Pexels.com/ROMAN ODINTSOV
StoryEditor

Za úspech sa trýznime: Ženy predstierajú orgazmus, aby ochránili mužské ego. Najmä, ak chlapi zarábajú menej

Petr ChalupaiDnes08.02.2022., 15:00h
Zlá komunikácia nie je chybou ani mužov, ani žien, zdôrazňuje spoluautorka štúdií. Kde to potom zlyháva?
Lajkuj Brainee.sk na

Vyvrcholenie nemajú, majú však potrebu ho hrať. A predstierajú ho najmä vtedy, keď si myslia, že partnerovo ego je krehké. Aby ho ochránili. Ženy sa tak samy pripravujú o sexuálne potešenie. Ide o mechanizmus, ktorý je začarovaným kruhom, pretože bráni komunikácii a lepšiemu sexu, potvrdila aktuálna štúdia.

„Diskutovala som s jedným zo spolupracovníkov, ktorého hypotéza hovorila, že muži, ktorí sú si menej istí svojou maskulinitou, budú s menšou pravdepodobnosťou žiadať o spätnú väzbu od partnerky, pretože pokiaľ žena cíti, že jej partner je neistý, nikdy mu nepovie pravdu,“ opisuje spoluautorka štúdií Jessica Jordanová z Univerzity Južnej Floridy. Výskum mal jej domnienku buď potvrdiť, alebo vyvrátiť.

Stereotyp s kolotočom následkov 

Väčšina doterajších štúdií sa zameriavala na to, aký dopad na mužov a ich správanie má kultúrny náhľad na maskulinitu, pripomína The Free Press Journal. Štúdia Jordanovej, ktorá bola vydaná v magazíne Social Psychological and Personality Science, sa však pozrela na vec zo ženskej perspektívy. Jej základné zistenie, ku ktorému dospela na základe troch výskumov, je, že ženy sa snažia chrániť partnerov pocit mužnosti. Dokonca nielen na vlastný úkor, ale aj na úkor šance mať lepší sex. 

​Prvá štúdia ukázala, že ženy, ktoré zarábajú viac ako ich partneri, majú dvakrát väčšiu tendenciu predstierať orgazmus ako panie, ktoré zarábajú menej. Spoločensky konštruovaný stereotyp maskulinity totiž predpokladá, že vyšší príjem by mal mať muž. Pokiaľ to nespĺňa, vzniká predpoklad, že jeho vnímanie vlastnej mužnosti je daným faktom otrasené, a že si zaslúži ochranu pred nepríjemným faktom, že „zlyhal“ aj v posteli. Zatiaľ čo muž, ktorý dodržiava predpoklad vyššieho príjmu, po zhovievavých klamstvách toľko nevolá. 

Podobným smerom sa uberá aj druhý výskum. Pokiaľ si ženy myslia, že si ich partner nie je istý svojou maskulinitou, predpovedá to, že budú predstierať uspokojenie. A to následne vedie k menšiemu uspokojeniu, väčšej úzkosti a menej úprimnej komunikácii.

Tretí výskum objasnil proces. Prezradil, prečo ženy majú tendenciu zdržať sa úprimnej komunikácie s partnerom, ktorý si je svojou mužnosťou neistý. Jeho úzkosť totiž vzbudzuje úzkosť aj na strane žien.

​Zlá komunikácia nie je chybou ani mužov, ani žien 

Štúdia však prichádza s dôležitým dodatkom, pripomína portál Health Day. Zlá komunikácia nie je chybou ani mužov, ani žien, zdôrazňuje Jordanová. Máme ženám vyčítať, že udržujú partnerov v klame, že bránia úprimnej komunikácii, teda posunutiu intímnych hrátok k väčšiemu uspokojeniu? Nie je to také jednoduché.

Uistenie, že sex bol dobrý, dopraje mužovi pocit väčšej mužnosti. „A to je niečo, čo od mužov v našej kultúre chceme. Spoločnosť hovorí, že muži by mali byť veľmi chlapskí. A muži majú tendenciu myslieť si - mal by som byť mužný, mal by som svoju chlapskosť dávať najavo. Ženy im to teda pomáhajú dosiahnuť,“ opisuje Jordanová.

A dodáva, že ženy na to doplácajú. Za absenciu úprimnej komunikácie platia menším uspokojením. Jordanová však usudzuje, že na predstieraný orgazmus doplácajú aj muži. 

Čo s tým?

Skúste k sebe pristupovať ako dve unikátne sexuálne bytosti. Nenechajte sa zväzovať požiadavkami, ktoré sú predpísané spoločenskými schémami. „Keď spoločnosť vytvára nemožné štandardy mužnosti, ktoré sa majú dodržiavať, nevyhráva nikto,“ cituje Jordanovú denník New York Post.

Vedúci štúdie, ktorej ďalšími autormi boli mimochodom traja muži, sa domnievajú, že základom je staviť na vlastné štandardy, sexuálne potreby a ich pochopenie. Bez pút diktovanej ideálnej chlapskosti bude cesta za sexuálnym uspokojením jednoduchšia, dodáva štúdia.

menuLevel = 4, menuRoute = notsorry/news/spolocnost/vztahy, menuAlias = vztahy, menuRouteLevel0 = notsorry, homepage = false
16. apríl 2024 19:16