Záhadný fialový oblak v Čile.Twitter/Ourunstablemind
StoryEditor

FOTO Ľudí vystrašil záhadný fialový mrak. Zlovestne sa vznášal nad mestom, hneď sa z neho stal virál

kov31.08.2022., 13:30h

Dôvodom zvláštneho úkazu boli pravdepodobne výpary jódu z miestnej továrne.

Lajkuj Brainee.sk na

Len nedávno boli obyvatelia mesta Pozo Almonte v Chile svedkami vskutku bizarného javu. Nad ich mestom sa totiž vznášal fialový mrak.

Záhadný mrak

Tajomný mrak vystrašil ľudí, a miestni úradníci sa domnievajú, že by za ním mohla byť porucha v čerpadle v závode na výrobu minerálov. Predpokladajú, že oblak pozostával z výparov jódu, píše Daily Mail.

Záhadný fialový mrak, ktorý strašidelne visel nad mestom v Čile, zmiatol miestnych obyvateľov a úradníkov. Pestrofarebný mrak sa behom minulého týždňa vznášal nízko nad Pozo Almonte na severe juhoamerickej krajiny.

image

V brazílskom pralese zomrel najosamelejší muž sveta. Desaťročia žil v úplnej samote

Fialový mrak bol spozorovaný v blízkosti bane Cala Cala, ktorá patrí spoločnosti Saltpetre and Iodine Company (Cosayach). Fotografie záhadného mraku sa na sociálnych sieťach okamžite stali virálnymi.

Úradníci tento čudný jav aktuálne vyšetrujú, a všetko nasvedčuje tomu, že jav, ktorý vydesil miestnych obyvateľov, bol skutočne spôsobený poruchou čerpadla v továrni na výrobu minerálov. 

Za čudným javom je porucha čerpadla

„Vykonávame inšpekciu, a vyzerá to, že tento incident bol spôsobený zlyhaním motora obežného čerpadla,“ vyjadril sa Christian Ibanez, zástupca vedúceho úradníka v čilskom regióne Tarapaca. 

Environmentálny predstaviteľ Emanuel Ibarra uviedol, že porucha čerpadla spôsobila, že jód v továrni sa zmenil z pevného na plynné skupenstvo.

„Doteraz neevidujeme žiadne lekárske konzultácie alebo afekty v dôsledku situácie, ktorú zažívame. Sme v kontakte aj s dozorným úradom pre životné prostredie, aby sme mohli vyhodnotiť podanie sťažnosti na nedodržiavanie predpisov a záväzkov, ktoré spoločnosť prijala v záležitostiach životného prostredia,“ povedal zástupca regiónu Tarapaca Daniel Quinteros. Oblak sa už rozptýlil, avšak úradníci zostali na mieste 48 hodín, aby monitorovali situáciu. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 00:51