Po Putinových stopách. Rusko chystá nové turistické lákadlo, výlety na Sibír.Facebook/Decker Conley
StoryEditor

Po Putinových stopách. Rusko chystá nové turistické lákadlo, výlety na Sibír

jhriDnes.czkov20.06.2022., 17:00h

Medzinárodné sankcie uvalené na Rusko v súvislosti s napadnutím Ukrajiny výrazne obmedzili turistické možnosti Rusov. Štátne turistické agentúry preto prišli s alternatívami. Záujemcovia sa môžu vydať na sibírske putovanie po stopách prezidenta Vladimira Putina.

Lajkuj Brainee.sk na

Federálna agentúra pre cestovný ruch Rostourism prišla s konceptom takzvaných „Sibírskych prázdnin“, píše portál iDNES.cz. Cesta je dlhá 1 200 kilometrov a zahŕňa republiky Chakasko a Tuva, uviedla šéfka agentúry pre cestovný ruch Zarina Doguzovová na Petrohradskom medzinárodnom ekonomickom fóre.

Sibírske prázdniny

„Toto je úplne zvláštna trasa, ktorá naozaj nemá obdoby,“ vychvaľovala Doguzovová plán nových cestovných príležitostí pre Rusov. „Spája neuveriteľne krásnu prírodu, životom kypiacu etniká sibírskych národov a jedinečné artefakty: skythské zlato, hrobky vodcov prehistorických kráľovstiev v strede Jeniseja a budhistické miesta v Tuve. Na trasu sme tiež zaradili zázrak inžinierstva, Sajansko-šušenskú priehradu,“ dodala s tým, že prví turisti by sa na osemdňovú cestu autom mali vydať v júli.

image

Po Putinových stopách. Rusko chystá nové turistické lákadlo, výlety na Sibír.

Facebook/Picmods

Inšpiráciou pre trasu boli návštevy Sibíri Putinom, ktorý tu s obľubou rybárči a loví zver. Šéf Kremľa sa rád nechával aspoň v minulosti fotiť v chladnej divočine na podporu svojho starostlivo budovaného verejného obrazu mužného a dobrodružného vodcu.

image

Vyrastala medzi mormónmi, prehovorila o ťažkom osude. Má dvesto súrodencov, verila, že jej otec je boh

Server Tourism Review News podotýka, že expertmi na cestovný ruch sú sibírske regióny ako Tuva hodnotené ako jedno z najhorších miest pre turizmus. Dôvodom je chýbajúca logistika, odľahlosť, nedostatok atraktívnych zaujímavostí či pomerne vysoká cena výletu. A aj keď lokality navštívené prezidentom zaznamenali „Putinov efekt“ vo forme zvýšenia záujmu, často bol pomerne krátkodobý.

Rostourism tiež pripravuje 24 nových domácich turistických trás, na rozvoj ktorých sa má vynaložiť viac ako miliarda rubľov. Jednou z nich je napríklad „Cesta cára“ medzi Petrohradom a Moskvou či „Deň začína tu“ na ostrove Sachalin.

Rusko začalo pripravovať plán pre rozvoj domáceho turizmu už v roku 2020 v reakcii na celosvetovú pandémiu, ktorá zavrela hranice a znemožnila cestovanie. Teraz Rusi majú obmedzené možnosti cestovania do zahraničia kvôli dopadu medzinárodných sankcií, ktoré sa podpisujú na ich ekonomických zárobkoch i na nedostatku opravných dielov pre ruské lietadlá. Ešte podstatnejším faktorom je uzavretie vzdušných priestorov pre ruské letecké spoločnosti, ku ktorému pristúpilo množstvo západných krajín.

Atrakcie na Sibíri

Medzi najznámejšie tunajšie turistické lákadlá patrí svetoznáma Transibírska magistrála. Tá je najdlhšou nepretržitou železničnou traťou na svete. Z Moskvy do Vladivostoku meria 9288 kilometrov, ktoré vlak prekoná za 8 dní. Trať pretína 16 veľkých riek a míňa 89 miest.

image

Po Putinových stopách. Rusko chystá nové turistické lákadlo, výlety na Sibír.

Twitter/Kamil Galeev

Najhlbšie a zároveň najstaršie jazero na svete – Bajkal, sa nachádza v južnej časti Východnej Sibíri. V jazere je sústredená jedna pätina svetových zásob povrchovej sladkej vody, a je zapísané do svetového zoznamu dedičstva UNESCO. Bajkal je po Kaspickom mori druhým najväčším ruským jazerom.

Pozornosť priťahuje aj mesto Novosibirsk, ktoré je po Moskve a Petrohrade, tretím najväčším mestom v Rusku. Najväčšie mesto na Sibíri má rozlohu 502,7 km² a žije tu vyše 1,6 milióna obyvateľov, taktiež je centrom Sibírskeho federálneho okruhu.

V oblasti prevláda rýdzo kontinentálne podnebie, ktoré sa vyznačuje veľkými rozdielmi teplôt vzduchu v priebehu dňa aj roka a nízkymi úhrnmi zrážok. Zaujímavou pre turistov je najmä unikátna príroda, ktorá sa z geobotanického hľadiska nachádza na hranici lesostepnej a lesnej zóny.

image

Po Putinových stopách. Rusko chystá nové turistické lákadlo, výlety na Sibír.

Unsplash/Mikhail Pavstyuk

Domáci turizmus na vzostupe

Rusi si už počas lockdownov naučili vo väčšej miere cestovať na vlastné dače, ruské obdoby slovenských chalúp. Súčasná situácia vedie k rozšíreniu tohto fenoménu, poznamenáva stanica Deutsche Welle.

Ruské turistické agentúry zaznamenávajú zvýšený záujem o domáce cestovanie. Obľúbené sú obzvlášť výlety loďou okolo kláštorov a miest sústredených v okolí Moskvy. „Pozorujeme štyridsať až päťdesiatpercentný nárast rezervácií na budúce mesiace v porovnaní s minulým rokom,“ hovorí Anastázia Kisilkovová z cestovnej agentúry Infoflot.

Vojna avšak výrazne znížila ruský záujem o návštevu okupovaného polostrova Krym, ktorý Putin označuje za ruskú „svätú krajinu“ a centrum „duchovnej jednoty“. Krymskí hotelieri uvádzajú, že rezervácie v porovnaní s predchádzajúcim rokom klesli aj o štyridsať percent a pokles pravdepodobne bude ešte pokračovať.

Skeptické sú aj cestovné agentúry z pevniny. Dôležitá zahraničná klientela z Európy a ďalších krajín sa kvôli vojne do Ruska nechystá, hoci ruský turistický priemysel v jej návrat po ukončení dlhotrvajúcich covidových lockdownov silno dúfal. „Nanešťastie, politika zatĺkla posledný klinec do rakvy. Leto bude veľmi ťažké,“ hovorí Marina Levčenková z cestovného serveru TourDom.ru. „Letná sezóna je na hrane kolapsu,“ uzatvára.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
17. apríl 2024 23:07