Ukrajinskí vojaci neďaleko SoledaruReuters/Clodagh Kilcoyne
StoryEditor

Bizarná záhada okolo ukrajinského Soledaru. Šéf Wagnerovcov hovorí, že mesto dobyli, Ukrajina aj Rusko tvrdia opak

kam12.01.2023., 09:00h

Jedni hovoria, že sa im darí, druhí tvrdia, že nie. A potom sú tu tretí, ktorí sú presvedčení o tom, že už vyhrali. To nie je kauza z detského pieskoviska, ale aktuálne vyjadrenia o bojoch o ukrajinské mesto Soledar.

Lajkuj Brainee.sk na

Ruskí predstavitelia a ich spojenci v stredu oznámili, že postúpili do východoukrajinského mesta Soledar. To je v podstate jediná informácia, na ktorej sa Putinova armáda dokázala zhodnúť.

Ako totiž informuje portál UPI, šéf žoldnierskej skupiny Wagner Jevgenij Prigožin povedal, že jeho sily „ovládli celé územie Soledaru“, pričom sa chválil, že za ruský postup sú výhradne zodpovedné jeho sily. „Chcem zdôrazniť, že žiadne iné jednotky okrem bojovníkov Wagner sa nezúčastnili útoku na Soledar,“ povedal.

image

Vagnerovci verbujú do vojny na Ukrajine aj nakazených s HIV a hepatitídou. Vyťahujú ich z väzení a odlišujú páskami

Mesto nikto neovláda

Ruskí predstavitelia okamžite vyvrátili Prigožinove tvrdenia s tým, že v meste prebiehajú boje. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v Soledare uviedol, že „existuje pozitívny trend“, ale zastavil sa pred tvrdením, že ruské sily majú mesto pod kontrolou.

Peskov tiež poprel klebety, že muži vo vojenskom veku budú mať zákaz opustiť Rusko, „ide o bežný informačný podvod a sabotáž,“ povedal. Ruské ministerstvo obrany odporovalo Prigožinovmu tvrdeniu, že do bitky o Soledar boli zapojené iba stíhačky Wagnerovcov.

image

Na nedatovanej satelitnej snímke, ktorú poskytla spoločnosť Maxar Technologies v utorok 10. januára 2023, sú zničené budovy v meste Soledar v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

TASR/AP Photo

Tvrdé boje

„Ruské vzdušné sily útočia na nepriateľské pevnosti,“ uviedlo ministerstvo v telegrame o bitke o mesto. Ukrajinskí predstavitelia popierajú, že by sa Rusko zmocnilo celého Soledaru, a ukrajinskí vojaci v stredu zverejnili videá, o ktorých tvrdia, že v meste prebiehajú boje.

„Po stratách nepriateľ opäť nahradil svoje jednotky, zvýšil počet Wagnerových jednotiek, pokúsil sa prelomiť obranu našich jednotiek a úplne ovládnuť mesto, no neúspešne,“ povedala námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar.

image

„Zavraždený ako zviera.“ Blízki wagnerovca ​​sa pýtajú, ako skončil u Rusov

Zatiaľ čo každá strana tvrdí svoju vlastnú verziu, jedno zrejme ostáva isté - aktuálne prebiehajú tvrdé boje o toto 10-tisícové mesto, ktoré sa nachádza severne od strategického mesta Bachmut.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
24. apríl 2024 15:24