Najväčšia slabina ruskej armády. Experti odhalili, ako poraziť Putina.TASR/AP/Twitter/The Dead District
StoryEditor

Najväčšia slabina ruskej armády. Experti odhalili, ako poraziť Putina

kovTASR11.08.2022., 12:00h

Nová správa publikovaná expertmi z think-tanku Royal United Services Institute (RUSI) by mohla priniesť zásadnú zmenu vo vývoji vojny na Ukrajine.

Lajkuj Brainee.sk na

Analýza RUSI totiž odhalila Achillovu pätu ruskej armády, a zároveň poukázala na to, ako by sa dala Putinova armáda jednoduchým krokom paralyzovať, píše britský Express.

Rusko obchádza sankcie, tvrdí analýza

Výskumníci v analýze upozorňujú, že Rusko bežne obchádza sankcie pomocou kľukatých dodávateľských ciest na získanie dielov, často bez vedomia výrobcov na Západe. Tím výskumníkov RUSI našiel v ruských zbraniach a raketách viac ako 450 komponentov z krajín vrátane Spojených štátov, Európy a Ázie.

image

Ruskí vojaci.

Twitter/The Dead District

Dokument je doteraz najpodrobnejšou publikovanou analýzou, zaoberajúcou sa úlohu, ktorú zohrali západné zložky vo vojne Ruska proti Ukrajine. Zhruba dve tretiny komponentov boli vyrobené spoločnosťami so sídlom v USA, zistila RUSI na základe zbraní získaných z Ukrajiny.

image

Američania stratili najmenej tri atómové bomby. Nikto ich nevie nájsť a ani netuší, kde by mohli byť

Odkedy Putin 24. februára nariadil inváziu, ukrajinská armáda získala z bojiska viacero neporušených alebo čiastočne poškodených ruských zbraní. 

Po ich rozobraní experti zistili, že 27 z týchto zbraní a vojenských systémov, vrátane riadených striel a systémov protivzdušnej obrany, je tvorených prevažne západnou technológiu.

image

Ruskí vojaci.

TASR/AP

Zhruba dve tretiny komponentov boli podľa RUSI vyrobené spoločnosťami so sídlom v USA. Ostatné komponenty pochádzali od spoločností z krajín ako Japonsko, Južná Kórea, Británia, Nemecko, Švajčiarsko a Holandsko.

„Ruské zbrane, ktoré sú kriticky závislé od západných komponentov, viedli k smrti tisícov Ukrajincov," hovorí Jack Watling, vojenský špecialista a jeden zo spoluautorov správy.

Takto môžeme poraziť Putina, tvrdia experti

Experti zároveň vydali odporúčanie, ako by sa dala ruská vojnová mašinéria ochromiť, a spôsob je to vskutku jednoduchý. Ak by medzinárodné spoločenstvo uzákonilo plošný zákaz vývozu komponentov zahraničnej výroby, doplňovanie ruského arzenálu by sa mohlo stať obrovským problémom. 

Napríklad ruská riadená strela 9M727, ktorá je jednou z najmodernejších zbraní, ktoré má Putinovo vojsko k dispozícii, a ktorá dokáže manévrovať v malej výške, aby sa vyhla radaru a môže zasiahnuť ciele vzdialené stovky kilometrov, obsahovala 31 cudzích komponentov.

Taktiež ruská riadená strela Kh-101, ktorá sa používala na bombardovanie ukrajinských miest vrátane hlavného mesta Kyjev, obsahovala rovnako 31 zahraničných komponentov s dielmi vyrobenými na Západe.

Separatisti tvrdia, že vstúpili do miest Soledar a Bachmut 

Proruskí separatisti v stredu vyhlásili, že ich jednotky vstúpili do miest Soledar a Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Informovala o tom televízia CNN s tým, že ukrajinská strana toto tvrdenie nepotvrdila.

„V Soledare a Artemivsku (ukrajinsky v Bachmute) sme sa dostali na kraj mesta, do priemyselnej zóny, kde naďalej pokračujú boje," uviedol pre ruské médiá veliteľ milícií takzvanej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Eduard Basurin.

Obe tieto susediace mestá sú v posledných dňoch vystavené intenzívnemu ruskému ostreľovaniu, ktorého terčom sa podľa ukrajinských úradov stávajú aj obytné štvrte a civilná infraštruktúra.

Podľa Basurinových tvrdení, ktoré nebolo možné overiť, jednotky DĽR taktiež úplne obkľúčili mesto Avdijivka, ktoré sa nachádza v blízkosti mesta Doneck, a ovládajú už aj väčšinu neďalekých obcí Pisky a Marinka.

Ukrajinská armáda predtým uviedla, že sa jej podarilo odraziť útoky ruských síl v okolí Bachmutu a Avdijivky a zastaviť tam ich ďalší postup. 

 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
20. apríl 2024 07:48