Elon Musk oslavuje narodeniny. Top zaujímavosti, ktoré si o ňom nevedel.Facebook/Elon Musk
StoryEditor

Elon Musk má 51. Top zaujímavosti, ktoré si o excentrickom miliardárovi nevedel

kov28.06.2022., 08:00h

Tušil si napríklad, že Musk vlastní auto Jamesa Bonda či to, že je fanúšik Kanye Westa?

Lajkuj Brainee.sk na

Najbohatší človek sveta, svetoznámy vizionár a šéf Tesly Elon Musk v utorok oslavuje narodeniny. Rodák z Juhoafrickej republiky sa bezpochyby zapíše do dejín ľudstva k ostatným velikánom. Či už sú to jeho elektrické automobily Tesla, vesmírna spoločnosť SpaceX alebo OpenAI, všade kde sa angažoval spôsobil revolúciu.

Pri tejto príležitosti ti Brainee prináša top výber zaujímavosti o tomto géniovi.

Programátor už od detstva

Elon Musk sa o programovanie zaujímal od útleho detstva – keď mal 12 rokov dokonca naprogramoval hru menom Blaster, ktorú neskôr predal za 500 dolárov, píše web Moneycontrol.

image

Elon Musk oslavuje narodeniny. Top zaujímavosti, ktoré si o ňom nevedel.

Facebook/Vikum Harshana

Jeho prvým startupom bol Zip2

Prvým Muskovým biznisom bolo založenie spoločnosti Zip2, ktorá poskytovala novinám mapy a obchodné adresáre a neskôr bola predaná Compaqu za 307 miliónov dolárov.

image

Musk predstaví o pár týždňov humanoidného robota. Pozri sa, čo s ním zamýšľa a ako bude vyzerať

Musk mal cameo v Simpsonovcoch a The Big Bang Theory

V roku 2015 sa Musk objavil ako hosť v populárnom televíznom seriáli Simpsonovci. V epizóde „The Musk Who Fell to Earth“ prichádza charizmatický generálny riaditeľ (Musk) do Springfieldu v kozmickej lodi a nachádza inšpiráciu u Homera Simpsona. Musk sa v tom istom roku objavil aj v epizóde populárneho sitkomu Teória veľkého tresku. V epizóde hral sám seba.

Kúpil auto-ponorku Jamesa Bonda za takmer 1 milión dolárov

Musk kúpil biely Lotus Esprit, ktorý bol v podstate len filmovou rekvizitou na londýnskej aukcii v roku 2013. Auto, ktoré sa po tom ako vojde do vody zmení na „ponorku" sa objavilo v klasickej bondovke Špión, ktorý ma miloval. Údajne generálneho riaditeľa SpaceXu vyšlo na 968 000 dolárov. O Muskovi sa vtedy hovorilo, že chce z auta urobiť skutočnú ponorku. Traduje sa, že Lotus sa stratil po svojom prvom vystúpení v známom filme, no v roku 1989 bol znovu objavené v skladovacom kontajneri na Long Islands v New Yorku, bez kolies a zabalené do prikrývok.

image

Elon Musk oslavuje narodeniny. Top zaujímavosti, ktoré si o ňom nevedel.

Twitter/MI6 HQ

Teslu takmer predal Googlu

Podľa Ashlee Vanceovej, autorky knihy Elon Musk: Tesla, SpaceX a Quest for a Fantastic Future, Musk v roku 2013 takmer predal Teslu spoločnosti Google za 11 miliárd dolárov.

Automobilka bola v tom čase na dne, a jej budúcnosť vyzerala pochmúrne. A tak Musk oslovil Larryho Pagea, spolupracovníka Google s tým, či spoločnosť nekúpia. Musk navrhol, aby Google kúpil Teslu za 6 miliárd dolárov, pričom za továreň Tesla Motors chcel ešte ďalších 5 miliárd dolárov. Muskovou podmienkou bolo, aby bolo spoločnosti umožnené bezproblémové fungovanie na dobu 8 rokov. Nakoniec však k uzavretiu dohody nedošlo, pretože Tesla sa z krízy dokázala vyhrabať aj sama a šete počas toho roka dokonca zaznamenala prudký nárast.

Má Aspergerov syndróm

Minulý rok v americkej show Saturday Night Live excentrický miliardár priznal, že trpí Aspergerovým syndrómom. Ide o poruchu autistického spektra, ktorá sa prejavuje najmä problémami v oblasti sociálnej interakcie, komunikácie a istými vzorcami správania.

„Pozrite, viem, že niekedy hovorím alebo zverejňujem čudné veci, ale tak funguje môj mozog,“ povedal vtedy Musk. „Každému, koho som urazil, chcem len povedať, že som znovuobjavil elektromobily a posielam ľudí v rakete na Mars. Mysleli ste si, že budem úplne normálny týpek?“ dodal.

image

Elon Musk oslavuje narodeniny. Top zaujímavosti, ktoré si o ňom nevedel.

Facebook/Elon Musk

Bol inšpiráciou Roberta Downeyho Jr. pre Tonyho Starka

Vedel si, že vo filme Iron Man z roku 2008 založil Robert Downey Jr. svoju postavu Tonyho Starka na Muskovi? Režisér Iron Man Jon Favreau pre magazín Time povedal, že Robert Downey Jr. sa pred natáčaním obrátil práve na Muska, aby mu pomohol naučiť sa maniere technologicky zdatného miliardára. Musk sa objavil aj v Iron Manovi 2 v maličkom cameu.

Z prvého väčšieho zárobku si kúpil kabriolet

Z prvého väčšieho zárobku v jeho prvej spoločnosti Zip2 si kúpil za cca 40 000 dolárov klasický kabriolet Jaguar E-Type z roku 1967. Musk sa vyjadril, že to bol veľmi poruchový automobil a príliš veľa zábavy si s ním neužil.

Je fanúšikom Kanye Westa

„Každý v tejto miestnosti je vami inšpirovaný - kým sa inšpirujete vy?" opýtali sa Muska počas diskusie na festivale South by Southwest v roku 2018. „Samozrejme, Kanye West,“ povedal. Musk okrem toho rapera verejne vychvaľuje už roky.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 01:19