Ilumináti.Unsplash/thought Catalog/
StoryEditor

Protipól náboženstva, obeť dejín. Čo všetko vieme o Adamovi Weishauptovi, zakladateľovi Iluminátov?

Alexandra Ševčíková15.08.2022., 12:00h

Určite si počul aspoň jednu konšpiračnú teóriu o tom, že vo všetkom majú prsty Ilumináti. Či už ide o revolúciu vo Francúzsku, vraždu Kennedyho alebo iné kľúčové momenty histórie. Avšak poznáš príbeh ich zakladateľa?

Lajkuj Brainee.sk na

Ak by si mal veriť konšpirátorom, tak za všetkým sú Ilumináti. Podľa niektorých sú to práve oni, ktorí vládnu svetu. Vo svojich kruhoch by mali mať aj celebrity ako je napríklad Jay-Z. A, pravdaže, nemožno zabudnúť na to, že práve oni majú prsty v kľúčových historických momentoch. Avšak pravda o tomto spoločenstve je trošku menej dramatická.

Ako píše portál All That Is Interesting, jeho zakladateľom bol Adam Weishaupt. Nemecký profesor práva mal veľké sny so svojou skupinou študentov. Z nej v roku 1776 vytvoril Iluminátov. A teraz sa podrž, nemal žiadne plány na ovládnutie sveta. Jednoducho verili v princípy osvietenstva a ich organizácia mala pôsobiť ako protiváha náboženstva.

Chvíľu sa zdalo, že sa jeho sen naplní. Weishauptova organizácia sa rýchlo rozšírila do celej Európy a mala stovky, ak nie tisíce členov. Ale v čase, keď boli tajné spolky zakázané, aj Ilumináti postupne zanikli. Dnes je však Weishauptova organizácia skôr mýtickým príbehom. Pri živote ju udržiavajú konšpiračný teoretici a romány, napríklad aj z pera Dana Browna. Pravdaže, ak veríš oficiálnej verzii príbehu.

image

Adam Weishaupt zakladateľ Iluminátov.

Wikipédia/

Bystré a ambiociózne dieťa sklamané náboženstvom

John Adam Weishaupt bol bystrím a ambicióznym dieťaťom. Podľa Deutsche Biographie sa mu darilo dobre aj v škole. Vyrastal v nemeckom Ingolstadte, kde sa narodil 6. februára 1748.

Hoci o jeho prvých rokoch života je málo záznamov, portál All That Is Interesting uvádza, že veľmi skoro zažil sklamanie z náboženstva. Jeho jezuitskí učitelia neboli tým, čo čakal, a preto sa začal prikláňať k myšlienkam osvietenstva.

Toto obdobie európskych dejín, ktoré trvalo zhruba od konca 17. storočia do začiatku 19. storočia, zdôrazňovalo cnosť rozumu. Potlačilo to status quo a podporilo zmenu prostredníctvom racionálneho myslenia.

A Adam, ktorý sa stal profesorom práva v Ingolstadte okolo roku 1772, začal uvažovať o tom, ako by mohol využiť myšlienky osvietenstva. O štyri roky neskôr sa rozhodol založiť vlastnú spoločnosť, v ktorej by mohli do hĺbky skúmať jeho ideály ako sloboda a tolerancia.

Rád Iluminátov

Adam Weishaupt zhromaždil hŕstku svojich najlepších študentov 1. mája 1776. Založil vtedy Bund der Perfektibilisten, čiže pakt o dokonalosti. Až o dva roky neskôr sa toto spoločenstvo zmenilo na Illuminatenorden, teda Rád Iluminátov, píše Heritage Daily.

Weishaupt nabádal svojich nasledovníkov, aby akceptovali rozum nad náboženstvom. Podľa History Extra dúfal, že sa jeho osvietenské filozofie rozšíria. Predstavoval si, že hlboko zmenia Európu tým, že povzbudia vlády, aby vytvárali racionálne, a nie náboženské zákony.

„Weishaupt bol v mnohých ohľadoch revolučný,“ povedal pre BBC ingolstadtský novinár Michael Klarner. „Páčila sa mu myšlienka učiť ľudí, aby boli lepšími ľudskými bytosťami. Chcel zmeniť spoločnosť, sníval o lepšom svete, o lepšej vláde.“

Weishauptove myšlienky však boli veľmi kontroverzné počas konzervatívneho, náboženského obdobia, v ktorom žil, a tak on a jeho kolegovia využívali prepracované rituály, aby udržali svoje aktivity v tajnosti.

image

Ilumináti.

