Špekuluje sa o Lukašenkovom zdraví.Čtk/
StoryEditor

Špekuluje sa o Lukašenkovom zdraví, na fotkách vyzerá ako figurína. Čo by sa stalo, keby bieloruský diktátor zomrel?

iDnes.cz16.05.2023., 15:00h

V posledných dňoch sa v rôznych médiách objavujú správy o zhoršujúcom sa zdravotnom stave bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka. Podľa odborníkov by diktátorov koniec vyvolal v krajine nepokoje, ktoré by sa teraz Rusku nehodili.

Lajkuj Brainee.sk na

Bieloruský opozičník, šéf Národného protikrízového výboru (NAU) Pavel Latuško uviedol, že Lukašenko podľa niektorých zdrojov trpí "infekčno-alergickou myokarditídou". „Skrátka má choré srdce,“ vysvetlil.

„Z konzultácií s mojou sesternicou, ktorá je lekárkou, som sa dozvedela, že to obvykle odznie samo, ale kľúčový je odpočinok,“ uviedla na Twitteri Anna Dynerová z Poľského inštitútu pre medzinárodné záležitosti.

Spolu so špekuláciami o diktátorovom zdraví sa hovorí dokonca o jeho možnom otrávení ruským režimom. Túto možnosť Dynerová ale považuje za krajne nepravdepodobnú. Putin by z toho totiž podľa nej teraz nič nemal. „Pre Rusko by to počas vojny s Ukrajinou znamenalo akurát ďalšie politické nepokoje, ktoré si nemôže dovoliť,“ povedala pre denník Gazeta Wyborcza, hoci je pripojenie Bieloruska k Rusku dlhodobým cieľom Kremľa.

Možný pád diktátorského režimu

O možných scenároch, ktoré by mohli nastať po páde Lukašenkovho režimu, začali hovoriť činitelia z Bieloruska aj iných krajín. Napríklad vodkyňa exilovej opozície Svjatlana Cichanouská povedala, že „v krajinách, kde vládne diktatúra, sa celý systém začne rúcať, keď vodca zmizne“.

image

Spolu so špekuláciami o diktátorovom zdraví sa hovorí dokonca o jeho možnom otrávení ruským režimom.

Čtk/

Bývalý dôstojník Bezpečnostnej služby Ukrajiny (SBU) Ivan Stupak uviedol, že zatiaľ má síce v Bielorusku všetko pod plnou kontrolou Výbor štátnej bezpečnosti (KGB), to však podľa neho nič neznamená. Poukázal na rýchly koniec komunistickej vlády v Rumunsku. „Keď režim Nicolae Ceausesca začal praskať vo švíkoch, za šesť dní sa zrútil,“ pripomenul. „Ich tajná služba Securitate, ktorá mala väčší dosah, rozsah a krutosť ako bieloruská KGB, nemohla nepokojom odolať,“ povedal Stupak. Podobný osud môže podľa jeho názoru stretnúť aj Bielorusko. Potom by zrejme Rusko muselo v krajine nejakým spôsobom zasiahnuť.

Pri moci je od roku 1994

Lukašenko je pri moci od júla 1994, kedy bol hlavou štátu zvolený prvýkrát. O dva roky neskôr presadil novú ústavu a vďaka tomu prezidentský mandát predĺžil do roku 2001. Prezidentské voľby v tomto roku opäť vyhral a referendom v roku 2004 zrušil obmedzenie, ktoré mu znemožňovalo vykonávať úrad prezidenta viac ako dve funkčné obdobia. Lukašenko potom podľa ústrednej volebnej komisie vyhral aj ďalšie voľby v rokoch 2006, 2010 a 2015. Podľa oficiálnych výsledkov bol zvolený aj vo voľbách v roku 2020.

image

Putin ako Sauron. Účastníkom samitu rozdal svoje „prstene moci“

Opozície a západné krajiny ale označili oznámený výsledok za zmanipulovaný a Bielorusko následne zažilo obrovskú vlnu protestov. Polícia proti nim tvrdo zasiahla a desaťtisíce ľudí zatkla.

Portál Idnes.cz patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, do ktorého patrí aj Brainee.sk

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 08:47