California CityGoogle Maps/
StoryEditor

Rodák z Česka chcel postaviť v americkej púšti mesto väčšie ako Los Angeles. Dnes sa tu pestuje tráva a sídli SpaceX

iDnes.cz24.06.2022., 08:00h

Asi máloktorý český rodák urobil takú „dieru do sveta“ ako Nathan Mendelsohn. Stal sa zakladateľom California City, tretieho najväčšieho mesta v Kalifornii – teda podľa obrovskej rozlohy pozemku. Názory naň sú odlišné, od podozrenia z podvodu až po vyzdvihovanie jeho vizionárskej misie.

Lajkuj Brainee.sk na

Nathan Mendelsohn sa narodil v roku 1915 neďaleko Prahy a do Spojených štátov prišiel s rodičmi o päť rokov neskôr. Magisterský titul získal na Kolumbijskej univerzite. Bol fascinovaný výstavbou miest a dedín. V mojavskej púšti zakúpil tisíce hektárov pôdy s tým, že tu založí a postaví vysnívané vzorové mesto California City, ktoré raz bude konkurovať Los Angeles aj San Franciscu, píše Ája Bufka pre iDnes.cz

Mesto v púšti

Základy jeho sna z roku 1958 boli oficiálne potvrdené v roku 1965. Mesto prezývané Cal City nájdeš asi stošesťdesiat kilometrov severne od Los Angeles, je súčasťou údolia Antelope a dištriktu Kern County. Podľa sčítania ľudí z roku 2010 má štrnásťtisíc obyvateľov, ktorí dnes žijú na ploche 527 štvorcových kilometrov.

image

Nesmrteľný gangster, ktorý sa nezastavil pred ničím. Legsa nedokázala zastaviť polícia ani Al Capone

Mendelsohn veril, že sa jeho vízia stane ďalšou metropolou „zlatého štátu“. Jeho excentrickému snu zodpovedajú názvy ulíc, ktoré majú vyzerať vznešene a vzdelane: mená Stanford, Yale a Columbia, vrátane pocty slávnym automobilkám ako Cadillac Boulevard alebo Chrysler Drive, sú toho len nepatrným pozostatkom.

Mesto je dnes domovom prízemných budov, nekonečných ciest a púštnych krovín, ktoré z vesmíru vyzerajú ako projekty mimozemšťanov. Jedinými celoročnými obyvateľmi prázdnych oblastí mesta, ktorí sa na nič nesťažujú, sú kojoty, divoké králiky a štrkáče. Nevadia im trojciferné letné teploty (v stupňoch Fahrenheita), ktoré z tejto plochy robia konvekčnú pec.

image

California City

Idnes/Ája Bufka/

História veľkého sna

Povojnová Kalifornia prežívala hospodársky rozmach a rodák z Čiech ju videl ako príležitosť na realizáciu nádherného sna. O tom, či bol podvodník alebo seriózny podnikateľ, môžu niečo napovedať slogany. „Kúpte si kúsok zlatého štátu,“ tvrdili znelky rozhlasových a novinových reklám a jedným dychom dodávali: „Kde inde nájdete čistý vzduch a výhľady na ceste k pokroku.“

Mnohí ľudia, ktorí si vtedy priali investovať do nehnuteľností, stratili celoživotné úspory, zatiaľ čo iní zbohatli. Avšak Mendelsohn dokázal čiastočne splniť vlastnú predstavu o využití nehostinnej púšte. Pomohli mu k tomu geologické prieskumy. Celá tunajšia oblasť totiž leží na obrovských podzemných ložiskách vody. Vďaka tomu sa mohli objaviť nielen ambiciózne modelové domy, ale aj začatie práce na Centrálnom parku, ktorého súčasťou malo byť jazero s rozlohou ôsmich hektárov.

image

California City

Idnes/Ája Bufka/

K návrhom na rekreačnú oblasť patrili golfové a tenisové kurty, miesto na pikniky a centrum prepojenia komunity, vrátane medzinárodného letiska. Testovacia dráha automobilky Hyundai, neďaleký Mojave Air & Space Port či cintorín lietadiel sú dodnes toho pripomienkou.