Unspash/ Tolga Ahmetler/

Napríklad používali aliasy (Weishaupt sa nazýval „brat Spartakus“). Vzali si sovu ako symbol, používali šifry, rozdelili organizáciu do radov ako Novice, Minerval a Illuminated Minerval a podľa Vox nedôverovali komukoľvek nad 30 rokov. Takýchto ľudí totižto považovali za príliš zabehnutých. 

Medzitým sa pustili do šírenia Weishauptovho posolstva. Členovia Iluminátov hľadali bohatých, vplyvných mužov na nábor v mestách po celom Nemecku. Napriek svojim osvieteným zásadám neprijímali ženy, Židov, pohanov ani mníchov.  

Weishaupt sa s pomocou nemeckého diplomata baróna Adolfa Franza Friedricha, dostal aj do slobodomurárskych lóží. Sám vstúpil do lóže v roku 1777, propagoval Iluminátov ako formu „čistého“ muriva a zdôrazňoval ich protináboženské a protivládne učenie.

Fungovalo to. Onedlho sa myšlienky Adama Weishaupta rozšírili za hranice Nemecka do krajín ako Francúzsko, Dánsko, Taliansko a Poľsko. Podľa BBC sa asi 2000 ľudí prihlásilo, aby sa stali členmi Iluminátov, vrátane politikov a členov aristokracie.

image

Adam Weishaupt, vyhnaný z Ingolstadtu, strávil zvyšok svojho života chrlením esejí o Iluminátoch a ich histórii.

Wikipédia/

Ale v roku 1785, menej ako desať rokov po svojom založení, Ilumináti náhle skončili. Niektorí z jej členov kritizovali monarchiu príliš nahlas, píše History Daily, čo viedlo vojvodu z Bavorska Karla Theodora k zákazu tajných spolkov v roku 1784. Nasledujúci rok označil Iluminátov za členov už zakázaných slobodomurárov.

Adam Weishaupt, vyhnaný z Ingolstadtu, strávil zvyšok svojho života chrlením esejí o Iluminátoch a ich histórii. Napísal Úplnú históriu prenasledovania Iluminátov v Bavorsku (1785), Obraz iluminizmu (1786), Ospravedlnenie pre Iluminátov (1786) a Vylepšený systém iluminizmu (1787).

Jeho tajná spoločnosť sa však rozpadla. Nič sa z nej nezachovalo. Weishaupt zomrel v roku 1830 vo veku 82 rokov. S malými fanfárami a uznaním sa teda príbeh o Iluminátoch rýchlo skončil, alebo nie?

image

Eminem v roku 2006 zomrel a bol nahradený klonom. Internetom sa šíri extrémne bizarná konšpirácia

Temné dedičstvo

Dnes majú Ilumináti v populárnej kultúre zvláštne miesto. Podľa niektorých sa podieľali na jedných z najvýznamnejších svetových udalostí, vrátane Francúzskej revolúcie, atentátu na Johna F. Kennedyho a dokonca aj pádu dvojičiek z 11. septembra.

Jedna konšpiračná teória dokonca tvrdí, že sám Adam Weishaupt v roku 1785 odcestoval do USA, zabil Georgea Washingtona a tajne ho nahradil, kým nezomrel.

Konšpirační teoretici tiež tvrdia, že mnohí z najvplyvnejších ľudí sveta sú členmi Iluminátov. Po tom, čo Thomas Jefferson v liste Jamesovi Madisonovi pochválil Weishauptovu túžbu „obnoviť prirodzené náboženstvo a rozptyľovaním svetla jeho morálky nás naučiť, ako si sami vládnuť“, musel potlačiť fámy, že je súčasťou Iluminátov.

Dokonca tvrdia, že do ich kruhov patria napríklad aj Beyoncé a Jay-Z. Záujem o tento zaniknutý tajný spolok spustil aj spisovateľ Dan Brown, ktorého romány oživili príbeh Iluminátov.

Väčšina historikov však tvrdí, že skupina už neexistuje. Po jeho rozkvete v 18. storočí sa nasledovníci Adama Weishaupta stali ďalšou obeťou dejín.

„Boli vyhladení,“ Chris Hodapp, spoluautor kníh o sprisahaní a tajných spoločnostiach pre Vox. „Ľudia sa ich v priebehu rokov pokúšali oživiť, ale bolo to len pre zarábanie peňazí," dodal.

Myšlienky Adama Weishaupta ako také pretrvali, len možno nie tak, ako si pôvodne predstavoval. Hoci jeho tajná spoločnosť Iluminátov, trvala iba deväť rokov, zvedavosť na jej vnútorné fungovanie a potenciálny vplyv je tu celé stáročia.

Oficiálne Ilumináti zanikli v roku 1785. Neoficiálne, kto vie?

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
13. apríl 2024 10:47