Volodymyr Zelensky a Olena ZelenskáTasr/ap/
StoryEditor

Náš syn chce byť vojakom, muž sa mi najprv nepáčil. Zelenská prehovorila o súkromí a rodine

som22.06.2022., 11:00h

Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská v otvorenom rozhovore pre pre Economis hovorí o tom, ako prežívala prvé dni vojny o a svojich snahách zmierniť dopady vojny na obyvateľstvo. Rozhovorila sa aj o vzťahu s jej manželom.

Lajkuj Brainee.sk na

Obaja sú rodáci z Krivoj Rogu. Olena Zelenská a Volodymyr Zelenskyj dokonca chodili na rovnakú strednú školu, ale dvojicu spojili až študentské časy na miestnej univerzite. Olena vyštudovala architektúru a čoskoro sa začala venovať písaniu, on študoval právo. S mužom spoločne založili Studio Kvartal 95, najprominentnejšiu produkčnú spoločnosť v krajine.

Nie je si istá, či sa jej na začiatku vôbec páčil. „Bol to len chlapec, niekto, koho som videla, ako sa zo siedmej triedy zmenil na jedenástu,“ opisuje v exkluzívnom rozhovore pre Economist. Spojil ich zmysel pre humor (jej bol lepší ako jeho, hovorí Zelenská).

image

Olena Zelenská po čase opäť prehovorila: Vojna sa neskončí, ak Ukrajina odovzdá časť územia Rusku

Ich zásnuby neprebehli úplne tradične. Počas leta, keď mala niečo cez 20 rokov, cestovala v bielej dodávke s priateľmi po slnečnom juhu Ukrajiny. V partii troch žien a troch mužov bol aj herec Volodymyr Zelenskyj. Počas roadtripu sa všetky tri páry naraz zasnúbili a o rok neskôr sa uskutočnili tri svadby, v týždňových rozostupoch. „Vždy som vedela, že život s ním bude dobrodružstvo.“

Olena Zelenská si pôvodne nepriala, aby jej muž kandidoval na prezidenta. Keď sa to dozvedela, bola podľa svojich slov „silne proti“. Došlo jej, že kampaň a prípadné víťazstvo určí celej rodine úplne iný životný štýl a smer. Keď v roku 2019 jej muž vyhral voľby, ešte nemohla tušiť, ako veľmi sa ich život zmení 24. marca 2022.

Od sileného úsmevu ju boleli líca

Keď sa Zelenská 24. februára 2022 prebudila, bola ešte tma a myslela si, že počula ohňostroj. Jej manžel už bol vo vedľajšej izbe úplne oblečený. „Už sa to začalo,“ povedal a okamžite odišiel. Prvá dáma mala za úlohu povedať svojmu deväťročnému synovi Kyrylovi a 17-ročnej dcére Oleksandre, čo sa deje. Keď kráčala po chodbe a triasla sa, povedala si, že nesmie plakať. Ale keď prišla do detských izieb, uvedomila si, že už boli hore a „všetko vedeli“.

image

Rodina ukrajinského prezidenta sa momentálne schováva

Olena Zelenska/

Povedala im, aby sa pripravili na výlet do prírody: „Musela som ukázať, že všetko bude skvelé, cool, že to bude dobrodružstvo,“ povedala. V ten večer už boli všetci traja na tajnom mieste ďaleko od hlavného mesta; po dni falošných úsmevov ju boleli líca.

Na vojnu pripravená nebola. Dúfala, že predpovede tajných služieb sa nemôžu naplniť. Svedčí o tom aj fakt, že v tú osudnú noc spali obaja doma. Nemala vraj pripravený ani pas, prezradila v rozhovore. Deň pred začiatkom ruskej invázie na Ukrajinu jej v prezidentskej kancelárii naznačili, že by bolo dobré zbaliť si kufor v prípade, ak by prišlo k útoku. Zelenská si túto informáciu uložila v hlave, no v ten deň to neurobila. Až o deň neskôr.

V rozhovore hovorí, že prvé dni prežila na zmesi adrenalínu a valeriána. Snažila sa nemyslieť na to, že jej manžel bol označený za ruský cieľ číslo jeden a jeho rodina za cieľ číslo dva.

Zakaždým, keď sa spustil zvuk sirén, Zelenská a jej deti sa ponáhľali dolu do protileteckého krytu; tam a späť, tam a späť.

Ľudskosť ako ochranná vrstva civilizácie

Jej bezprostredný strach z toho, čo by mohli Rusi urobiť – jej rodine, jej krajine – sa premenil na uvedomenie si všetkého, čoho je ľudstvo schopné spraviť. „Mysleli sme si, že všetci sú rovnakí, že desaťročia ľudstva v Európe sú hodnoty, podľa ktorých sme všetci žili. Ukázalo sa, že to tak nie je,“ hovorí a ľudskosť opisuje ako tenkú ochrannú vrstvu civilizácie. „Je to tenký film, ktorý sa veľmi rýchlo roztrhne.“

„Je desivé, že tieto hodnoty neuznávajú ľudia žijúci vedľa nás a neuznávajú ho príšery z Buče. Mariupoľ sa môže stať kedykoľvek v ktorejkoľvek krajine. Dnes si už naozaj myslím, že všetko je možné,“ hovorí.

