Energetické nápojeUnsplash/Jorge Franganillo
StoryEditor

Boj proti energeťákom graduje: V Česku ich čoskoro kúpiš už len s občianskym, v Poľsku až od 18-tich. Pridá sa aj Slovensko?

iDnes.czTomáš Lánský08.12.2023., 13:00h

Energetické kofeínové a sladené nápoje už nebudú dostupné deťom. Vo štvrtok sa na tom v Snemovni počas okrúhleho stola s odborníkmi zhodli poslanci zdravotníckeho výboru. Tí predložia vláde novelu zákona, ktorá bude regulovať predaj energetických drinkov deťom do 15 rokov. V týchto nápojoch tiež obmedzí maximálne množstvo kofeínu, taurínu a cukru, čo sú hlavné zložky, ktorých nadmerný obsah vadí pediatrom, obezitológom, zubárom aj adiktológom.

Lajkuj Brainee.sk na

Vzniknúť má tiež povinný fond, do ktorého majú výrobcovia povzbudzujúcich nápojov prispievať z ich predaja. Financovať sa z neho bude liečba nadváhy, cukrovky alebo informačnej kampane, píše Tomáš Lánský z portálu iDnes

Na podobe zákona je zhoda koalícia s opozíciou, možno teda predpokladať, že by pre neho v Snemovni hlasovala väčšina. „Máme prisľúbenú podporu zákona od SPD. Pre je aj ANO, kde je medzi poslancami veľa lekárov a súhlasí s nami. Legislatívny proces by teda nemusel ani veľmi dlho trvať a stihlo by sa to ešte v tomto volebnom období,“ komentuje poslanec Josef Flek (STAN), ktorý chce zákon predkladať spolu s podpredsedníčkou TOP 09 Martinou Ochodnickou. Pripoja sa k nim aj ďalší poslanci zdravotníckeho výboru.

image

Kofeínová bomba ohrozuje školákov. Populárny energetický nápoj desí odborníkov aj rodičov

Za je koalícia aj opozícia

Konkrétna podoba ešte nie je na svete, ale poslanci už poznajú hrubé obrysy zákona: okrem zákazu pod 15 rokov veku a stanovenia maximálneho obsahu kofeínu a cukru má zákon zakazovať aj umiestnenie energetických drinkov na mieste, kde je tovar určený deťom, ďalej sa má zjednotiť etiketa plechoviek. Tie nebudú smieť mať na sebe žiadne detské motívy a pestré farby vyvolávajúce dojem, že produkt je pre deti.

„Poznáme napríklad energeťák, ktorý má na sebe motívy Hello Kitty, čo je pre mňa za hranou všetkej etiky. Rodič často vôbec netuší, že ide o energetický nápoj,“ myslí si poslankyňa Ochodnická. Tá sa podieľala aj na regulácii nikotínových vrecúšok, kde došlo k zníženiu maximálneho množstva nikotínu z až 40 miligramov na súčasných 12.

Potreba vytvoriť zákon obmedzujúci dostupnosť energetických nápojov vzišiel z nedávnej štúdie, ktorú zverejnil Štátny zdravotný ústav. Z nej vyplýva, že každý desiaty mladý Čech má sklon k rizikovej konzumácii energetických nápojov nad dva týždenne. Podľa štúdie zverejnenej Štátnym zdravotným ústavom každý deň popíjajú energetické nápoje cez tri percentá školákov. 

image

Energetické nápoje

Unsplash/Kenny Eliason

Návrh na reguláciu energy drinkov sa objavil medzi poslancami už pri minulom volebnom období, vtedy ho ale neprerokovali. Na trhu sa v medzičase objavil americký energetický nápoj Prime, ktorý má v jednej tretinkovej fľaši 200 miligramov kofeínu, teda toľko, koľko obsahujú štyri šálky espresa, dva Red Bully alebo šesť plechoviek Coca-Coly. Rýchlo sa stal hitom u detí na I. stupni a mnohé školy pred ním varovali.

