FajčenieShutterstock
StoryEditor

Táto európska krajina už čoskoro definitívne zakáže fajčenie. Stopku dostanú bežné cigarety aj vapovanie

Miroslav Kamody21.03.2024., 11:30h

Budúce generácie sa v tejto krajine už k cigaretám nedostanú. V parlamente je zákon, ktorý môže posmeliť aj iné európske krajiny.

Lajkuj Brainee.sk na

Britská vláda predložila do parlamentu návrh zákona, ktorý by v prípade schválenia kompletne zakázal fajčenie pre každého, kto sa narodil po roku 2009. Zákon o tabaku a vapovaní by stanovil, že deti, ktoré tento rok dovŕšia 15 rokov, a žiadne mladšie by nikdy legálne nemohli predávať tabak, píše portál LadBible.

Stanoví sa tak nový zákonný limit pre ľudí, ktorú môžu fajčiť, pričom každý rok by sa zvyšoval. V praxi to znamená, že nasledujúce generácie si nikdy nebudú môcť kupovať tabakové výrobky. Návrh zákona však neurobí z fajčenia trestný čin - každý, kto si teraz môže legálne kúpiť cigarety, tak bude môcť stále urobiť, nové generácie už nie.

image

Úzkosti, únava aj bolesť hlavy. Dvaja ľudia nám opísali abstinenčné príznaky po vysadení nikotínových vrecúšok

Prísne pravidlá

Ako naznačuje názov zákona, zameria sa aj na vapovanie a prinesie nové právomoci na obmedzenie príchutí a obalov, ktoré sa považujú za určené pre deti. Vláda bude mať právomoc zmeniť spôsob, akým sa tieto produkty vystavujú v obchodoch, čo znamená, že ich možno presunúť mimo dohľadu detí a preč od výrobkov, ako sú napríklad sladkosti.

Zatiaľ čo dlhodobé účinky vapingu na zdravie nie sú známe, obsahujú vysoko návykový nikotín a našli sa ľudia, ktorí tvrdili, že vapovanie je pre ich zdravie nebezpečné. Vo všeobecnosti je síce považované za zdravšie ako cigarety, no napriek tomu nie je zdravé.

image

Fajčenie

Shutterstock

Zákon o tabaku a cigaretách je trochu podobný opatreniu, ktoré malo nadobudnúť účinnosť v júli na Novom Zélande, keďže by zakázalo kupovať tabak každému, kto sa narodil po 1. januári 2009. Po minuloročných voľbách na Novom Zélande však nová vláda zmenila kurz. Krajina však plánuje zakázať aspoň jednorazové elektronické cigarety.

Lepšia budúcnosť a zdravšie generácie

Predseda vlády Rishi Sunak o návrhu zákona, ktorý bol predložený parlamentu, povedal: „Ak chceme vybudovať lepšiu budúcnosť pre naše deti, musíme riešiť najväčšiu príčinu zlého zdravia, invalidity a smrti, ktorej sa dá úplne predísť: fajčenie. To je dôvod, prečo spolu s novými opatreniami na obmedzenie alarmujúceho nárastu vapingu mladých ľudí plníme náš záväzok vytvoriť generáciu bez dymu a zabrániť tomu, aby sa naše deti dostali do závislosti od škodlivých cigariet a iných nikotínových produktov.”

image

Súčasná generácia sa už nikdy nemala dostať k cigaretám. Novozélandský parlament prelomový zákaz fajčenia nakoniec zrušil

Anglický lekár a profesor Chris Whitty povedal: „Fajčenie škodí počas celého života. Zahŕňa to narodenie mŕtveho plodu, astmu, srdcové choroby, chronickú obštrukčnú chorobu pľúc, 15 rôznych typov rakoviny, mŕtvicu a demenciu. Ak to prejde, bude to hlavné opatrenie v oblasti verejného zdravia, ktoré zníži choroby, invaliditu a predčasné úmrtia dnešných detí aj budúcich generácií.”

Ministerka zdravotníctva Victoria Atkinsová medzitým povedala: Fajčenie zabíja. Každý rok si v Spojenom kráľovstve vyžiada približne 80 000 životov a spôsobuje jedno zo štyroch úmrtí súvisiacich s rakovinou. Je preto správne, že podnikneme rázne opatrenia na ochranu budúcich generácií pred týmito škodlivými produktmi.”

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
26. apríl 2024 12:52