Z tváre mu číta ako z knihy

Keď sa svet prebudil do hrôz na Ukrajine, Volodymyr Zelenskyj sa stal figúrkou slobodného sveta. Mnohí poznamenali jeho posun zo šoumena na medzinárodného štátnika, ale Zelenská tvrdí, že ju to neprekvapilo. „Volodymyr bol vždy niekto, na koho som sa mohla spoľahnúť. To sa jednoducho teraz stalo viac zrejmé pre viac ľudí.“ Pred vojnou si to brala osobne, keď bol Volodymyr kritizovaný. Ale vždy bol dosť odvážny, aby bol sám sebou, hovorí. „Je to ilúzia, že herec zostáva hercom. Je taký otvorený, ako len ľudská bytosť môže byť. Dokážem čítať z jeho tváre ako z knihy a som si istá, že aj vy.“

Dvojica sa nevidela viac ako dva mesiace. Teraz sa vídajú raz alebo dvakrát týždenne. Rovnako ako iní Ukrajinci, aj prvá dáma sledovala každodenné prejavy svojho manžela k národu - Všimla si narastajúce strnisko na jeho tvári. Jeho hustnúca brada jej pripomínali šťastnejšie časy: letné prázdniny, keď sa skončilo nakrúcanie.V čase vojny to znamenalo niečo iné.

image

Zelenskyj zverejnil odkaz na Deň otcov v čase vojny

Prvá dáma

Keď sa Volodymyr stal prezidentom v roku 2019, Zelenskej, ktorá je radšej na rozdiel od jej manžela, ktorý je rodený komedian, v úzadí, pribudli povinnosti prvej dámy.

„Našla som si dôvody, kvôli ktorým mám publicitu rada. Jednou z nich je možnosť prilákať pozornosť ľudí k dôležitým sociálnym problémom,“ uviedla. Jej hlavnými témami sa tak stali zdravie budúcej generácie, rovnaké príležitosti a kultúrna diplomacia. O rozvoj zdravia detí sa pokúša zlepšením nutričného systému v školách. Stála tiež za vytvorením národnej stratégie pre bezpečné prostredie na školách. Podporuje ukrajinský paralympijský tím a vzdelanie žien vo vedeckých odboroch, bojuje proti domácemu násiliu a snaží sa o vytvorenie bezbariérovej spoločnosti, teda takej, ktorá je bez predsudkov.

image

Olena Zelenska, wife of Ukraine's President Volodymyr Zelenskiy, speaks on screen during the "Women in Conflicts" conference in Brussels, Belgium June 9, 2022. REUTERS/Johanna Geron

Johanna Geron/Reuters

Vďaka jej úsiliu sa Ukrajina dostala do spoločenstva Biarritz, ktorého cieľom je rodová rovnoprávnosť, a založila skupinu prvých dám a prvých gentlemanov, aby spoločne pracovali na riešení humanitárnych problémov, píše časopis Diplomatic Courier.

Zastávanie takejto úlohy počas vojny si vyžaduje ďalšie úsilie. Zelenská hovorí o tých, ktorí zažili traumu, pociťuje ju však a ona. Nikomu by tú situáciu nepriala. „Nikto nechce byť v epicentre týchto hrozných udalostí,“ hovorí. Prestala písať scenáre – teraz nebol čas na komédiu – a svoju energiu zamerala na evakuáciu zraniteľných detí a psychologickú podporu. Zmobilizovala sieť prvých dám, aby pomohla zabezpečiť liečbu v zahraničí pre stovky chorých a zranených detí.

„S odlivom Ukrajincov do zahraničia sa vytratila veľká časť potenciálu krajiny. Ale budúcnosť je takmer príliš desivá na to, aby sme o nej premýšľali, hovorí. Zatiaľ si každý Ukrajinec musí chrániť to, čo má, „prežiť a žiť za každú cenu“.

Má obavy o ďalšiu generáciu

Rovnako ako ostatní rodičia, aj Zelenská sa bojí o ďalšiu generáciu. Zelenská vie, že má šťastie, že má svoje deti nablízku. Jej dcéra bude mať 18 rokov a čoskoro pôjde na univerzitu v Kyjeve. Jej syn má pred dosiahnutím tohto míľnika ešte niekoľko rokov pred sebou „Naozaj dúfam, že keď bude mať môj syn 18, budeme mať za sebou už niekoľko rokov života v slobode a mieri.Najstrašnejšie zo všetkého je, že každému hovorí, že chce byť vojakom."

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 23:36