Austráliou sa šíri halucinogénny špenátBrainee x Canva
StoryEditor

Halucinogénny špenát po Slovensku zasiahol aj Austráliu. Obchodníci majú hlavu v smútku, spôsobuje ťažké stavy

Miroslav Kamody19.12.2022., 12:00h

Halucinogénny špenát spôsobil šialené stavy desiatkam ľudí v Austrálii. Podobný prípad sa predtým vyskytol len v jedinej krajine - u nás na Slovensku.

Lajkuj Brainee.sk na

Austrálske obchody s potravinami boli nútené stiahnuť z obehu balené šalátové zmesi po tom, čo množstvo ľudí ochorelo zo zmesi baby špenátu, ktorá niektorým z nich spôsobila šialené halucinácie.

Ako uvádzajú austrálske noviny The Age v Melbourne, najmenej 47 ľudí hlásilo príznaky po zjedení listovej zeleniny predávanej v balených šalátových zmesiach a vrecúškach v obchodoch s potravinami Woolworth‘s a Costco.

Približne 17 z nich si vyžiadalo lekársku pomoc. Tí, ktorí ochoreli zo šalátu, ktorý predávala značka Riviera Farms, hlásili „vážne halucinácie“, delírium, horúčku, rozšírené zreničky a rozmazané videnie.

image

Slovenský lekár o psychedelikách: Pre spoločnosť droga, pre medicínu možný liek

Kontaminovaný burinou

Ako prvé o závadnej zelenine informovali prevádzky Costco, následne sa k varovaniu o dvoch odrodách šalátov pridala aj sieť Woolworth‘s.

Riviera Farms vo vyhlásení uviedla, že špenát sa zdá byť „kontaminovaný burinou, ktorá môže mať zdravotné následky, ak sa skonzumuje“. Samotná spoločnosť, rovnako ako žiadne iné správy, neuviedli, o akú burinu ide.

Ako píše portál Futurism, špenát sa v posledných desaťročiach vo svete pravidelne spomína kvôli kontaminácii E. coli a salmonelou, ale halucinácie sú novým zaujímavým príznakom.

image

Špenát

Unsplash/Nathan Nugent

Incident na Slovensku

Určité vodítko v tomto smere však môže poskytnúť podobná epidémia, ktorá sa minulý rok vyskytla v prípade mrazeného špenátu v Európe. Zrejme si na to už nespomínaš, no išlo o kauzu, ktorá sa odohrala na Slovensku.

Ako zistili vedci v článku publikovanom časopisom Clinical Toxicology, 64 ľudí, ktorí konzumovali rovnakú značku mrazeného špenátu v našej krajine, uviedlo „mierne príznaky intoxikácie“, ktoré zahŕňali „nevoľnosť, závraty, sucho v ústach a rozmazané videnie“, ku ktorému došlo hodinu alebo dve po zjedení špenátu.

Tí, ktorí reagovali intenzívnejšie, uviedli, že boli „zmätení, dezorientovaní a mali halucinácie,“ poznamenal denník. Je zaujímavé, že tieto „príznaky spontánne zmizli do 48 hodín.“

image

Horskí záchranári zasahovali vo Veľkej Fatre. Poľskí turisti cestou do hotela požili halucinogénne huby

Jimsonweed v akcii

Slovenská vláda vykonala testy na vzorkách kontaminovaného špenátu a podľa článku zistila, že napadnutá plodina bola pestovaná spolu s burinou Datura stramonium (durman obyčajný), ktorá je v anglicky hovoriacich krajinách známejšia ako „jimsonweed“ alebo „diabolská trúba“.

Durman skutočne obsahuje chemikálie atropín a skopolamín, ktoré sú po požití toxické a môžu vyvolať halucinácie – vďaka čomu je táto burina rastúca na celej planéte obľúbená u tých, ktorí sa chcú dostať „do pohody“.

Nie je jasné, či austrálsky špenát bol alebo nebol krížovo kontaminovaný durmanom, ale vzhľadom na to, že k podobnému prepuknutiu došlo len minulý rok a že rastlina rastie takmer všade, rozhodne to nie je mimo sféry možností.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
18. máj 2024 17:46