V Británii si môžeš kúpiť domy za 5-tisíc eurUnsplash/Gonzalo Facello
StoryEditor

Vlastné bývanie aj bez hypotéky? Vo tejto krajine si môžete kúpiť dom pri mori za pár tisíc

Miroslav Kamody02.06.2023., 12:00h

Ponuka, ktorá sa (ne)odmieta? K vlastnému bývaniu sa v zahraničí môžeš dostať extrémne jednoducho. Musíš si však dať pozor na to, kde sa lacné nehnuteľnosti predávajú.

Lajkuj Brainee.sk na

Kúpiť si v súčasnosti vlastné bývanie predstavuje pre mnohých neprekonateľný problém. Momentálne totiž prežívame nielen krízu životných nákladov, ale ešte k tomu trh s nehnuteľnosťami narastá do výšin, na ktoré si už nevie siahnuť každý.

Ako píše portál LadBible, aj preto mnohí mladí ľudia zostávajú žiť so svojimi rodičmi. Pokiaľ sa rozhodnú inak, sú nútení platiť vysoké nájomné, ktoré ti zároveň znemožňuje našetriť dostatok peňazí na to, aby si si mohol zobrať hypotéku bez toho, aby ti niekto musel ručiť nehnuteľnosťou.

image

Žena urobila to, po čom túžia tisíce Slovákov: Na Sicílii kúpila tri domy za tri eurá. Pozri sa, čo nasledovalo potom

Domy za pár tisíc

Objavilo sa však jedno riešenie, ktoré si vie teoreticky dovoliť každý Slovák. Problémom však je, že musíš odísť zo svojej domoviny a zažmúriť oči pred niekoľkými nevýhodami.

Ak sa totiž presťahuješ do pobrežnej dediny Horden v grófstve Durham vo Veľkej Británii, môžeš si užívať svoj pobyt pri mori a ešte k tomu ťa nehnuteľnosť bude stáť iba 5-tisíc libier (5 800 eur). Za túto sumu sa objavili menšie radové domy, ale napríklad aj solídny trojizbový dom.

Pokiaľ by si sa sem rozhodol presťahovať, čaká na teba lacný dom, bývanie na pobreží či železničná stanica, ktorá na prekvapivo vysoké hodnotenie v recenziách. Môžeš tak vlastniť svoju vlastnú nehnuteľnosť za pár drobných.

image

V Británii si môžeš kúpiť domy za 5-tisíc eur

Unsplash/May Gauthier

Mesto duchov

Je tu však niekoľko „ale”. Portál The Independent uvádza, že Horden je „mesto duchov“, kde sú celé ulice zabetónované a nie je tu veľa čo robiť, keďže mnohí z hlavných zamestnávateľov z tejto oblasti odišlo.

Podľa sčítania z roku 2021 žije v dedine v súčasnosti len 6 807 ľudí, pričom ekonomické srdce Hordenu bolo vytrhnuté, keď bola v roku 1987 kvôli nariadeniu vlády Margaret Thatcherovej zatvorená miestna uhoľná baňa.

Vycítiš príležitosť?

V dnešnej dobe je dedina sužovaná užívaním drog, slabými pracovnými príležitosťami a vysokou mierou nezamestnanosti, takže ak uvažuješ o tom, kde začať život, miesto, kde idú domy pri mori za 5-tisíc libier, nemusí byť to pravé.

image

Beyoncé a Jay-Z kúpili jeden z najdrahších domov v Spojených štátoch. Z tej ceny sa ti zatočí hlava

Na druhú stranu, pokiaľ máš čas naštudovať si celú oblasť komplexne, možno vycítiš príležitosť. Oblasť sa v priebehu rokov môže zmeniť (spomeň si na dediny v okolí Bratislavy, ktoré budú pomaly väčšie ako niektoré krajské mestá), otázkou zostáva, či to chceš risknúť.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
23. apríl 2024 20:51