Na Ukrajine stúpol počet domáceho násilia.Dianacibotari1991/Pixabay
StoryEditor

Ukrajinci sa s vojnou vyrovnávajú ťažko. V krajine prudko rastie počet prípadov domáceho násilia

Tereza JanovskáiDnes.cz07.08.2023., 12:00h

Na Ukrajine od minulého roku prudko vzrástol počet domáceho násilia, predovšetkým na ženách. Sociálni pracovníci dávajú nárast prípadov do súvislosti s vojnou a obávajú sa, že problém bude v krajine pretrvávať ešte roky po skončení konfliktu.

Lajkuj Brainee.sk na

Keď bolo v Dnipre v dome nájdené telo 34-ročnej Ljuby Borniakovej, bolo označené 75 číslami. Presne toľko malo podľa správy koronera podliatin, ktoré spôsobil jej manžel Jakov Borniakov. 

Borniakov sa mesiac v ich byte ukrýval potom, čo dezertoval z armády. Podľa susedky prestala Borniaková vychádzať z bytu a piť alkohol, pred smrťou mala tiež plánovať utiecť do Lvova. To už ale nestihla. „V posledných týždňoch pravidelne opitý svoju manželku bil, až ju jedného dňa zabil,“ povedala susedka. 

„Nezostalo na nej ani jedno nepoškodené miesto,“ uviedla vrahova teta Kateryna Vedenštevová, ktorá k Borniakovým dorazila len pár hodín potom, čo Ljuba zomrela. „Mala zmlátené ruky, hlavu, nohy, všetko,“ povedala. Po Borniakovej zostali tri deti, ktoré teraz žijú s ich bratrancom. Hovorca dniperskej polície uviedol, že trestné vyšetrovanie prebieha, polícia ale nebude poskytovať ďalšie podrobnosti. 

image

V Paríži a v Berlíne už nebudeš v noci v bezpečí. Len minulý štvrtok päť mužov brutálne znásilnilo 27-ročnú turistku

Za vyšším počtom môže aj návrat utečencov

Po ruskej invázii vo februári 2022 počet domáceho násilia poklesol, pretože milióny ľudí utiekli pred bojmi. Ako sa ale rodiny vracajú do svojich starých domovov alebo sa usadzujú v nových, počet prípadov zase rastie. 

V prvých piatich mesiacoch tohto roka bolo zaregistrovaných viac prípadov než v predchádzajúcich rokoch a o 51 percent viac než v rovnakom období minulého roka. Bolo to tiež o tretinu viac, než v doposiaľ rekordnom roku 2020, ktorý odborníci spájali s pandemickými lockdownmi. 

Viac než desiatka úradníkov a odborníkov povedala agentúre Reuters, že nárast prípadov domáceho násilia je dôsledkom rastúceho stresu, ekonomických ťažkostí, nezamestnanosti a tráum spojených s epidémiou a konfliktom. V úplnej väčšine prípadov sú obeťami ženy. 

„Nárast je spôsobený najmä psychickým napätím. Ľudia prišli o všetko,“ pripomenula splnomocnenkyňa pre genderovú politiku Kateryna Levčenková. 

Od januára do mája tohto roka zaznamenala polícia celkom 349 355 prípadov domáceho násilia. V porovnaní s tým bolo prípadov v minulom roku za rovnaké obdobie 231 244 a v roku 2021 to bolo dokonca 190 277. 

Väčšina odborníkov sa zhodla, že sa problém bude pravdepodobne zhoršovať, pretože vojna stále trvá a kvôli traumám civilistov aj vojakov bude trvať aj po skončení konfliktu. 

image

Na Ukrajine stúpol počet domáceho násilia.

Dianacibotari1991/Pixabay

Štátne zdroje sú vyčerpané vojnou

Levčenková tiež priznala, že niektoré azylové domy, ktoré predtým ubytovávali týrané ženy, sú teraz plné utečencov, ktorí prišli kvôli vojne o bývanie. Časť štátneho rozpočtu určená pre genderovo podmienené násilie bola navyše presmerovaná na výdaje na obranu. Zatiaľ čo v roku 2021 Ukrajina vynaložila na boj proti domácemu násiliu desať miliónov eur, tento rok príspevok znížil na 4,2 miliónov eur. 

Vedúca oddelenia pre ochranu záujmov detí a boja proti násiliu Julia Ušenková prezradila, že orgány činné v trestnom konaní upozornili na možné problémy týkajúce sa traumatizovaných vojakov. Pracovníci sociálnych služieb sú ale znepokojení nedostatkom finančných prostriedkov. „Očakávame veľmi vysokú mieru násilia,“ povedala.

Domáce násilie ako súkromná záležitosť

Nie všetky prípady sa dostanú až na súd a ani tam ešte nie je isté, či bude násilník potrestaný. Na Ukrajine totiť stále existuje niekoľko policajtov a sudcov, ktorí si myslia, že domáce násilie nie je v rozpore so zákonom a že by si to mali manželia vysvetliť doma medzi sebou. 

Obvinenému za domáce násilie hrozí podľa ukrajinských zákonov maximálne dva roky väzenia, mnohí páchatelia ale dostanú verejne prospešný trest v rozmedzí 170 až 340 hrivien, čo je v prepočte 4,12 až 8,25 eur. 

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
28. apríl 2024 00:14