Dvojnásobné predávkovanie

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín uvádza, že najvyššia bezpečná dávka kofeínu u detí sú tri miligramy na každý kilogram váhy a deň. Štyridsať kíl vážiaci trinásťročný chlapec tak jednou plechovkou energy drinku Prime dostáva dávku bezmála dvojnásobnú. Pri inom nápoji Monster, ktorý má 180 miligramov kofeínu, je to obdobné.

Problém je aj cukor. U detí by podľa pediatrov pridaný jednoduchý cukor mal tvoriť menej ako 25 g na deň, čo sú cca štyri rovné kávové lyžičky alebo päť kociek. V pollitrovej plechovke drinku Monster je cukru dokonca 55 gramov, teda 10 kociek cukru. Len jeden vypitý „energiťák“ tak dvojnásobne prekročí maximálny denný príjem cukru u dieťaťa.

image

Priplatíme si za sladené nápoje? Do diskusie o vyšších daniach vstúpili ministerka aj obezitologička, toto si lekárka myslí

Vzorom Poľsko

„Máme v ruke úplne jednoznačné podklady, že nadmerná konzumácia energetických nápojov zásadným spôsobom ohrozuje vývoj detí. Krajín EÚ, ktoré energetické drinky regulujú, je pritom veľa a je to tak dobre,“ zdôraznil námestník ministra zdravotníctva Josef Pavlovic (Piráti). Napríklad susedné Poľsko od januára 2024 úplne zakáže energetické nápoje mladším ako osemnásť rokov.

Práve Poľsko je akýmsi príkladom, o ktorý sa chcú českí zákonodarcovia oprieť. Platí tam už tri roky dokonca „sugar tax“, čiže daň z cukru v sladených nápojoch. Poplatok za cukor a kofeín a penále za jeho včasné nezaplatenie je príjmom Štátneho zdravotného fondu, z ktorého sa financujú zdravotné služby.

​Nápojári sú proti

Zväz výrobcov nealkoholických nápojov, ktorého sú členmi aj výrobcovia energetických nápojov, sa zatiaľ akejkoľvek regulácii vo forme veku alebo zdanenia bráni.

image

Energetické nápoje

Unsplash/Keanu K

„Náš postoj je nemenný a poslanci ho poznajú. Preferujeme osvetu pred reštrikciou, pretože vieme, že napríklad alkohol a cigarety sú zakázané od 18 rokov a aj tak to nefunguje, je to ťažko vymáhateľné. Samotné energetické nápoje zlé nie sú, problém je až ich nadmerná konzumácia,“ zdôraznila riaditeľka Zväzu výrobcov nealkoholických nápojov Veronika Jakubcová.

Národný protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil, ktorého stanovisko k zákonu môže byť kľúčové pri jeho prerokovaní na vláde, sa prikláňa k jeho podpore. Ale s výhradami. „Nebudem proti tomu. Ale chcem, aby ten zákon bol vymáhateľný,“ odkázal Vobořil. Naráža pritom na problém, kedy sa mladiství aj napriek zákazu stále dostanú k alkoholu a cigaretám. Samotný zákaz energetických drinkov by mohol byť podobne deravý.

Daň zo sladených nápojov chce aj Slovensko

A ako je na tom Slovensko? Obezitologička a šéfka Slovenskej asociácie pre výživu a prevenciu Adela Penesová podporuje zavedenie dane zo sladených nápojov. Mohla by podľa nej prispieť k zníženiu obezity u detí a dospelých. Daň podporuje aj ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD).

image

Zvykneš si cez deň na chvíľu zdriemnuť? Expert tvrdí, že ti to môže pomôcť viesť omnoho energickejší život

„Presadzujem vyššiu daň zo sladených nápojov a cukru. Nemôže stáť jeden a pol alebo dva litre sladeného nápoja euro, ak minerálka neochutená stojí sedemdesiat centov,“ zdôraznila Penesová pre TASR.

Spotreba sladených nápojov podľa nej stúpa. „Podľa údajov štatistického úradu z roku 2022 stúpla aj spotreba cukru na 32 kilogramov na osobu za rok, čo predstavuje takmer štyri polievkové lyžice cukru denne,“ upozornila. O zákaze, prípadne obmedzení energetických nápojov však nepadlo ani slovo.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
29. apríl 2024 19:52