Uprostred New Yorku sa objavila Putinova socha, deti ju obsypávajú pieskom.Instagram/James Colomina
StoryEditor

Uprostred New Yorku sa objavila Putinova socha. Deti ju obsypávajú pieskom a striekajú na ňu vodu

kov09.08.2022., 11:00h

Podobizeň ruského vodcu na miniatúrnom tanku by sa samotnému Putinovi asi nepáčila, no malí Newyorčania si ju obľúbili.

Lajkuj Brainee.sk na

Newyorský Central Park nedávno zaznamenal nečakaný prírastok. Na detskom ihrisku totiž pribudla červená socha Vladimira Putina sediaceho na miniatúrnom tanku. Autorom diela je francúzsky umelec James Colomina, ktorý sochu na ihrisko umiestnil ako symbol protestu proti vojne na Ukrajine, píše portál Insider

Obľúbili si ju najmä deti, sypú na ňu piesok

Podobizeň ruského prezidenta si obľúbili najmä deti, ktoré na ňu sypú piesok či striekajú na ňu vodu pomocou vodných pištolí.

„Cieľom tejto sochy je odsúdiť absurditu vojny a zdôrazniť odvahu detí, ktoré čelia násilným, katastrofickým situáciám,“ napísal Colomina na svojom Instagrame.

image

Ruskí vojaci zomierajú, rodinám vyplácajú odškodné. Kupujú si za ne autá

Umelec sa preslávil svojimi jasne červenými sochami, ktoré sa na verejných miestach často objavujú bez ohlásenia. Identické sochy Putina sa nachádzajú aj v Paríži a Španielsku. 

„Miesta, kde sú inštalované moje sochy, pôsobia ako zosilňovač. Zvyšuje to rezonanciu diela. Mám rád voľné a skôr nedostupné miesta,“ povedal pre televíziu Euronews

Umením sa snaží vyjadrovať k politike

Inštalácia na Manhattane prichádza takmer po pol roku, čo Rusko vedie vojnu na Ukrajine. Nie je jasné, či sochy parodujú Putina, ktorý je známy tým, že sa snaží, aby ho verejnosť vnímala ako silného a mužného vodcu. Napokon na jeho slávnych a často parodovaných fotkách je zachytený pri jazde na koni a bez košele.

Colomina sa umením sa snaží vyjadrovať aj k politike, hlavnými témami jeho inštalácií sú mier a sociálne problémy. „Snažím sa hájiť veci, ako najlepšie dokážem, prostredníctvom svojho umenia. Aby som upozornil na sociálne problémy, reagujem na nespravodlivosť, netoleranciu a konzumizmus,“ vysvetľuje. 

Je to už druhýkrát, čo sochár reagoval na vojnu na Ukrajine. V apríli 2022 vytvoril „Dieťa s ružou“. Dielo zobrazuje maskované dieťa nesúce nadrozmernú pušku, ktorej hlaveň bráni ruža. 

Colomina si niekedy zámerne vyberá nevhodné miesta, aby sa mohol hrať s kontrastmi. „Macron trávi narodeniny v stane s bezdomovcami alebo Vladimir na pieskovisku," uzatvára umelec. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
03. máj 2024 08:48