Rusko je pripravené použiť jadrové zbrane v prípade ohrozenia svojej štátnosti, zvrchovanosti či nezávislosti. Sergei Savostyanov/Tasr
StoryEditor

Putin je pripravený na jadrovú vojnu. Na hranice s Fínskom plánuje rozmiestniť vojakov a ťažké zbrane

iDnes.czČTK13.03.2024., 10:00h

Rusko rozmiestni vojakov a zbrane pri hraniciach s Fínskom, vyhlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup Fínska a Švédska do Severoatlantickej aliancie v rozhovore s agentúrou RIA Novosti a televíziou Rossija-1 označil za „bezvýznamný krok“. Prezident tiež uviedol, že Rusko je z vojensko-technologického hľadiska pripravené na jadrovú vojnu.

Lajkuj Brainee.sk na

„Nemali sme tam (na fínskej hranici) vojakov, teraz tam budú. Neboli tam systémy ničenia, teraz sa tam objavia,“ vyhlásil Putin v rozhovore pre RIA Novosti. „Z hľadiska zabezpečenia vlastných národných záujmov je to (pre Fínsko a Švédsko) úplne bezvýznamný krok,“ dodal.

Desiatky rokov neutrálne Fínsko sa 31. členskou krajinou NATO stalo vlani v apríli, Švédsko do aliancie vstúpilo tento rok v marci. Oba štáty sú rovnako ako ich spojenci presvedčení o tom, že členstvo v zoskupení kolektívnej obrany prispeje tak k ich bezpečnosti, ako aj k bezpečnosti celej aliancie.

image

Desivé čísla. Vojna, ktorú na Ukrajine rozpútalo Rusko, si vyžiadala už desaťtisíce životov. OSN zverejnila, koľko umrelo civilistov

„Keď ruský prezident Vladimír Putin začal pred dvoma rokmi inváziu na Ukrajine, chcel zmenšiť vplyv NATO, získať viac kontroly nad svojimi susedmi a zničiť Ukrajinu ako suverénny štát. To sa mu ale nepodarilo. Severoatlantická aliancia je ešte silnejšia a Ukrajina je bližšie na ceste k NATO ako kedykoľvek predtým,“ poznamenal k vývoju v aliancii nedávno jej šéf Jens Stoltenberg.

Pripravený na jadrovú vojnu

Prezident Putin tiež v rozhovore s agentúrou RIA Novosti uviedol, že Rusko je z vojensko-technologického hľadiska pripravené na jadrovú vojnu. Keď bude ohrozená jeho existencia, je tiež pripravené použiť jadrové zbrane. Putin však zároveň povedal, že nie všetko k jadrovej vojne speje. Podľa neho zatiaľ nikdy nevyvstala potreba nasadiť atómové zbrane vo vojne na Ukrajine.

Putin sa ďalej nechal počuť, že ak Spojené štáty uskutočnia jadrové testy, Rusko môže urobiť to isté. Zároveň USA odkázal, že ak sa americkí vojaci objavia na Ukrajine, Rusko k nim bude pristupovať ako k intervenčným silám.

image

Sedemdesiatjedenročný politik v rozhovore tiež tvrdil, že Rusko je pripravené rokovať o Ukrajine, ale len ak budú rozhovory založené na „realite“.

Gavriil Grigorov/Via Reuters

Sedemdesiatjedenročný politik v rozhovore tiež tvrdil, že Rusko je pripravené rokovať o Ukrajine, ale len ak budú rozhovory založené na „realite“.

Putin aj ďalší ruskí predstavitelia o možnosti použitia jadrových zbraní v súvislosti s vojnou, ktorú Rusko rozpútalo pred viac ako dvoma rokmi, hovorí opakovane. Krátko po invázii Ukrajiny Putin nariadil uviesť ruské jadrové sily do vysokého stupňa bojovej pohotovosti, vlani navyše nechal rozmiestniť jadrové zbrane v susednom Bielorusku a pozastavil účasť Ruska dohode Nový START, ktorá obmedzuje počet jadrových hlavíc a ich nosičov.

Portál iDnes patrí do portfólia vydavateľstva Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
27. apríl 2024 15:00