Audrey HaleTwitter, TASR/Metro Nashville Police Department via AP
StoryEditor

Pri streľbe na škole v USA zomreli tri 9-ročné deti a traja dospelí. O vrahovi prehovorila mama aj kamaráti

TASRMiroslav Kamody28.03.2023., 09:22h

Útočníčka, ktorá v pondelok na súkromnej kresťanskej základnej škole v americkom meste Nashville zastrelila šesť ľudí vrátane troch detí, zrejme plánovala spáchať útoky na viacerých rôznych miestach. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP, ktorá sa odvolala na miestnu políciu.

Lajkuj Brainee.sk na

Streľba sa odohrala na presbyteriánskej základnej škole pre približne 200 žiakov. Polícia najskôr oznámila, že strelkyňou bola 28-ročná žena vyzbrojená dvoma útočnými puškami a pištoľou. Predtým uvádzala, že útočníčka vyzerala ako tínedžerka. Policajti ju pri zásahu zastrelili.

image

Streľba v Nashville

TASR/AP Photo/Jonathan Mattise

Nechuť chodiť do školy

Podľa polície bola strelkyňa bývalou študentkou tejto školy. Náčelník miestnej polície John Drake neskôr identifikoval podozrivú ako Audrey Haleovú. Podľa neho je transrodovou osobou.

image

Krajina neobmedzených možností? Šesťročný prvák v Spojených štátoch zámerne postrelil svoju učiteľku

Túto informáciu potvrdil aj britský Daily Mail. Policajti uviedli, že Hale, narodená ako žena, bola transgender osobou. Aj keď nešpecifikovali podrobnosti, povedali, že faktorom bola „nechuť chodiť do školy“.

Daily Mail okrem toho zverejnil aj vyjadrenie kamarátky streľkyne zo školy v Nashville, ktorá si priala zostať v anonymite. Tá prezradila, že bola „sladká a zábavná“ študentka, že „nikto nebol prekvapený“, keď vyšla ako trans, a že ju veľmi podporovala školská LGBTQ komunita.

Manifest a zronená matka

„Naozaj nezodpovedala archetypu školskej strelkyne. Neviem, čo by sa stalo, aby sa z nej stala táto osoba, ktorú vidíme v správach. Všetci v mojej maturitnej triede to strácajú na Facebooku. Naozaj to nikto nečakal,“ dodala.

image

Streľba v Nashville

TASR/AP Photo/John Amis

Pre ABC News sa vyjadrila aj matka strelkyne. „Momentálne je to veľmi, veľmi ťažké. Myslím, že som dnes stratil svoju dcéru,“ povedala Norma Hale. Následne požiadala o súkromie, keď sa jej rodina snažila vyrovnať s veľkosťou činov jej zosnulej dcéry.

image

Vrahom sa môže stať každý z nás. Agresívne sklony sa môžu prejaviť už v detstve, hovorí psychologička

Domnelá páchateľka zanechala po sebe manifest, ktorý „naznačuje, že k streľbám malo dôjsť na viacerých miestach a škola bola jednou z nich“, povedal Drake.

image

Streľba v Nashville

TASR/Metro Nashville Police Department via AP

Medzi obeťami sú deti aj dospelí

Policajti takisto získali podrobnú mapu školy s vchodmi do budovy. Motív útoku zatiaľ nie je známy. Podľa agentúry AP sú obeťami tri deti vo veku deväť rokov a traja dospelí vo veku 60 a 61 rokov vrátane riaditeľky školy.

Americký prezident Joe Biden v spojitosti s tragickou streľbou na súkromnej kresťanskej základnej škole povedal, že násilie páchané strelnými zbraňami v USA „trhá dušu“ tejto krajiny. „Je to proste choré,“ povedal Biden v Bielom dome a ocenil políciu za rýchlu reakciu.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
09. máj 2024 16:42