Alexandr DuginFacebook/norbert Reuter/
StoryEditor

Putinov Rasputin k vojne vyzýval už dávno. Kto je Dugin, ktorého dcéra zomrela v aute po výbuchu bomby?

Lukáš Kovalčík23.08.2022., 10:00h
Lajkuj Brainee.sk na

Alexandr Dugin nie je vo svete príliš známy, no na Putina má taký veľký vplyv, že ho zvyknú opisovať ako Putinovho Rasputina. V posledných dňoch sa však o ňom hovorilo v súvislosti s výbuchom bomby v jeho aute. Mal v ňom sedieť on, nakoniec zomrela jeho dcéra.

Šesťdesiatročný politický filozof je zástancom ultranacionalizmu, antiliberalizmu a militarizmu. Dokonca sníva o zrušení internetu, absolútne nedôveruje technológiám a cnie sa mu za časmi Sovietskeho zväzu.

image

Výbuch bomby v aute zabil dcéru „Putinovho Rasputina". Mal v ňom sedieť on

Najprominentnejší ruský ultranacionalista

Množstvu ľudí sa môže ruská invázia na Ukrajinu javiť úplne iracionálna. Avšak ak chceme pochopiť myšlienkové pochody Vladimira Putina, musíme sa pozrieť hlbšie pod povrch. 

Viaceré Putinove kroky boli ovplyvnené ideológiou, ktorú hlása Alexandr Dugin. Označenie Putinov Rasputin sa zdá byť veľmi trefnou prezývkou, pretože podobne ako Rasputin počiatkom dvadsiateho storočia ovplyvňoval vládcov z dynastie Romanovcov, pôsobí dnes filozof Dugin na ruského vodcu.

Alexandr Dugin je zástancom tzv. euroázijského hnutia, ktoré nezaraďuje Rusko ani do Európy, ani do Ázie, ale považuje ho za samostatný celok, pre ktorý je nevyhnutné k prežitiu spätne získať všetky stratené územia bývalého Sovietskeho zväzu a Ruského impéria. Priama paralela s Ukrajinou je úplne evidentná.

Duginova vojna

Politický filozof začiatkom deväťdesiatych rokov v Rusku založil Národnú boľševickú stranu. Neskôr zo strany kvôli odlišným politickým názorom odišiel, do politiky sa však ešte vrátil, svojho času bol dokonca poslancom ruskej Štátnej dumy.

Duginova ideológia je obtiažne opísateľná, aj preto, že sa postupne mení. Jej základ je však postavený na idei konzervatívnej revolúcie, ruskom nacionalizme, militarizme, tradicionalizme (okrem iného podpore Ruskej pravoslávnej cirkvi), antiliberalizme, antiamerikanizme v zmiešaní s marxizmom a s vplyvmi ďalších smerov. 

image

Ruskí nacionalisti

Facebook/russia Matters/

Duginovi sa okrem toho celkovo nepáči súčasný svet, a cíti nostalgiu za „starými časmi“. Ruský ľud v jeho ponímaní vedie vojnu so všetkými, a tento boj má podľa Dugina dokonca metafyzický a mystický rozmer. Inak povedané, Putinov Rasputin túži po radikálnej zmene nášho sveta.

K úplnej anexii Ukrajiny vyzýval už dávno

Dugin odvodzuje svoj svetonázor od nemeckého filozofa Martina Heideggera, ktorý sa pridal k nacistom a viedol pre nich univerzitu v Heidelbergu. Rovnako ako Heidegger, aj Dugin vidí technológiu ako narúšajúcu identitu a podporuje individualizmus, k čomu pomáhajú „globalistické elity“, ktoré sa snažia ovládnuť svet. Duginova „kontrarevolúcia“ má za cieľ ukončiť práva, slobody, vedu a internet západného sveta. Píše týždenník The Jewish Chronicle.

Duginova kniha Základy geopolitiky z roku 1997, ktorú prijali vzdelávacie inštitúcie po celom Rusku, obhajuje ruskú vládu pomocou vojenských prostriedkov či dezinformácií.

Dugin verí v novú ruskú ríšu „Euráziu". Dávno pred inváziou už videl Ukrajinu ako neoddeliteľnú súčasť tejto vízie. Putin, ktorý viackrát verejne povedal, že práve Dugin je jeho obľúbeným filozofom si jeho slová očividne zobral k srdcu. 

Duginova zmes fašistických a komunistických myšlienok využíva vedeckú fasádu, avšak pod týmto povrchom sa skrýva náboženská predstava dobra a zla, ako aj odkazy na okultizmus a mýty, ktorými boli posadnutí aj nacisti.

Dugin ako pravoslávny kresťan je pokračovateľom ruských teologických teórii o nevyhnutnosti utrpenia v živote na dosiahnutie duchovnej nirvány. Otvorene volal už pred rokmi po úplnej anexii Ukrajiny, ktorú však nepovažuje za útok, ale za obranu pred nebezpečenstvom číhajúcim z USA.

Jeho teórie ešte pred pár rokmi vyzerali ako číre šialenstvo, dnes vidíme, ako sa ich Putin pokúša zhmotniť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 19:28