Screenshot Youtube
StoryEditor

Čínska megahviezda Zhao Wei zmizla z internetu. Prinútila ju k tomu vláda?

Eliška Trpíšková27.09.2021., 08:00h
Zábavný priemysel dostal v Číne červenú. Herci a speváci musia súhlasiť s propagandou, inak prídu o svoje sociálne siete a vláda ich vymaže z internetu.
Lajkuj Brainee.sk na

Hovoria o nej ako o čínskej Reese Witherspoon. Herečka, režisérka, speváčka, investorka. Týmto všetkým a ešte omnoho viac je hviezda Zhao Wei. Na sociálnych sieťach je taktiež veľmi populárna. Na čínskej platforme Weibo, ktorú môžeme porovnať k Twitteru, dosiahla už neuveriteľných 86 miliónov fanúšikov.

Nezvestná

Dnes však túto 45-ročnú hviezdu na sociálnych sieťach nájdeš len márne. Vymazali ju totiž z internetu. Určite sa teraz pýtaš, ako je vôbec niečo takéto možné, no čínsky politický režim naozaj netreba podceňovať. Ak zadáš jej meno do vyhľadávača najväčšej streamovacej služby v Číne, jednoducho ho tam nenájdeš.

Jej najväčšie projekty, medzi ktoré patrí aj jeden z najúspešnejších seriálov vôbec, „My fair princess,“ boli lusknutím prsta odstránené. Ak na čínskej webstránke podobnej Wikipedii zadáš názov filmu „So Young,“ ktorý Wei režírovala, ako režisérku ju to nerozpozná. Pri jej mene totiž zostalo len hluché miesto.

Zhao Wei zmizla z online priestoru presne 26. augusta potom, čo mala čínska vláda podniknúť tvrdý zásah proti zábavnému priemyslu a viacerým excesom zo strany fanúšikov celebrít. Čínska vláda však svoje konanie nijak neodôvodnila a ani s ním verejne nevystúpila, čo vyvolalo viaceré otázky medzi fanúšikmi. Tí sa teraz pýtajú, ako ďaleko môže toto celé ešte zájsť.

Otázne taktiež zostáva, čo zlé vlastne Zhao Wei spravila. Stanley Rosen, špecialista na čínske filmy a politiku z Juhokalifornskej univerzity sa vyjadril, že „Zhao Wei je ako dieťa z plagátu, ktorý čínska komunistická strana vníma ako hrozbu pre zábavný priemysel. To je dôkazom toho, že nezáleží na tom, ako veľmi je niekto populárny alebo bohatý. Prenasledovať ho môžu vždy.“ Stanley Rosen taktiež dodal, že „nízka informovanosť ohľadne kauzy Zhao Wei bude viesť k tomu, že ostatné celebrity budú extrémne opatrné a začnú sa viac prikláňať k cieľom politického režimu.“ Zhao Wei sa k prípadu odmietla vyjadriť. Jej filmy a TV relácie sa na streamovacích platformách stále nedajú nájsť a Úrady čínskej správy pre kyberpriestor sa k tomu taktiež doteraz nevyjadrili.

Screenshot Youtube

Čínska komunistická strana

Zaujímavosťou je, že v uplynulých týždňoch sa niečo podobné stalo aj iným čínskym celebritám. Herečka Zheng Shuang bola napríklad vyšetrovaná za daňový únik a mladý herec Zhang Zhehan bol pre zmenu roznesený v zuboch vlajkových novín Komunistickej strany Číny potom, čo údajne navštívil v Japonsku kontroverznú hrobku spájanú s druhou svetovou vojnou.

Čínska vláda dokonca nedávno zahájila kampaň, ktorá zakazuje vyhľadávať celebrity na sociálnych sieťach podľa mena a okrem iného taktiež odstránila zo streamovacích platforiem umelcov, ktorí nesúhlasia s politickými, či morálnymi štandardmi režimu. Vláda taktiež nariadila, aby sa deti týchto celebrít v žiadnom prípade neobjavovali v zábavných reláciách.

