lode Mary Celeste plávať po vode.

Legendárna loď sa zmenila na príbeh, ktorý sa rozpráva počas plavby s pohárom whisky v ruke. Zdá sa, že Mary Celeste je jednou z najväčších morských záhad. Je otázne, že či sa niekedy dozvieme skutočnú pravdu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 19:39