Teenager prepísal históriu: Na slovenskom lietadle preletel svet ako najmladší človek v dejinách.Facebook/Macksolo
StoryEditor

Teenager prepísal históriu: Na slovenskom lietadle preletel svet ako najmladší človek v dejinách

kov25.08.2022., 11:00h

Mack Rutherford prekonal Guinnesov rekord, no počas svojej cesty musel čeliť aj mnohým nebezpečným situáciám.

Lajkuj Brainee.sk na

Toto sa veru nevidí každý deň. Len 17-ročný belgicko-britský pilot sa stal najmladším človekom, ktorý samostatne obletel svet v malom lietadle. 

Prekonal Guinnesov rekord

Mack Rutherford preletel cez 52 krajín na piatich kontinentoch a dvakrát preletel rovník po tom, čo jeho cesta začala 23. marca tohto roku v Bulharsku, píše The Guardian.

V stredu pristál podľa plánu na pristávacej dráhe západne od bulharského hlavného mesta Sofia, kde začal svoju cestu a kde aj sídli jeho kľúčový sponzor. 

image

9-ročného Austrálčana šikanovali pre jeho dwarfizmus. Chcel sa zabiť, teraz z neho bude hollywoodska hviezda

Mac tým pokoril aj Guinnessov rekord, ktorý predtým držal Brit Travis Ludlow, ktorý svoju cestu dokončil vo veku 18 rokov a 150 dní. Rutherford mal počas cesty 17 rokov.

Musel čeliť piesočným búrkam aj extrémnym horúčavám

Pozoruhodným faktom je, že Rutheford touto cestou prekonal rekord svojej sestry Zary, ktorá sa v januári tohto roku stala najmladšou ženou, ktorá vo veku 19 rokov obletela svet v ultraľahkom lietadle. 

Vôbec to však nebolo jednoduché. Mladý pilot prezradil, že musel čeliť piesočným búrkam v Sudáne, extrémnych horúčavám v Dubaji, zatvoreniu letísk v Indii, monzúnovým dažďom a niekoľkým technickým problémov. 

Tvrdí, že najdobrodružnejší moment bol, keď musel prespať v kôlni na opustenom tichomorskom ostrove, potom ako letel 11 hodín cez Beringovo more v severnom Pacifiku z Japonska na Aljašku.

„Po mnohých hodinách som dorazil na tento malý ostrov, začalo sa stmievať, tak som pristál a bola pomerne nízka oblačnosť, pršalo, celkom sa stmievalo, na dráhe žiadne svetlá," opisuje.

„Je to neobývaný ostrov, takže ak by sa niečo pokazilo, bol by som na to úplne sám. Pristál som tam a musel som spať v malej kôlni na strane pristávacej dráhy, ktorá bola viac ako 10 rokov úplne opustená.“

Let ho zaviedol cez africký kontinent a oblasť Perzského zálivu do Indie, Číny, Južnej Kórey a Japonska. Prešiel cez severný Pacifik na Aljašku a zamieril po západnom pobreží USA do Mexika, potom opäť na sever pozdĺž východného pobrežia Spojených štátov do Kanady a cez Atlantický oceán do Európy. 

Na slovenskom lietadle

Zaujímavosťou je, že počas svojej vzrušujúcej cesty sa zastavil na medzipristátie aj na Slovensku. To však nie je všetko, lietadlo Shark na ktorom Mack preletel svet pochádza práve z našej krajiny. Vyrába ho totiž senická spoločnosť Shark Aero.

V stredu dorazil na letisko v meste Sofia obrovský dav ľudí, všetci túžili privítať mladého pilota. Medzi nimi boli aj traja členovia jeho najbližšej rodiny: jeho rodičia, ktorí sú obaja piloti, a sestra Zara. 

Jeho otec Sam Rutherford uviedol, že je mimoriadne hrdý na úspechy svojich detí. Novinárom povedal, že takéto udalosti sú povzbudzujúce najmä pre deti, aby išli za svojimi snami a ich rodičov, aby ich podporovali. 

„Keď lietal, neustále som sa snažila byť  s ním v kontakte a pomáhať mu. Naši rodičia mu volali každý deň a ja som sa do týchto rozhovorov zapájala. Dala som mu rady ohľadom trasy, letu, aby som mu bola užitočná,“ prezradila jeho sestra Zara.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 05:33