Kto je nový veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj?Profimedia.cz/
StoryEditor

Obranca Kyjeva s kontroverznými sovietskymi praktikami. Kto je nový veliteľ ukrajinskej armády Syrskyj?

Jan HroniDnes.cz09.02.2024., 09:00h

Preslávil sa svojou vášňou pre cvičenie a starostlivým plánovaním. To druhé sa mu osvedčilo pri obrane Kyjeva. 55-ročný generál Oleksandr Syrskyj sa stal novým veliteľom ukrajinských ozbrojených síl. Nepriateľa poráža vďaka flexibilnému prístupu podľa západného vzoru, ale podľa kritikov vykazuje aj problematické sovietske rysy.

Lajkuj Brainee.sk na

Hoci vyštudoval sovietske vojenské školy, patrí do generácie veliteľov, ktorí sa dlhodobo snažili ukrajinskú armádu prebudovať podľa západných štandardov. Sám sa vyznačuje schopnosťou reagovať flexibilne a prispôsobiť sa situácii. Zastáva zásady decentralizovaného velenia NATO, ktoré sa naučil počas svojho pobytu v Bruseli v roku 2013, kde so zástupcami aliancie riešil, ako modernizovať ukrajinské sily.

image

Fica na Ukrajine privítal letecký poplach. Predsedovi vlády nasľuboval presný opak toho, čo tvrdil na Slovensku

Syrskyj sa narodil 26. júla 1965 vo Vladimírskej oblasti, ktorá z východu prilieha k Moskve.  Od 80. rokov minulého storočia žije na Ukrajine. Absolvoval moskovskú vysokú vojenskú školu a v sovietskej armáde slúžil pri motorizovanej pechote. Neskôr vyštudoval aj akadémiu ukrajinských ozbrojených síl, na začiatku 21. storočia velil mechanizovanej divízii, ktorá bola premenovaná na samostatnú mechanizovanú brigádu.

„Je starostlivý a uvážlivý. Je to skúsený dôstojník, ktorý sa pripravuje na všetky neočakávané okolnosti. A to aj na scenáre, ktoré on sám považuje za extrémne nepravdepodobné,“ popísal ho denník The Washington Post.

Obranca Kyjeva

Než sa v roku 2019 stal šéfom ukrajinských pozemných síl, viedol operácie na východe krajiny a hral významnú úlohu v bojoch, ktoré začali v roku 2014 po ruskej annexí Krymu a vzniku separatistických republík na východe Ukrajiny. Okrem iného bol Syrskyj náčelníkom štábu „protiteroristickej operácie“ a vyznamenal sa počas bitky o Debalcevo v zime 2015, za čo získal vyznamenanie Bohdana Chmelnického. Bol menovaný veliteľom antiteroristickej operácie v Donbase a v roku 2019 veliteľom pozemných síl.

image

Syrskyj má veľkú zásluhu na úspešnej obrane Kyjeva v prvých týždňoch po začatí ruskej invázie na Ukrajinu pred dvoma rokmi.

Čtk/

Syrskyj má veľkú zásluhu na úspešnej obrane Kyjeva v prvých týždňoch po začatí ruskej invázie na Ukrajinu pred dvoma rokmi. Starostlivo naplánoval obranu hlavného mesta. Nariadil odvezenie vojenskej techniky mimo mesta a jej ukrytie pred vzdušnými údermi. Dva prstence obrany vybudované okolo metropoly zveril veliteľom, ktorí mohli robiť taktické rozhodnutia nezávislé od vrchného velenia.

Dal tiež príkaz k malým, prepadovým jednotkám a s cieľom spomaliť Rusov ničil dopravnú infraštruktúru. Za úspešnú obranu mesta mu Zelenskyj udelil rád Hrdina Ukrajiny.

Sovietske metódy pri Bachmute

Na jeseň 2022 tiež viedol úspešnú protiofenzívu v Charkovskej oblasti, ktorá zatlačila Rusov o desiatky kilometrov na východ a počas ktorej sa podarilo oslobodiť 500 obcí. Syrskyj zmiatol Rusov, ktorí očakávali dlho avizovanú ofenzívu pri Chersone, a zaskočil ich prostredníctvom ľahkých, vysoko mobilných a starostlivo zostavených vojenských skupín.

Kontroverzná sa však stala jeho obrana Bachmutu. Západní analytici neboli presvedčení, že mesto má strategickú hodnotu a kládli si otázku, či je teda správne obetovať toľko ukrajinských vojakov na jeho obranu. Syrskyj obranu obhajoval s tým, že zdržaním Rusov pripravuje cestu pre protiofenzívu.

Za Bachmut ho skritizovali aj ukrajinskí vojaci, u ktorých nie je príliš populárny. osočovali ho, že jeho tvrdé metódy pripomínajú sovietskeho generála, ktorý sa nestará o životy svojich podriadených.

Zástanca leteckej sily

Sýrskyj chce podporiť ukrajinské vojnové úsilie väčším počtom vojenských lietadiel. Myslí nielen na stíhačky F-16, ale aj americké bojové lietadlá A-10 alebo bojové vrtuľníky AH-64 Apache, AH-1 Super Cobra alebo UH-60 Black Hawk.

„Je to lietadlo vhodné na ničenie pozemných cieľov: tankov, delostrelectva a všetkého, čo pôsobí proti pechote,“ povedal o A-10. Jeho volanie prichádza v čase, keď nový veľký balík americkej vojenskej pomoci pre Kyjev zablokovali spory medzi americkými zákonodarcami.

Teraz však čelí najväčšej výzve svojej kariéry. Prezident Volodymyr Zelenskyj ním nahradil populárneho Valerija Zalužného na čele armády ukrajinskej armády. Takzvaného „Železného generála“ mnohí Ukrajinci vnímajú ako hrdinu, ktorého múdra taktika a húževnatá príprava na ruskú inváziu zabránila pádu celej Ukrajiny do ruských rúk.

Ukrajinský prezident naznačil, že v rozhodnutí vymeniť najvyššie vojenské vedenie stáli neúspechy pozemnej protiofenzívy, ktorá nedokázala docieliť stanovené ciele a oslobodiť zvyšok ukrajinského územia od ruskej okupácie. Podľa neho bola potrebná zmena. Pred Syrskyjm tak stojí obrovská úloha: potvrdiť prezidentovi, že si vybral dobre a on je tým správnym človekom pre porážku Ruska na Ukrajine.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
25. apríl 2024 11:12