Jedni oslavujú, druhí krútia hlavou

Čínske sociálne médiá zaplavili rôzne špekulácie o zmiznutí Zhao Wei. Jedna skupinka to dokonca celé spája už so spomínaným mladým hercom Zhangom Zhehanom, ktorého údajne reprezentuje agentúra, ktorú vlastní práve Wei.

Nacionalisti v online priestore však jej zmiznutie oslavujú. Jedna filmová blogerka prezradila, že v poslednej dobe strávila na internete veľa času zbližujúc sa s fanúšikmi Zhao Wei a Zhanga Zhehana, pričom ich zmiznutie dokonca nahlásila Národnej bezpečnostnej agentúre.

Potom, čo Weibo zmazal herečkinu fanpage, mnoho jej priaznivcov publikovalo na svojich blogoch rôzne podporujúce správy. Tie sa objavili aj na Weibo účte jej brata. Chceli tak vyzvať jej rodinu, nech útočníkov obviní z hanobenia.

Záhadou online priestoru dodnes zostáva jeden anonymný používateľ, ktorý sa pod menom Tough Pea Sprout na svojej sociálnej sieti vyjadril, že odstránenie herečky z internetu je oprávnené. „Štát pozná jej politický postoj lepšie ako akýkoľvek používateľ internetu,“ napísal Tough Pea Sprout.

Screenshot Youtube

Manžel a obchody

Mnohým jej zmiznutie pripomína udalosti z roku 2018, keď vypukol škandál okolo čínskej celebrity Fan Bingbing, ktorá mala byť podozrivá z daňových únikov. Hviezda vtedy zmizla z očí verejnosti tri mesiace predtým, ako sa mala za svoje činy verejne ospravedlniť a uhradiť peňažný trest v hodnote 70 miliónov dolárov. Zhao Wei sa však s Fan Bingbing nemôže zrovnávať, pretože Wei je hviezda oveľa väčších rozmerov. V roku 1998 stvárňovala jednu z postáv kráľovskej dynastie Qing v hite „My Fair Princess.“

V priebehu rokov začala byť obsadzovaná do viac a viac filmov a seriálov. Okrem herectva sa neskôr začala sústrediť aj na spevácku kariéru. V roku 2008 sa o krok ďalej posunul taktiež jej súkromný život, pretože sa vydala za čínskeho developéra menom Huang Youlong. Odvtedy sa táto úspešná herečka a speváčka začala venovať aj biznisu a vstúpila do sveta obchodu. So svojím manželom sa rozhodla investovať do filmu a technológii, pričom v roku 2015 sa ich spoločný majetok vyšplhal až do výšky niekoľko miliónov dolárov.

Vlny kontroverzie

Profesionálna kariéra Zhao Wei sa vyznačuje tým, že vyvolala mnoho vĺn kontroverzie. V roku 2001 sa verejne ospravedlňovala potom, čo ju čínske médiá obvinili za jej outfit, v ktorom sa objavila v jednom módnom magazíne.

Oblečenie totiž malo na sebe japonskú vojnovú vlajku. V roku 2016 vyhodila z filmu, ktorý sama režírovala, taiwanského herca. Čínski používatelia sociálnych sietí ho obvinili z podpory taiwanskej revolúcie.

Nasledujúci rok čínske úrady zakázali Zhao Wei a jej manželovi po dobu piatich rokov obchodovať na území Číny.

Dôvodom malo byť, že zavádzali a klamali viacerých investorov. Wei v tom čase tvrdila, že nič zlé nespravila a jej manžel sa vyjadril, že nikdy nezamýšľal dosiahnuť majetok nelegálnou alebo nemorálnou cestou.

Screenshot Youtube

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/svet, menuAlias = svet, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
19. apríl 2024 23:20