Kanály vyschli, čo znemožnilo prepravu loďkami.The Guardian/Youtube
StoryEditor

Známe benátske kanály vysychajú. Môže za to spln mesiaca, Taliansko o ne možno príde

Nikola Michalkova26.02.2023., 13:00h

Benátky patria medzi mestá, ktoré turisti obľubujú. Nielen pre architektúru, ale aj pre známe kanály, po ktorých sa plavili.

Lajkuj Brainee.sk na

Neodmysliteľnou súčasťou výletu do Benátok je aj plavba menšími loďkami po kanáloch, v starodávnych uličkách. V týchto dňoch pravdepodobne mnoho turistov zažíva sklamanie. Obľúbená atrakcia totiž zažíva ťažké obdobie, pretože kanály sú takmer vyschnuté. 

Nemožno sa po nich plaviť

Benátky sa odjakživa zapísali každému do pamäti ako krajina plná kanálov a vody. Také mesto na vode. Len veľmi ťažko sa táto lokalita predstavuje bez ich ikonických možností plaviť sa na loďke a tak sa presúvať z miesta na miesto, či sa len kochať budovami. Voda začína vysychať, čo znemožňuje plavbu vodných taxíkov či služieb, ktoré poskytujú prepravu loďkami, píše sa na portáli Unilad.

image

10 najdrahších búrok, záplav a súch. Tieto katastrofy stáli ľudstvo v roku 2022 najviac peňazí

Obľúbená destinácia mnohých turistov každoročne bojuje s obdobím sucha, a zdá sa, že ani tento rok nebude výnimkou. Začalo a pýta si svoju cenu. 

Mesto sa vždy obávalo, že ich postihnú záplavy, ale v súčasnosti zažíva príliv a odliv, ktorý za sebou zanecháva len kaluže. Sucho ale netrápi len Benátky. Postihlo viaceré oblasti Talianska, ako napríklad nádherné jazero Lago di Garda, ktoré dosiahlo rekordne nízku hladinu vody. 

Najhoršie sucho

Minulý rok zažilo Taliansko najhoršie obdobie za posledných 70 rokov. Sucho spôsobilo obrovské problémy a v niektorých oblastiach bol dokonca vyhlásený aj výnimočný stav. Odborník na klímu Massimiliano Pasqui z talianskeho vedecko-výskumného inštitútu CNR ešte minulý rok uviedol, že krajina veľmi trpí a nachádza sa v „situácii nedostatku vody, ktorý už trvá od zimy roku 2020.“ Na to, aby sa hladiny vôd obnovili a sucho dokázali zvládnuť, by bolo potrebných 50 dní dažďa. 

image

Kanály v Benátkach tak, ako ich nepoznáme.

The Guardian/Youtube

Docent oceánografie a fyziky atmosféry Davide Zanchettin sa o znepokojujúcom úbytku vody v Benátkach vyjadril: „Ak sa pozrieme hlbšie do minulosti, tento jav nie je až taký zriedkavý. V skutočnosti to nesúvisí so suchom v zmysle nedostatku zrážok, ale je to kombinácia meteorologických a astronomických faktorov.“

Taktiež dodáva, že množstvo vody závisí od zvyšovania atmosférického tlaku, ktoré je spôsobené Zemou, Slnkom a Mesiacov. Spomína tiež, že k nedostatku vody môže prispievať aj spln mesiaca či morské prúdy. 

Nech je to ako chce, Benátky sa bez svojich ikonických kanálov predstavujú naozaj veľmi ťažko. Najmä plavby gondolou po krásnom meste. A určite sú aj obavy, čo spôsobí aj klimatická kríza. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
14. apríl 2024 14:24