Kráľovná Alžbeta II. a jej pesProfimedia
StoryEditor

Milovala ich celý život. Čo sa stane so psami a koňmi kráľovnej Alžbety II.?

Miroslav Kamody10.09.2022., 15:00h

Najvernejšími priateľmi až do posledného momentu jej života boli jej milované psy.

Lajkuj Brainee.sk na

Ako jedna z najznámejších milovníčok zvierat v Spojenom kráľovstve bol vzťah kráľovnej Alžbety II. s jej psov plemena corgi pravdepodobne najmenej komplikovaný. Milovala ich a oni milovali ju. Teraz, po jej smrti vo štvrtok vo veku 96 rokov, je tu otázka, kto sa bude starať o jej štyroch štvornohých miláčikov, píše New York Post.

Kráľovná zvieratá zbožňovala a nezmenilo sa to až do jej smrti. V roku 2018, keď jej pes Whisper zomrel, sa hovorilo o tom, že už si nezaobstará žiadneho nového psa. Svojmu priateľovi a trénerovi koní Montymu Robertsovi vtedy povedala, že „za sebou nechce nechať žiadneho mladého psa“.

image

Seriál The Crown preruší nakrúcanie. Je to milostný list pre kráľovnú, musíme to urobiť aj z rešpektu, hovorí tvorca

Ďalšie šteniatka

Svoj názor zmenila v roku 2021, kedy vo svete nielen zúrila pandémia koronavírusu, ale už bolo jasné aj to, že jej milovaný manžel Filip je na tom smrteľne zle. Zaobstarala si dve nové šteniatka, ktoré jej robili spoločnosť - corgi Muick (pomenovaný podľa jej obľúbeného škótskeho jazera) a dorgi Fergus (pomenovaný podľa vojnového hrdinu a jej strýka Fergusa Bowesa-Lyona).

Pre zaujímavosť, Dorgi je plemeno, ktoré vzniklo spárením corgiho a jazvečíka, ktoré vzniklo po tom, čo sa jeden z jej psov spáril s jazvečíkom jej sestry Margaret. Alžbeta II. mala niekoľko psov tohto plemena. Fergus, žiaľ, zomrel, ale o niekoľko mesiacov neskôr dostala kráľovná od svojho syna princa Andrewa šteniatko kokeršpaniela.

image

Kráľovná Alžbeta a jej pes plemena corgi

Tasr/ap/

Dôvodom bola oslava Filipových 100. narodenín. Fenka, ktorá pozbierala niekoľko ocenení, bola pomenovaná po svojej novej majiteľke - Lissy. Jej láska pre corgiov začala už v siedmich rokoch, keď jej ich ukázal jeden rodinný priateľ. V 18-tich dostala svojho prvého corgiho menom Susan. Alžbeta II. psa milovala tak veľmi, že ho dokonca prepašovala pod kobercom v kráľovskom koči na svoju svadobnú cestu v roku 1947.

Jej miláčikovia mali vlastnú izbu

Počas nasledujúcich šiestich desaťročí vlastnila viac ako 30 Susaniných potomkov a ďalších darovala svojej rodine a priateľom. Kým to pre ňu nebolo príliš ťažké, kráľovná Alžbeta ich venčila dvakrát denne a psy mali dokonca svoju vlastnú izbu v Buckinghamskom paláci – „Corgi izbu“, kde sa o nich starali dvaja muži zvaní „Doggie 1“ a „Doggie 2“.

„Celá rodina je milovníkmi psov, takže každý z nich si môže vziať psa alebo dvoch,“ povedala pre The Post kráľovská autorka Claudia Joseph. „Andrew má kokeršpanielov, takže si môže vziať späť toho, čo jej dal. William a Kate tiež milujú psov, takže si ich môžu zobrať. Alebo je tu šanca, že sa o nich bude naďalej starať personál paláca, takže ich nebude treba presúvať.“

image

Kráľovná Alžbeta a jej psy plemena corgi

Profimedia

Koňa mala aj na Slovensku

Nie sú to však len jej psy, ktoré kráľovná zanecháva vo svete zvierat, ale aj viac ako 100 koní – vrátane dvoch, ktoré dostala pri príležitosti svojho platinového jubilea: jedného od francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a druhého od prezidenta Azerbajdžanu, Ilhama Alijeva.

Jedného koňa mala aj na Slovensku. Volá sa Maestoso X – 38, žije v národnom žrebčíne v Topoľčiankach a dostala ho ako symbolický dar počas jej návštevy našej krajiny v roku 2008.

image

Panovníčka, ktorá menila dejiny. Otestujte sa, čo všetko viete o kráľovnej Alžbete II.

Kráľovná Alžbeta II. zdedila záujem o chov plnokrvníkov a dostihový chov po svojom zosnulom otcovi, kráľovi Jurajovi VI., a predpokladá sa, že za tie roky na svojich koňoch zarobila okolo deväť miliónov dolárov. V každom jej kráľovskom sídle sú stajne. Pozorne sledovala všetky svoje kone, pričom jej obľúbeným čítaním bol denník Racing Post.

„Je pravdepodobné, že kráľovnina dcéra, princezná Anne, a [Annina] dcéra Zara, ktoré boli olympioničkami a známymi milovníčkami koní, budú pravdepodobne zapojené do toho, čo sa deje vedľa kráľovniných zvierat,“ povedala Joseph.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:35