Nechýba ani jedno z najväčších väzení v Spojených štátoch, California City Correctional Center. Mendelsohn nakoniec predal svoj podiel a presunul sa k novým projektom do Texasu. Zomrel v roku 1984 vo veku 69 rokov. Dopyt po nehnuteľnostiach vyschol a koncom minulého storočia šialenstvo v púšti skončilo. Pamätníci tvrdia: „Nič zo sľubných nápadov na univerzitné mesto a centrum priemyslu nových technológii a zábavy sa nenaplnilo.“

image

California City

Idnes/Ája Bufka/

Cesta do púšte

Z Los Angeles do California City vedie diaľnica #14. Rýchlosť na nej nikto nedodržuje, ani napriek častým upozorneniam na tabuliach, že je sledovaná z helikoptér alebo lietadiel. Vodiči tomu v úmornej horúčave nevenujú žiadnu pozornosť. Snažia sa len prežiť a prejsť rovinu, z ktorej sa občas na ceste vyvalia vetrom vyfúkané kroviny.

Vyhnúť sa únavnej ceste je možné len vďaka niekoľkým odbočkám. K prvej patrí návšteva filmových lokácií v Palmdale a Lancastri. Boli kulisami, ktoré pre Hollywood nahrádzali slávnu cestu Route 66. Napríklad v snímke Eye of the Storm od Dennisa Hoppera alebo neskôr v horore Dom tisícich mŕtvol, vrátane radu televíznych šou a reklám.

Neďaleko je aj osamelý kostolík adventistov, ktorý mal nezabudnuteľnú rolu vo filme Kill Bill od Tarantina. V roku 2003 sa stal kaplnkou pre svadobný masaker. Neďaleká vojenská a raketová základňa Edwards a Mojave Air Space je tiež súčasťou objavovania Cal City.

image

California City

Idnes/Ája Bufka/

V obrovských hangároch tu vládnu nielen generáli, ale aj vizionári a dobyvatelia vesmíru v projektoch Virgin Galactic, Space X, Blue Origin a ďalší. V roku 1958 rozpredával Mendelsohn časti svojho vysnívaného projektu. Za 990 dolárov bol trojizbový dom. „To spôsobilo nákupnú hystériu,“ spomínajú prví kupci.

Široký hlavný „bulvár“ je lemovaný prízemnými domčekmi v štýle architektúry rančov. Steny sú omietnuté a strechy sa podlamujú pod ťarchou červených keramických škridiel.

Nechýba Mekáč a drogové kráľovstvo

Centrum mesta tvorí okrem radnice a policajnej stanice aj prevádzka McDonald's a niekoľko obchodov, ktorým vládne veľkoobchod Rite Aid. Je tu cítiť atmosféru proklamovanú reklamou zakladateľa vysnívaného projektu s jedinou pochybnosťou.

Stalo sa mesto „California City“ miestom kalifornských snov alebo neskutočných podvodov v štýle predavačov hadích olejčekov? Éru „zlatej horúčky“ v Cal City a okolí dnes nahradilo pestovanie marihuany. Zmenilo farbu hnedej púšte pod prístreškami skleníkov na zelenú.

image

Mrakodrap s výškou jedného kilometra? Pozri si tri projekty, ktoré navždy zmenia tvár moderného sveta

Pri nedávnej policajnej razii bol zabavený a na 179 korbách nákladných áut odvezený zber v hodnote 380 miliónov dolárov. Plantáže patrili údajne losangeleským gangom. Boli niekoľkonásobne väčšie, než miestne zákony povoľujú držiteľom licencie. Tým sa možno kruh okolo vzniku tretieho najväčšieho mesta v Kalifornii vytvoreného snílkami, dobrodruhmi a podvodníkmi uzavrel.

Portál iDnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 09:11