Muž nosom dostrkal arašid až na vrchol štvortisícovky.Twitter/Abigail Beckman
StoryEditor

VIDEO Väčší bizár si dlho nevidel. Muž nosom vytlačil arašid až na vrchol štvortisícovky

indiDnes.cz11.08.2023., 10:30h

Američan Bob Salem sa zapísal do histórie po tom, čo týždeň strávil výstupom na horu Pikes Peak v štáte Colorado. Nebol to však hocijaký výstup. Salem bol celú cestu na štyroch a nosom pred sebou tlačil arašid.

Lajkuj Brainee.sk na

Stal sa tak prvým mužom v 21. storočí, ktorému sa podarilo oriešok na horu vytlačiť. Cesta na vrchol mu trvala sedem dní a prekonal tak doterajší rekord, píše portál iDNES.cz.

Bizarný rekord

Bob Salem strkal plod podzemnice olejnej za pomoci špeciálneho zariadenia pripnutého na nose. Cieľom cesty bol vrchol hory Pikes Peak, ktorý sa nachádza 4 302 metrov nad morom. Salem musel byť celý čas na všetkých štyroch, aby na arašid nosom dosiahol.

Cesta päťdesiattriročného muža začala 9. júla o deviatej hodine ráno. Oficiálne ju muž zakončil o sedem dní neskôr, skoro ráno v piatok 15. júla. Pokoril tým doterajší osemdňový rekord z roku 1966. Potom ho čakali ovácie miestnych a slávnostný ceremoniál.

image

Horia koľajové trate, roztápajú sa cesty, vykúpili ventilátory. Británia čelí najvyšším teplotným atakom v histórii

Kvôli horúcim dňom a turistom, ktorí sa na horu tiež vydali, tlačil arašid hlavne v noci. „Keď som pokračoval aj cez deň, musel som každých päť až desať minút zastaviť a s niekým sa odfotiť, porozprávať sa a podobne. To ma celkom zdržiavalo,“ popísal Salem.

Rekordman odhaduje, že počas svojej cesty použil asi 24 arašidov. Niektoré mu totiž spadli medzi kameňmi a on ich nemohol vytiahnuť. Celú cestu absolvoval bez pomoci. Batoh, v ktorom mal veci na celý týždeň, vždy odložil čo najďalej to bolo možné, a potom sa vrátil pre svoj cieľ, s ktorým pokračoval v ceste nahor.

image

Muž nosom dostrkal arašid až na vrchol štvortisícovky.

Youtube/JS4IV

Je prvým v v 21. storočí

Po dosiahnutí vrcholu dostal Salem pamätné plakety od mesta Manitou Springs a starostu Colorado Springs. „Gratulujeme k dokončeniu tejto monumentálnej úlohy, Bob. Sme navždy vďační, že sa mohla uskutočniť práve v našom susedstve,“ napísalo mesto Manitou Springs na Facebooku. Mesto mu tiež venovalo krabičku na šperky, do ktorej vložil svoj víťazný oriešok.

Muž vytlačil arašid na vrchol v rámci osláv 150. výročia mesta Manitou Springs, ktoré vzniklo v roku 1872. Teraz v ňom žije asi päť tisíc obyvateľov.

Salem je štvrtý, kto týmto unikátnym spôsobom zdolal vrchol hory. Drží však prvenstvo nielen v rýchlosti výstupu, ale je aj prvým človekom, ktorý takzvané tlačenie arašidov dokončil v 21. storočí.

Podľa mesta Manitou Springs bol doteraz najpozoruhodnejším arašidovým rekordérom Ulysses Baxter, ktorému v roku 1966 cesta na vrchol trvala osem dní. Mesto pripomenulo aj Billa Williamsa, ktorý v roku 1929 tlačil orech na vrchol dvadsať dní, a v rámci stávky si za výstup zarobil 500 dolárov.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk. 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 06:47