Američan sa nakazil smrteľnou chorobou pri plávaní v jazereTwitter.com/missouri Department Of Health & Senior Services/
StoryEditor

Muž sa nakazil prvokom požierajúcim mozog, ktorý spôsobuje smrteľnú chorobu. Môže sa nachádzať aj u nás

iDnes.cz13.07.2022., 14:00h

V americkom štáte Iowa úrady uzavreli pláž pri jazere Three Fires po tom, čo bol v nemocnici hospitalizovaný človek so vzácnym prípadom meningoencefalitídy. Toto ochorenie spôsobuje prvok žijúci v sladkých vodách, ktorý sa do ľudského tela dostane nosnou dutinou a postupne doputuje až do mozgu, kde rozkladá bunky.

Lajkuj Brainee.sk na

Podľa twitterového vyhlásenia zdravotníckych úradov štátu Missouri bola pacientovi diagnostikovaná takzvaná primárna amébická meningoencefalitída, ktorá nie je nákazlivá, ale vo väčšine prípadov je smrteľná.

„Je veľmi pravdepodobné, že jazero bolo zdrojom, ale neobmedzujeme vyšetrovanie len naň, pretože to zatiaľ nebolo potvrdené. Preskúmavame ďalšie vodné zdroje v Missouri,“ uviedol zdravotnícky úrad.

Vodu v jazere teraz odborníci testujú na prítomnosť jednobunkového parazita Naegleria fowleri, ktorý ochorenie spôsobuje. Ako uvádza iDnes.cz, ide o voľne žijúci prvok, ktorý sa často vyskytuje v teplých sladkých vodách riek a jazier, výnimočne aj v zle chlórovaných bazénoch. Hoci jeho výskyt je častý, choroba, ktorú človeku spôsobuje, je veľmi zriedkavá.

Najviac ľudí zomrelo v Čechách

Najväčšia epidémia na svete sa odohrala v Československu medzi rokmi 1963 až 1965 v Ústí nad Labem, kedy po nákaze prvokom vo verejnom bazéne zomrelo až 16 ľudí, z toho najmladšia obeť mala len osem rokov. Podľa amerického Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb zo 145 ľudí nakazených v USA medzi rokmi 1962 a 2018 prežili iba štyria.

image

Vedci varujú pred novou nebezpečnou pandémiou: Spôsobiť ju môže táto neodvratná zmena

Symptómy sa prejavia jeden až deväť dní po kontakte s kontaminovanou vodou. Patrí medzi ne silná bolesť hlavy, horúčka, zvracanie alebo pocit stuhnutého krku po vstupe do teplej vody.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 15:39