Kellermayrovú našli v piatok mŕtvu v jej ordinácii v okrese Vöcklabruck.Twitter.com/claas Gefroi/
StoryEditor

Táto nenávisť musí prestať. Lekárka spáchala samovraždu, antivaxeri sa jej vyhrážali smrťou

Michal Čiernik31.07.2022., 11:00h

Rakúsko zasiahla tragická smrť známej lekárky. Lisa-Marie Kellermayrová spáchala samovraždu kvôli dlhotrvajúcim vyhrážkam antivaxerov.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako uvádza web ORF, Kellermayrovú našli v piatok mŕtvu v jej ordinácii v okrese Vöcklabruck. Štátne zastupiteľstvo vo Welse potvrdilo samovraždu. Našli sa aj listy na rozlúčku, ale nikto nechcel nič povedať o ich obsahu. Pitva nebola nariadená. Kellermayr na svojej webovej stránke okrem iného informovala, že bola niekoľko mesiacov v nepravidelných intervaloch vystavená represáliám až po vyhrážky smrťou zo strany antivaxerskej scény. Polícia to vtedy potvrdila a začala vyšetrovanie.

Na začiatku pandémie Kellermayr navštevovala a starala sa o ľudí podozrivých z nákazy koronavírusom. Od jari 2021 sa viac verejne objavovala a opakovane poskytovala rozhovory na témy koronavírusového ochorenia a očkovania. Okrem iného upozornila na pozitívne účinky budezonidu, steroidu v sprejoch na astmu, ktorý pomáha pacientom s príznakmi Covid 19. V novembri 2021 kritizovala demonštrantov za blokovanie núdzového východu pred nemocnicou.  V polovici júla lekárka oznámila, že svoju ordináciu kvôli vyhrážkam zatvára natrvalo.

image

V polovici júla lekárka oznámila, že svoju ordináciu kvôli vyhrážkam zatvára natrvalo.

Twitter.com/ingomar Gutmann/

Polícia bola podľa ORF v priebehu vyšetrovania kritizovaná, že urobila príliš málo. Hovorca veliteľstva štátnej polície v Hornom Rakúsku to odmietol. „Od novembra sme boli s lekárkou v neustálom kontakte a snažili sme sa jej poskytnúť ochranu. Urobili sme všetko, čo sa dalo, z hľadiska bezpečnosti aj vyšetrovania. Tie posledné stále prebiehajú,“ potvrdil.

Smrť hornorakúskej lekárky Lisy-Marie Kellermayrovej vyvolala hlboké zdesenie nie len v Rakúsku ale aj v zahraničí. „Ako lekárka sa zaviazala liečiť ľudí a chrániť ich pred chorobami. Presadzovala vedu. Za očkovanie a za opatrnosť pri pandémii,“ napísal Rakúsky prezident Van der Bellen na Twitteri. „Niektorých to však nahnevalo. A títo ľudia sa jej vyhrážali, najskôr na internete a potom aj osobne. Zastavme toto zastrašovanie. Nenávisť a intolerancia nemajú v našom Rakúsku miesto,“ Vyhlásil Van der Bellen.

 

 

„Zasvätila svoj život zdraviu a blahu iných. Vyhrážky smrťou jej a jej personálu boli brutálnou realitou. Nenávisť k ľuďom je neospravedlniteľná. Táto nenávisť musí prestať,“ napísal Rakúsky ministyer zdravotníctva Johannes Rauch na Twitteri.

Starosta Viedne Michael Ludwig tiež reagoval na smrť lekára tweetom, keď povedal, že nám to ukazuje, „že nesmieme dať priestor nenávisti a intolerancii v našej spoločnosti. Rešpektujúca spolupráca a sociálna súdržnosť musia byť vzhľadom na túto tragickú udalosť opäť v popredí,“ zdôraznil Michael Ludwig.

image

Konšpirátori dostávajú zabrať. Po Blahovi zrušila Meta aj extrémistický Kulturblog

Rakúsky lekársky spolok bol správou o smrti kolegu hlboko šokovaný. „Táto tragická udalosť nám desivým spôsobom ukázala, aké následky môže mať nenávisť na internete,“ povedal prezident lekárskej asociácie Johannes Steinhart. „Zdravotnícky personál v nemocniciach a ordináciách je dlhodobo vystavený stále väčšiemu násiliu,“ dodal.

V piatok popoludní sa pred ministerstvom zdravotníctva vo Viedni zišli smútoční hostia, aby si pripomenuli pamiatku zosnulého lekára. Spomienkové podujatie na Kellermayr vo Viedni je naplánované na pondelok. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 13:32