Ukrajinskí vojaciPress Service Of The State Security Service of Ukraine/Via Reuters
StoryEditor

Ukrajinci raketovo napredujú v oslobodzovaní. Putinovi vojaci sa sťahujú z kľúčových častí Charkovskej oblasti

iDnes.czČTK10.09.2022., 17:18h

Ukrajina v sobotu oznámila oslobodenie Kupjansku. Ruské sily sa po úspešnej ukrajinskej protiofenzíve juhovýchodne od Charkova stiahli aj z dôležitého Izjumu, potvrdilo ruské ministerstvo obrany. Rusi už predtým mestá evakuovali. Ukrajina v Charkovskej oblasti dobyla späť okolo 2 500 štvorcových kilometrov, odhaduje Inštitút pre štúdium vojny (ISW).

Lajkuj Brainee.sk na

Ukrajina v sobotu popoludní oznámila prevzatie kontroly nad strategicky významným mestom Kupjansk v Charkovskej oblasti, ktoré bolo v držbe ruských jednotiek. Šéf Ruskom dosadenej správy Izjumského okresu podľa agentúry Interfax najprv priznal, že situácia v jeho okrese je pre ruskú stranu „ťažká”, píše portál iDnes.cz

Ruské ministerstvo obrany neskôr podľa agentúry TASS uviedlo, že jeho vojská sa sťahujú od Balakleji a Izjumu na východe Ukrajiny a prebieha ich presun na Donbas. Ukrajinské sily na svoje sociálne siete umiestnili fotografie z Kupjansku. Snímky doplnili vyhlásením, že mesto „bolo a navždy bude ukrajinské”.

Ruské jednotky sa podľa posledných správ tiež stiahli z Izjumu. Ukrajinské sily významne postúpili aj na niektorých miestach na juhu Ukrajiny. Podľa agentúry Unian, ktorá sa odvoláva na ukrajinskú armádny hovorca, až o desiatky kilometrov.

image

Hranie sa na zabíjanie Ukrajincov. Dievča z Mariupoľu prehovorilo o svojom pobyte v detskom tábore

„Naše vojská postúpili na líniu južného frontu v rôznych jej úsekoch od dvoch až po niekoľko desiatok kilometrov. V blízkej dobe budeme informovať o obciach, ktoré radostne vítajú našich bojovníkov,“ sľúbila armádna hovorkyňa Natalalija Humenjuková.

Podľa ranných správ Rusko protiútok na východe Ukrajiny prekvapil, uviedla v sobotu ráno britská vojenská rozviedka. Ukrajinskí vojaci pravdepodobne v Charkovskej oblasti bojujú s menšími neorganizovanými skupinami ruských vojakov, ktorí nečakali rýchly postup Ukrajiny na Kupjansk a Izjum. ISW tak usudzuje z prílivu snímok ruských vojnových zajatcov za posledných 48 hodín.

Kyjev pokračoval v postupe na Kupjansk a Izjum už v piatok. Snažil sa izolovať tamojšie ruské sily. Pozície mohol zničiť narušením ruskej pozemnej trasy, po ktorých prichádza ruským silám posila, vybavenie a zásoby, vedúce severne a južne od mesta.

Oslobodené územie

Celkom na východe Ukrajiny jej jednotky získali späť odhadom 2 500 kilometrov štvorcových území, uvádzajú americkí analytici. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok večer oznámil oslobodenie viac ako 1 000 kilometrov štvorcových ukrajinského územia.

Vedúcim skupinám ukrajinskej armády sa podarilo postúpiť až 50 kilometrov za frontovú líniu na územia, ktoré od začiatku invázie tento rok vo februári držalo Rusko, píše britská vojenská rozviedka.

Postup v nie príliš obsadenom sektore podľa Londýna Rusko prekvapil a jednotky okolo Izjumu sa tak ocitali v čím ďalej tým väčšej izolácii. Ukrajinské jednotky potom ďalej postupovali na Kupjansk, ktorý je pre Rusko významným strategickým bodom. Cez mesto neďaleko ruských hraníc prúdi zásobovanie na front na Donbase.

image

Turista v plavkách sa fotil na Kryme. Nechtiac prezradil pozície ruskej protivzdušnej obrany

„S pokračujúcimi ukrajinskými operáciami v Chersone je ruská obranná línia pod tlakom na juhu aj na severe,“ pripomína britská vojenská rozviedka aj protiútok Ukrajiny v južnej Chersonskej oblasti. Rusmi dosadené úrady vyhlásili už v piatok v noci evakuáciu civilistov v Charkovskej oblasti. Konala sa hlavne z mesta Kupjansk a z mesta Izjum.

