Pexels.com/Gantas Vaičiulėnas
StoryEditor

Zasväť január masturbácii, vyhneš sa depresii, radí sexuologička

Petr ChalupaiDnes04.01.2022., 16:00h
Suchý február, vlhký január. V prvom mesiaci nového roka by sme si mali dopriať každý deň sólo sex, odporúča klinická sexuologička.
Lajkuj Brainee.sk na

Je to najmizernejšia doba, píše denník New York Post s odvolaním na rozličné štúdie. Januárové depresie sú reálne, súhlasí napríklad aj portál Business Insider. A uvádza dôvody, pre ktoré býva január podľa terapeutky Rosemary Swordovej ťažkým časom. V prvom rade, musíme sa vrátiť do práce, po sviatočnej nálade sa všetko vracia do normálu. Priatelia a rodinní príslušníci, ktorých vídaš iba počas sviatkov, sú preč. Musíš sa zmieriť s tým, že si nestihol všetko, čo si chcel. Začína byť už zrejmé, že všetky predsavzatia, ktoré si si dal, nezvládneš dodržať. Jedlo a pitie navyše ti taktiež neprospeli. Dni sú stále krátke, je zima, do jari je ďaleko, aj keď ju už chceš oveľa viac, než si po nej túžil v decembri.

Dôvodov je veľa. Spoločným menovateľom mnohých z nich je, že obzvlášť citlivo, možno dokonca až zveličene, vnímame rozdiel medzi tým, aké veci by sme chceli mať, a tým, aké sú v skutočnosti, zhŕňa na blogu Oxford Open Learning psychológ a odborník na poruchy nálady Ed Watkins.

A práve preto prichádza sexuologička Cooperová so svojím odporúčaním.

Potešenie je na tvojej strane

Masturbácia raz denne podľa nej prináša výrazné duševné benefity. Upriamiť pozornosť na svoje telo sa oplatí. „Ide o to, že sa budete venovať sami sebe,“ vysvetľuje v New York Post. 

Mnohé štúdie s ňou súhlasia, pretože sebauspokojovanie prináša uvoľnenie, odreagovanie, znižuje stres a produkuje lepšiu náladu. Napríklad výskum, ktorý bol vykonaný v spolupráci s výrobcom masturbačných pomôcok plusOne, zistil, že masturbácia znižuje úzkosť, nervozitu, depresiu, pocity beznádeje a bezútešnosti.

​Nechýbajú ani početné osobné svedectvá. „Po tom, čo u mňa zlyhali lieky a terapie, som zistila, že šťastie máme často vo vlastných rukách. V mojom prípade teda v prstoch,“ uvádza pre magazín Vice žena ukrytá pod menom Aishwarya a upresňuje, že masturbuje vždy, keď pociťuje depresiu alebo úzkosť.

Sexuologička pritom nezastiera, že hoci masturbácia našej nálade dopomôže, naše rozpoloženie nepodporí chuť na liek v podobe masturbácie.

Pomôcť si však môžeme trikmi. Cooperová spomína erotické hračky, pornografiu, špeciálne v jej audio vydaní. A tiež prepojenie meditácie všímavosti a telesných dotykov. „Dajte sa do stavu relaxu a všímajte si pocity a vnemy, ktoré sa vo vašom tele odohrávajú,“ tvrdí. Dodáva pritom, že masturbácia rozhodne nemusí nutne znamenať orgazmus. Jej cieľom môže byť nájdenie pre nás doposiaľ neznámych erotogénnych miest či ponorenie sa do telesných pocitov.

November verzus január

Sexuologička Cooperová sa mediálne pripomenula už v prípade inej výzvy. Ozvala sa pri kampani NNN, No Nut November, ktorá s pomocou slangovej frázy vyzýva na november bez ejakulácie. Je to vlastne januárová výzva s rovnakými ašpiráciami, ale s opačným zámerom.

Kampaň je spojená s antimasturbačnou mužskou komunitou NoFap, ktorá odkazuje napríklad na psychológa Jordana Petersona. Propagátori novembrovú kampaň obhajujú tým, že im abstinencia od ejakulácie nadeľuje „nadľudské schopnosti“, ich príklady však bývajú zdrojom posmechu mnohých médií.

Napríklad denník Independent tak s potešením citoval niekoľko svedectiev o tom, ako má antiejakulačný november pomáhať mužskému duševnému zdraviu a kondícii. Jeden z praktizujúcich ejakulačných abstinentov popisoval, ako sa jeho úzkosť zmenšila na minimum, zatiaľ čo „hladina energie“ stúpla k oblakom.

„Pred troma týždňami som si nevedel ani predstaviť, ako sa stanem nadľudským. Bol som mäkký, poddajný, hanblivý, úzkostný a neschopný udržať očný kontakt,“ chválil sa, ako vďaka abstinencii dokáže nadľudsky, „zachovávať očný kontakt s kolegami aj kolegyňami v práci dlhšiu dobu“.

Ďalší opisoval, ako sa jeho sexuálna energia transformovala na chlapskú drsnosť. „Doslova cítim, ako mi prúdi telom. Naozaj ju cítim ako super-moc. Nepreháňam,“ tvrdí ďalší.

Cooperová však vtedy vystúpila proti vychvaľovaniu ejakulačnej abstinencie. „Abstinovať od toho, čo má pre naše životy emočný, psychický a dokonca aj sociálny prínos, nám všeobecne nijako nepomôže,“ poznamenala. A upresnila, že masturbácia a sexuálna stimulácia „dokážu produkovať veľa hormónov so zdravotnými benefitmi, ktoré môžu zlepšiť spánkové vzorce a návyky, taktiež aj znížiť úzkosť a príznaky depresie“.

Preto ejakulačnú abstinenciu neodporúčala, teraz by z rovnakých dôvodov masturbáciu rada naordinovala špeciálne pre často pochmúrny január.

Portál iDnes.cz patrí pod vydavateľstvo Mafra, ktorého súčasťou je aj Brainee.sk.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
22. apríl 2024 06:06