„Teraz prišli správy, že Velykyj Burluk sa ocitol pod delostreleckou paľbou, a preto tiež boli ľudia samozrejme vyzvaní, aby odišli do bezpečnejších miest,“ povedal popoludní v ruskej televízii Vitalij Gančev, ktorého agentúra TASS citovala ako šéfa Charkovskej oblasti.

„Každá (Rusmi okupovaná) obec v Charkovskej oblasti je pod masívnou delostreleckou paľbou,“ vyhlásil ďalej Gančev podľa TASS. Podľa nepotvrdených správ dokázali ukrajinské jednotky dosiahnuť okraj Kupjanska už včera.

Ukrajinské sily oslobodili v Charkovskej oblasti viac ako tri desiatky obcí, uviedol vo večernom prejave ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Pripomenul, že tvrdé boje pokračujú aj v Donbase na východe krajiny a na juhu Ukrajiny.

image

Ukrajinskí vojaci

Press Service Of The State Security Service of Ukraine/Via Reuters

Rusi na oplátku znovu ostreľovali Charkov, zrejme z raketometov Uragan. V centre druhého najväčšieho ukrajinského mesta zranili 14 civilistov, vrátane troch detí vo veku troch, 11 a 15 rokov, uviedol ukrajinský gubernátor Charkovskej oblasti Oleh Synehubov.

Pred ruským hraničným priechodom Logačevka v Belgorodskej oblasti vznikol front utečencov z Charkovskej oblasti s dĺžkou troch až štyroch kilometrov, uviedol spravodajca agentúry RIA Novosti. Na oslobodené územia v Charkovskej oblasti sa vrátila ukrajinská polícia, ktorá zisťuje informácie o vojnových zločinoch a kolaborantoch, uviedla v sobotu ukrajinská správa.

Rusmi dosadený náčelník Kupjansku Maxim Gubin v televízii tvrdil, že ukrajinské jednotky z amerických raketometov HIMARS ostreľujú civilné objekty a civilistov. Do mesta sa podľa Gubina pokúšajú preniknúť „diverzanti“ z ukrajinskej armády.

„Ruské sily držia Kupjansk nehľadiac na ťažkú situáciu,“ napísala ruská štátna agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na Gubina, podľa ktorého front prechádza obcou Ševčenkove.

image

Mladý Rus v Bratislave umlčal všetkých konšpirátorov: Putin je diktátor. Som za Ukrajinu, ste ovplyvnení propagandou

Kremeľ mlčí

Gančev ešte vo štvrtok ráno tvrdil, že ukrajinské jednotky pokúšajúce sa obkľúčiť mesto Balaklija boli odrazené. Ale večer ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj potvrdil oslobodenie tohto mesta, odkiaľ už cez deň ukrajinskí vojaci zdieľali zábery na sociálnych sieťach.

Kremeľ v sobotu odmietol ukrajinskú ofenzívu okomentovať a odkázal novinárov na ruské ministerstvo obrany. To podľa agentúry Interfax zverejnilo zábery kolón ruských kamiónov s delami a obrnených transportérov presúvajúcich sa ako posily do Charkovskej oblasti.

Tieto zábery ukrajinská rozviedka podľa agentúry Unian označila ako zinscenované divadlo pre divákov ruských televízií. Ukrajinská ofenzíva donútila ruských vojakov utekať aj na bicykloch, ukradnutých civilistom, niektoré jednotky ako 202. motostrelecký pluk sa márne pokúšajú uniknúť z obkľúčenia, citovala rozviedku agentúra Ukrinform.

image

Ruský konvoj na Ukrajine

Russian Defence Ministry/Via Reuters

Na juhu Ukrajiny kvôli zabitiu či zraneniu všetkých fakticky prestal existovať 237. gardový výsadkový pluk. A straty v ruských jednotkách majú zaceliť posily, v ktorých je väčšine „brancov“ 55 až 60 rokov, dodala rozviedka. Podobné informácie však nie je v situácii pokračujúcich bojov možné bezprostredne overiť z nezávislých zdrojov.

Veliteľ ukrajinskej armády Valerij Zalužnyj v piatok podľa agentúry Unian potvrdil, že ukrajinské sily postupujú vpred tak v Charkovskej oblasti, ako aj na juhu krajiny.

Portál iDnes.cz patrí do protfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. apríl 2024 08:52